Srebrna in zlata (penina) poroka

Srečanja srebrnoporočencev in zlatoporočencev so v Radgonskih goricah d.d. postala tradicija.
SREBRNOPOROČENCI IN SREBRNA PENINA Z ROKO V ROKI

Za kar zanimivo in koristno akcijo so se v podjetju Radgonske gorice d.d. iz Gornje Radgone odločili že pred osmimi leti, ko so praznovali visok jubilej, 150 let pridelave znamenite Zlate radgonske penine po klasični francoski metodi. Takrat so namreč v podjetju, kjer ťobdelujejoŤ okoli 380 hektarjev vinogradov, in kjer je tudi lanska trgatev postregla z izvrstno kapljico, prvič odločili povabiti v goste zlatoporočence iz cele Slovenije. In že prva akcija, ki so jo pripravili skupaj s Štajerskim valom (Radio Šmarje pri Jelšah) oziroma njegovo oddajo ťZajtrk z MarjancoŤ, ki je na sporedu vsako nedeljo zjutraj, in ki jo vodi Vinko Šimek, je med zlatoporočenci iz cele države, naletela na velik odmev, pa tudi v delniški družbi Radgonske gorice so bili nad srečanjem zlatoporočencev navdušeni. Takoj zatem pa so medse začeli vabiti tudi srebrnoporočence. Tako so pomladi na sporedu srečanja tistih, ki obeležujejo 25 – letnico zakona, jeseni pa pari, ki praznujejo zlato poroko, torej 50. letnico zakona. In tako je letošnjo pomlad na sporedu bilo že 16. tovrstno prijetno in veselo srečanje, na katerem je bilo petnajst parov srebrnoporočencev.

ťVeseli smo vašega pomladnega obiska v naših vinogradih in kleteh. V času, ko si boste ogledali vse naše kleti in tudi kar nekaj vinogradov, so naši vinogradniki končali z rezom trt, in že mulčijo vinograde. Hkrati smo veseli, da si boste ogledali kje in kako nastaja najstarejša in najboljša slovenska penina, torej zlata in srebrna radgonska penina, kje nastaja izvrstni traminec s črno etiketo, pa janževec ipd.“, je goste med drugim pozdravil direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič., ki nam je tudi povedal: „Ljudje, ki so doživeli tako častitljiv jubilej, bodisi da so obeležili zlato ali srebrno poroko si gotovo zaslužijo, da jih pogostimo v deželi zlate in srebrne radgonske penine. Paradni konj našega podjetja in naša najbolj prepoznavna blagovna znamka, katero v Gornji Radgoni po klasični metodi pridelujemo že dobro poldrugo stoletje, zlata penina namreč sodi k zlatoporočencem in srebrnoporočencem z roko v rokiŤ. Cvetkovič je sicer, ravno zaradi uspešnega poslovanja svojega podjetja tudi odločil, da bodo akcijo nadaljevali, saj bo zadeva potekala tradicionalno vsako leto, ko bodo, z zlatoporočenci proslavljali začetek trgatev (torej jesen), s srebrnoporočenci pa bodo vsako leto obeležili začetek nastajanja novega vinskega letnika.

Kakorkoli že, tudi letos spomladi so najprej povabili v goste srebrnoporočence in je srečanje bilo povezano s srebrno radgonsko penino Radgonskih goric d.d., jeseni, za vinogradnike, v najlepšem letnem času, ko se polnijo njihove kleti, pa bodo že devetič medse povabili slovenske zlatoporočence. In tudi takrat so prišli pari iz vseh koncev Slovenije. Vsem njim pa bodo vedno znova, in z velikim zadovoljstvom pokazali vse kar imajo. Znamenita skalna klet pod slapom je vedno doslej še posebej navdušila vse prisotne, saj je to gotovo eden najbolj impresivnih delov radgonskega območja in v Pomurju je vse več parov, ki se želijo tam poročiti, kar je v zadnjih dveh letih tudi storilo več deset mladih parov. Morda se bo za potrditev zvestobe v radgonski kleti pod slapom v kratkem odločil tudi kak par, ki bo obeleževal zlato poroko.

Sicer pa so udeležence tokratnega srečanja s turističnim vlakom popeljali po Gornji Radgoni in okolici, predvsem pa med vinogradi Radgonskih goric, kjer je ob sedanjem cvetenju pravo uživanje. Morebiti tudi zaradi tega je bilo še bolj veselo med vožnjo s turističnim vlakcem po vinogradih, v spremstvu harmonikarja in humorista Danija, od Gornje Radgone, čez Police in Zbigovce ter Orehovce do Janževega Vrha. In prav zanimiv je bil vlakovodja, pravzaprav vodič gostov, ki so se peljali v dveh vagonih turističnega vlakca… Na koncu, kot nam so nam povedali nekateri udeleženci srečanja, so mnogi izmed njih prvič videli in doživeli kaj tako lepega. Dejstvo je namreč, da so enako kot po vsej Sloveniji tudi na radgonskem območju sila zanimivi in čudoviti kraji in kotički, kateri so nam po eni strani zelo blizu, po drugi pa zanje ne najdemo časa, in vedno silimo na dopuste in izlete v tujino…
Besedilo in foto: Oste Bakal