Okusi Vipavske 2010

Razvojna agencija ROD kot nosilec projekta Okusi Vipavske že četrto leto zapored v sodelovanju z organizacijskim odborom,ki ga sestavlja skupina vipavskih vinarjev, gostilna Pri Lojzetu in revija Vino, prireja festival vipavskih vin in kulinarike.

Na letošnjem festivalu, ki bo potekal v nedeljo, 9. maja, in v ponedeljek, 10. maja 2010 na renesančnem dvorcu Zemono, bomo obiskovalcem ponudili polno doživetje okusov. Brbončice bo razvajalo bogastvo domačih vinskih sort, zadišalo pa bo tudi po okusni tradicionalni hrani s pridihom sodobnosti.

S svojimi najboljšimi vini se bo letos predstavilo 41 vinarjev iz Vipavske doline, gostili pa bomo tudi dva priznana vinarja iz sosednje Hrvaške. Moč bo okušati več kot 150 vrhunskih vin, različnih sort, zvrsti, slogov, načinov pridelave in letnikov, med njimi veliko število vin domačih, avtohtonih vinskih sort, kot so zelen, pinela in klarnica. Vina bo v okviru festivala, tudi letos mogoče kupiti.

Ponudbo vinarjev, ki predstavljajo srce festivala, bodo čudovito dopolnili še domači proizvajalci sira, medu in oljčnega olja in s tem obiskovalcem festivala ponudili še večje bogastvo okusov. Njihove izdelke bo mogoče tudi kupiti na Vipavski tržnici, ki bo v okviru festivala odprta za obiskovalce na Zemonu.

Rdeča nit letošnjega festivala bodo siri, ki bodo tudi glavna tema letošnjih delavnic. Vodili jih bodo priznani strokovnjaki s področja sirarstva in kulinarike. V nedeljo bosta o umetnosti izdelave sirov predavala Milan in Katarina Brence iz Kmetije Pustotnik. V ponedeljek se nam bo pri razmišljanju o pomembnosti in prisotnosti sirov v gostinstvu s predavanjem pridružil vrhunski italijanski mojster kulinarike Ernesto Iaccarino (dve zvezdi Michelina), ki gurmanske sladokusce s svojimi specialitetami razvaja v Napoliju v svoji restavraciji Don Alfonso 1890 v Italiji.

Razvojna agencija ROD je tudi letos skupaj z organizatorji k sodelovanju povabila mojstre kuhanja iz priznanih slovenskih, pa tudi zamejskih restavracij. Svoj pogled na sir bodo v nedeljo na degustaciji predstavili štirje gostinci: Kendov dvorec, restavracija Majda, Gostilna Devetak in Gostilna Kraljestvo pršuta. V ponedeljek, ki je že tradicionalno festivalski dan kulinarike, bodo svoj pogled na sire predstavili novi člani slovenskega združenja JRd E (fr. Jeunes Restaurateurs d Europe): Restavracija Pikol, Gostilna Rajh, Restavracija Brioni, Gostilna Rakar in Gostilna Debeluh. Pred očmi obiskovalcev bodo tako v nedeljo in ponedeljek kuharji ustvarjali in ponudili v pokušino mojstrovine, v katerih bodo skušali povezati domačnost s sodobnimi trendi.

Degustacije bodo pripravili tudi ključni predstavniki živilsko predelovalne industrije iz Vipavske doline, Mlinotest in Leone.

V ceno vstopnice (15 EUR) bo letos na Okusih Vipavske vštet tudi topel prigrizek.

Pred vami je vikend Okusov Vipavske, na katerem bodo prišli na svoj račun ljubitelji tradicionalnega, poznavalci vrhunskega in prijatelji modernega.

Vljudno vabljeni na prijetno snidenje drugo majsko nedeljo in ponedeljek na Zemonu.

Dodatne informacije:
Vodenje in koordinacija Festivala:
Tanja Krapež, Razvojna agencija ROD,
tel. 05/ 365 36 03,
E-mail: tanja.krapez@ra-rod.si

Več o samem programu in prireditvi na http://www.okusi-vipavske.si/