P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan z najsodobnejšo polnilno linijo vina v Sloveniji

Največji slovenski vinogradnik svoj dolgoročni razvoj usmerja na mednarodne trge
Podjetji P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan bosta v naslednjih petih letih do 70 odstotkov pridelanega vina izvažali po vsem svetu. Do konca letošnjega leta so v obeh podjetjih predvidene investicije v skupni vrednosti 5 milijonov evrov.

5. maja 2010 sta podjetji P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan v družbi 130 poslovnih partnerjev, vinarjev in predstavnikov občin slavnostno zagnali najsodobnejšo polnilno linijo za vino v Sloveniji. Ta bo v eni uri napolnila 6000 steklenic najkakovostnejših vin iz Ljutomersko-ormoškega vinorodnega okoliša. S tem sta podjetji naredili pomemben korak k izpolnitvi cilja, da v naslednjih petih letih do 70 odstotkov pridelanega vina izvozita na mednarodne trge. Razvojno investicijski cikel, ki so ga v obeh podjetjih zagnali s prihodom novega lastnika, družine Puklavec, je z letošnjo naložbo v novo polnilno linijo doslej znašal 3 milijone evrov, do konca leta načrtujejo investicije v skupni vrednosti 5 milijonov evrov. Te se bodo izvajale predvsem z vlaganjem v obe vinski kleti ter z vlaganjem v znanje 224 zaposlenih podjetij P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan. Razvoj obeh družb bo dolgoročno temeljil na njunem združevanju in zagotavljanju sinergiij, kakor tudi na prestrukturiranju prodaje z še večjo usmerjenostjo h kupcu. Zato je, s ciljem po lastni prodajni mreži, družina Puklavec že ustanovila podjetja na Nizozemskem, Kitajskem in v Nemčiji.

Nova polnilna linija predstavlja pomemben mejnik v razvoju podjetij P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan, ki sta od začetka leta 2009 v lasti družine Puklavec. Potem, ko so z združitvijo obeh podjetij, njunih kleti in 623 hektarji vinogradov postali največji vinogradnik v Sloveniji, so sinergije doslej izkoriščali predvsem z združevanjem poslovnih funkcij in enologije. Upravljanje obeh podjetij je nedavno prevzel Boštjan Klemenčič, kleti v Ormožu in Ljutomeru pa so združili pod vodstvo enologa Mitja Herge. Naložba v skupno polnilno linijo je sedaj združila tudi proizvodno funkcijo obeh podjetij in pomeni nadaljevanje stabilnega dolgoročnega razvoja, ki ga zagotavlja novi lastnik.

Za doseganje dolgoročnega razvoja in uresničitve ciljev, ki so si jih lastniki zastavili pri internacionalizaciji vin podjetij P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan, so posebej pomembne investicije. Že lani so 1,5 milijona evrov vložili v opremo kleti, letos pa nadaljevali z naložbo v najsodobnejšo polnilno linijo. Del te investicije v skupini vrednosti 3 milijonov evrov je bil subvencioniran tudi s strani države. V vodstvu se zavedajo, da je eden najpomembnejših členov in ključni element uspeha obeh družb 155 zaposlenih P&F Jeruzalem Ormož in 69 zaposlenih P&F Ljutomerčan, zato veliko vlagajo v njihovo izobraževanje in usposabljanje, kakor tudi stimulacijo.

Poleg investicij v kader in opremo je za prodor na tuje trge pomemben pristop k prodaji. Ta je z izvedenim prestrukturiranjem še bolj sistematičen, ko gre za zagotavljanje potreb kupcev. S posodobitvijo domačih znamk vin P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan so se osredotočili na ohranjanje tradicije in dodatno izboljšanje kakovosti vin, ki jih zagotavljajo z vrhunsko enologijo in tehnologijo nove polnilne linije. Z uvedbo znamke vin puklavec&friends, ki je namenjena za mednarodne trge, pa bodo ponesli ime regije in slovenskih vin po svetu. V ta namen je družina Puklavec že ustanovila podjetja na Nizozemskem, Kitajskem in v Nemčiji, saj bodo na ta način tržišča, na katerih prodajajo vina, še bolje spoznali in kupcem ponudili vrhunsko kakovost. ťS tem sledimo svoji viziji, v petih letih postati eden od desetih najboljših proizvajalcev belih vin v Srednji Evropi,Ť je ob otvoritvi dejal direktor P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan, Boštjan Klemenčič.

Vse tri znamke vin Jeruzalem Ormož, Ljutomerčan in puklavec&friends se redno pojavljajo na domačih in mednarodnih sejmih vin, kjer žanjejo vedno večje uspehe. Najnovejši prihaja iz Bruslja, kjer so v prvem tednu maja na sejmu Concours Mondial de Bruxelles 2010 z zlato medaljo nagradili vini Sauvignon in Traminec letnik 2009. Poleg uspehov na sejmih, odlični odzivi prihajajo tudi s strani kupcev iz tujine, zato sta podjetji na dobri poti, da dosežeta zadani cilj, tako kar se tiče 70-odstotnega deleža prodaje v tujini, kakor tudi uvrstitve med najboljše proizvajalce vin.
Podatki o najsodobnejši polnilni liniji v Sloveniji

Nova polnilna linija je v celoti avtomatizirana in elektronsko vodena, zaradi česar je možno prehajanje iz artikla na artikel v desetih minutah, za kar je stara linija potrebovala šest ur. Poleg te bodo polnjenje steklenic od sedaj spremljale številne druge tehnološke izboljšave, ki bodo prispevale tudi k višji kakovosti vin iz Ljutomersko-ormoških goric. Tako bo vnos kisika med polnjenjem manjši od 0,05 ppm, kar bo vplivalo na kakovost in dolgoživost vin, v fazi polnjenja pa bo zagotovljena tudi sterilnost, zaradi česar bo moč zmanjšati uporabo enoloških sredstev.

Na liniji je šest kontrolnih točk, ki so nadzorovane preko centralnega sistema in so garancija kakovostnega polnjenja, hkrati pa omogočajo odstranjevanje eventualnih pomanjkljivosti. Linijo je možno nadzorovati na daljavo, vsi postopki in procesi pa se samodejno shranjujejo, kar omogoča sledljivost. Ker je linija sinhronizirana in avtomatsko vodena jo bodo sedaj lahko oskrbovali samo trije operaterji, za kar je prej bilo potrebnih devet ljudi.

Celoten prostor in linija sta urejena v skladu z zahtevami HACCP standarda, katerega certifikat je podjetje P&F Jeruzalem Ormož pridobilo v mesecu aprilu.

***
Dodatne informacije:
Dominika Rep, P&F Jeruzalem Ormož
tel.: 02 7415 721, e-pošta: dominika.rep@jeruzalem-ormoz.si