Roštiljada 2010

4. grill AVe roštiljada bo potekala 2. maja.
„ROŠTILJADA 2010“ BO ŽE OB PRAZNIKU DELA

Za 4. Grill AVE roštiljado, kjer bodo sprejeli samo 10 ekip, se je možno prijaviti do 28.4..

Poleg številnih takšnih in drugačnih, turističnih, gostinskih, kulinaričnih in podobnih prireditev, ki jih pripravljajo skozi celo let, so se v Turističnem društvu Radenci že pred štirimi leti odločili za še eno zanimivo prireditev, ki iz leta v leto privlači večjo pozornost javnosti. Gre za tekmovanje v pripravi jedi na žaru, ki so ga poimenovali „Roštiljada“.

In letošnja 4. grill Ave roštiljada, bo namesto avgusta, že ob prazniku dela, in sicer v nedeljo, 2. maja, od 13. ure naprej pri lovskem domu Jež v Boračevi. Letos bo na sporedu že 4. roštiljada, na kateri so omejili število ekip udeleženk, in sicer bo lahko tekmovalo največ 10 ekip iz širšega območja Pomurja, Štajerske in od drugod, prijaviti pa se je potrebno samo do 28.4.

Prijave tričlanskih tekmovalnih ekip sprejemajo organizatorji sprejemali na sedežu TIC Radenci (avtobusna postaja), in sicer do omenjenega datuma ali do zasedbe največ desetih ekip. Zato se vsekakor izplača pohiteti, omeniti pa tudi kaže, da bodo organizatorji poskrbeli za vse potrebščine oz. materiale za tekmovanje. Tekmovanje bo potekalo v „žar peki“ ražnjiča, čevapčičev, pleskavice in piščančjega bedra. Na samem prireditvenem prostoru pod stoletnimi drevesi ob lovskem domu Jež bo tudi zabavno, saj bo za veselo razpoloženje poskrbela znana glasbena skupina. Kot nam je povedal predsednik TD Radenci Emil Šmid, organizatorji pripravljalo tudi nekatera presenečanja. Na „roštiljadi“ bo zanesljivo nastopil tudi zmagovalec prvih dveh tekmovanj Zdravko Preradović – Prebranec iz Gornje Radgone, s svojo ekipo.

Organizator bo vsaki pravočasno prijavljeni ekipi zagotovil osnovne sestavine, kot so: nezačinjeno mleto (50% svinjine in 50% govedine) meso za peko ene porcije čevapčičev in ene porcije pleskavice; nezačinjena piščančja bedrca – ena porcija; kos svinjskega mesa za izdelavo in peko ene porcije ražnjičev; sveža zelenjava za dekoracijo porcij – paradižnik, paprika, čebula ter krožnike za predstavitev komisiji.

Tekmovalna ekipa pa potrebuje tudi lastne pripomočke, kot so:
žar (roštilj), drva, oglje, delovni pult in ves potreben pribor (deska, nož, vilice, prijemalka, krpa, predpasnik…), začimbe po lastnem izboru, hladilna torba za ustrezno hrambo mesa, posoda za umivanje rok ipd.

Strokovna komisija v tri članski zasedbi bo potek dela in jedi ocenjevala po strogih kriterijih, in sicer: delovno mesto (maksimalno 2 točki); postopek priprave jedi (4); estetski izgled jedi (4); okus (10). Maksimalno možno število točk je 66. V primeru enakega števila skupnih točk se za uvrstitev upošteva višja skupna ocena okusa in estetskega izgleda jedi. Prinašanje lastnega mesa in morebitnih doma pripravljenih prilog ni dovoljeno…

Besedilo in foto: O.B.