AR MOJSTER Ihan 2010
Datum tekmovanja: 10.7.2010
Ura: 13:00Lokacija: IHAN – GASILSKI DOM IHAN, montani objekt
P r a v i l n i k
Tekmuje se v dveh kategorijah PROFI in AMATER.
Tekmovalec mora pripraviti 5 porcij, na običajen ali izviren način priprave ar jedi s prilogo. Pripravljene na ploči (75 x 55 cm) nad plinskim gorilcem pred komisijo in gledalci pod naslednjimi pogoji:
organizator priskrbi svinjsko meso Anton (kare,vratovina,pleče), meano mleto meso (juneče, svinjsko). Meso tekmovalec naroči ob prijavi.
osnovne začimbe
organizator priskrbi plinski ar (ploča), ostali pribor si priskrbi tekmovalec sam
organizator poskrbi za primerno začiten prostor s potrebno in primerno delovno povrino in tekočo vodo
organizator priskrbi potreben inventar za serviranje
tekmovalec ima za svojo nalogo na razpolago 80 minut, 10 minut za pripravo delovnega mesta, 60 minut za izvedbo naloge in 10 minut za čičenje delovnega mesta
tekmovalec prinese s seboj ves potreben inventar – pribor, ki ga potrebuje za pripravo in peko na aru (deska, no, vilice, lopatka, prijemalka, krpa,
.)
tekmovalec prinese s seboj vsa potrebna ivila za pripravo priloge
ivila za prilogo sme imeti tekmovalec pripravljene do te mere, da ocenjevalna komisija lahko spremlja pripravo priloge od samega začetka do konca tekmovanja, v nasprotnem primeru komisija odteje ustrezno tevilo točk
tekmovalec po izteku tekmovalnega časa ( 70 minut )jed servira in sicer: ena jed je namenjena ocenjevalni komisiji, ostale pa gredo v prodajo, za katero poskrbi organizator
tekmovalec mora imeti primerno začitno obleko ( amaterji dovolj predpasnik, ki ga dobijo na tekmovalnem prostoru )
tekmovalec mora ob prijavnici predloiti sestavo jedi s kratkim opisom delovnih postopkov in naročilo za meso
Strokovna komisija v pet članski zasedbi, bo potek dela in jedi ocenjevala po naslednjih kriterijih:
1. priprava delovnega mesta
2. osebna urejenost tekmovalca
3. postopek priprave jedi
4. pravilna uporaba plinskega gorilnika in delo z arom
5. tekoč postopek dela
6. čistoča in urejenost delovnega mesta
7. izvirnost jedi in odstopanje od običajne priprave te jedi
8. estetski izgled jedi
9. okus
10. čas priprave
Dovoljeno je :
– zelenjava,sadje,gobe;oprano in očičeno, ne pa narezano ali oblikovano
– testo:dovoljena je uporaba pripravljenih test
– dekoracija :se pripravi na tekmovalnem mestu
– osnovne surovine :so lahko na tehtane
– pri pripravi delovnega mesta lahko pomaga pomočnik ,ki se med tekmovanjem odstrani ter zopet priskoči na pomoč pri čičenju.
Organizator si pridruje pravico, da na predlog vodje tekmovanja, tekmovalca izključi, če ne upoteva pravil tekmovanja.
Prvi trije tekmovalci z največjim tevilom doseenih točk bodo nagrajenih po vrstnem redu in sicer za :
Kategorijo:
PROFI
1. Mesto : 500
2. Mesto : pujsek – pitanec
3. Mesto : odojek
AMATER
1. Mesto : pujsek – pitanec
2. Mesto : odojek
3. Mesto : darilni paket
Letos e četrtič spremljamo tudi navijanje posameznih navijaki skupin, ki prihajajo bodriti tekmovalce v peki na aru. Najbolj originalna, glasbeno navdahnjena, najtevilčneja skratka naj naj, bo nagrajena.
Prav tako bomo letos upotevali glas ljudstva; vsi gledalci imajo monost do nakupa tirih porcij posameznega tekmovalca. Cena se določi na licitaciji. Tekmovalec, ki bo za svojo kreacijo iztril največ dobi izlicitiran znesek povrnjen. Vsakih 3 pa pomeni tudi eno točko, ki se doda k skupni oceni strokovne komisije. V primeru, da tekmovalec zbere več kot 20 točk, se jih upoteva le 20.
Toma Vozelj