Razvojna agencija ROD kot nosilec projekta Okusi Vipavske e četrto leto zapored v sodelovanju z organizacijskim odborom,ki ga sestavlja skupina vipavskih vinarjev, gostilna Pri Lojzetu in revija Vino, prireja festival vipavskih vin in kulinarike.
Na letonjem festivalu, ki bo potekal v nedeljo, 9. maja, in v ponedeljek, 10. maja 2010 na renesančnem dvorcu Zemono, bomo obiskovalcem ponudili polno doivetje okusov. Brbončice bo razvajalo bogastvo domačih vinskih sort, zadialo pa bo tudi po okusni tradicionalni hrani s pridihom sodobnosti.
S svojimi najboljimi vini se bo letos predstavilo 41 vinarjev iz Vipavske doline, gostili pa bomo tudi dva priznana vinarja iz sosednje Hrvake. Moč bo okuati več kot 150 vrhunskih vin, različnih sort, zvrsti, slogov, načinov pridelave in letnikov, med njimi veliko tevilo vin domačih, avtohtonih vinskih sort, kot so zelen, pinela in klarnica. Vina bo v okviru festivala, tudi letos mogoče kupiti.
Ponudbo vinarjev, ki predstavljajo srce festivala, bodo čudovito dopolnili e domači proizvajalci sira, medu in oljčnega olja in s tem obiskovalcem festivala ponudili e večje bogastvo okusov. Njihove izdelke bo mogoče tudi kupiti na Vipavski trnici, ki bo v okviru festivala odprta za obiskovalce na Zemonu.
Rdeča nit letonjega festivala bodo siri, ki bodo tudi glavna tema letonjih delavnic. Vodili jih bodo priznani strokovnjaki s področja sirarstva in kulinarike. V nedeljo bosta o umetnosti izdelave sirov predavala Milan in Katarina Brence iz Kmetije Pustotnik. V ponedeljek se nam bo pri razmiljanju o pomembnosti in prisotnosti sirov v gostinstvu s predavanjem pridruil vrhunski italijanski mojster kulinarike Ernesto Iaccarino (dve zvezdi Michelina), ki gurmanske sladokusce s svojimi specialitetami razvaja v Napoliju v svoji restavraciji Don Alfonso 1890 v Italiji.
Razvojna agencija ROD je tudi letos skupaj z organizatorji k sodelovanju povabila mojstre kuhanja iz priznanih slovenskih, pa tudi zamejskih restavracij. Svoj pogled na sir bodo v nedeljo na degustaciji predstavili tirje gostinci: Kendov dvorec, restavracija Majda, Gostilna Devetak in Gostilna Kraljestvo pruta. V ponedeljek, ki je e tradicionalno festivalski dan kulinarike, bodo svoj pogled na sire predstavili novi člani slovenskega zdruenja JRd E (fr. Jeunes Restaurateurs d Europe): Restavracija Pikol, Gostilna Rajh, Restavracija Brioni, Gostilna Rakar in Gostilna Debeluh. Pred očmi obiskovalcev bodo tako v nedeljo in ponedeljek kuharji ustvarjali in ponudili v pokuino mojstrovine, v katerih bodo skuali povezati domačnost s sodobnimi trendi.
Degustacije bodo pripravili tudi ključni predstavniki ivilsko predelovalne industrije iz Vipavske doline, Mlinotest in Leone.
V ceno vstopnice (15 EUR) bo letos na Okusih Vipavske vtet tudi topel prigrizek.
Pred vami je vikend Okusov Vipavske, na katerem bodo prili na svoj račun ljubitelji tradicionalnega, poznavalci vrhunskega in prijatelji modernega.
Vljudno vabljeni na prijetno snidenje drugo majsko nedeljo in ponedeljek na Zemonu.
Dodatne informacije:
Vodenje in koordinacija Festivala:
Tanja Krape, Razvojna agencija ROD,
tel. 05/ 365 36 03,
E-mail: tanja.krapez@ra-rod.si
Več o samem programu in prireditvi na http://www.okusi-vipavske.si/