Priprave na viteški turnir

Slovenske penine v precepu vinskih vitezov
V Gornji Radgoni se pripravljajo na tradicionalni 7. viteški turnir

Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni in v gostišču Adanič (Kramberger) na Meleh je potekala seja Sveta Slovenskega viteškega reda, na kateri so člani najvišjega organa reda kratko pregledali kaj so naredili v minulem obdobju, ter dogovorili delo do konca letošnjega leta. V ospredju srečanja pa je bil dogovor o tradicionalnem 7. „Viteškem turnirju“, ki v okviru mednarodnega kmetijsko živilskega sejma Agra, poteka vsako leto konec avgusta, na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni. Letošnji, 7. viteški turnir, katerega pokrovitelj je Pomurski sejem d.d., bo v torek, 24. avgusta, na njem pa bodo vitezi, pod vodstvom dr. Mojmira Wondra, prvič izbirali „viteško penino“. Ob dejstvu, da se je v Sloveniji v zadnjih letih občutno povečalo število pridelovalcev penin, saj jih je menda že krepko nad 100, niti ne preseneča, da bodo vinski vitezi letos v precep vzeli prav omenjeno vrhunsko kapljico z mehurčki.

Slovenski red vitezov je sicer bil ustanovljen leta 2004, a kljub svoji „mladosti“ je članstvo naredilo veliko na promociji vina in kulture pitja. V redu je trenutno 96 članov, ki skrbijo za dvig kulture pitja vina, ohranjanje običajev povezanih s slovenskim vinogradništvom in vinarstvom, promovirajo slovenska vina doma in v tujini, razglašajo žlahtna in plemenita vina v Sloveniji, ob tem vsako leto, v Gornji Radgoni, izbirajo „viteško vino“. V okviru vsega tega pa je, po prepričanju ambasadorja reda Milana Kneževiča, dvig domoljubja. „Delujemo v širšem družbenem interesu, saj nismo strogo zaprti v svoje vrste. V ta namen izdajamo tudi knjige s področja kulinarike in vina. Tako smo doslej izdali že štiri knjige, Prva izmed teh knjig je bila "200 vinskih pesmi in napitnic", ki smo jo poimenovali v čast vinu in domovini, sledijo pa: Tartufi in vino, Vino in stare slovenske jedi, ter na koncu Haloze – pokrajina, ljudje in vino. Za vse te knjige, čigavi avtorji so naši člani, smo prejeli priznanja doma in v tujini, najvišje priznanje pa smo leta 2007 prijeli na Kitajskem za knjigo Tartufi in vino, ki je bila razglašena za najboljšo knjigo s področja kulinarike in vina za omenjeno leto. In če vemo, da po svetu letno izide 25.000 takšnih knjig potem je jasno kakšna čast nas je doletela“, nam je razlagal ambasador Kneževič, ki je še posebej pohvalil delovanje Pomurskega omizja, ki da dobro dela, dobro sodeluje z organizacijami in ustanovami v regiji, ter tudi s sorodnimi organizacijami v tujini, zlasti na Madžarske, in tako veliko prispeva k ugledu reda.

V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postaneš, če imaš določene kvalitete ter le na povabilo članov tega reda. Moraš biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spoštovati moraš vinsko kapljico, jo promovirati in širiti kulturo pitja vina, moraš biti domoljub. Ob tem je član lahko tisti, ki ga red povabi medse, kajti članstvo v redu je omejeno in je najvišje možno priti do številke 160. Slovenski red deluje v osmih viteških omizij (Pomurje, Ptuj – Ormož, Maribor, Celje, Ljubljana, Omizje za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino, omizje za Slovensko Istro in Kras ter Omizje Brda in Vipava), najvišji skupni organ pa je omenjeni Svet reda.
Sicer pa druženje med takšnimi častilci vrhunske vinske kapljice, kot so vinski vitezi, nikomur ne more biti dolgočasno. Mi pa smo na samem viteškem srečanju, v sproščenem in prijetnem vzdušju, med drugim lahko slišali tudi veliko lepih zanimivosti povezanih z vinom, kar tudi ne preseneča, saj so bili zraven sami vitezi. A vino je bilo najprej namenjeno le bogovom. To je namreč zgodba o velikanih, ki so dozorevali v sodih, o druženju z njimi, o civilizaciji, ki svoja leta šteje v tisočletjih. Vino tudi odslikava vzajemni odnos vinogradnika – vinarja in ljubitelja vina. Je izpoved enega in drugega o tej čudežni pijači, ki spremlja človeka od vekomaj. Vino, ki je pesem zemlje, naj bo darilo osebi, ki v kozarcu vina ne vidi le tekočine, morda zazna še vonj in okus, ampak ji pomeni nekaj več, osebi, ki zna ceniti trud vinogradnika in skrb kletarja; osebi, ki v vinu odkriva življenje od zemlje in trte do človeka, do prijateljev, ki jih spoznava ob vinu, zakaj vino ni rado samo. Zgodba o vinu pa je zgodba o človeku. Vino spremlja vse poti človeške ustvarjalnosti, človekovega hotenja po lepem, po tradiciji in viziji jutrišnjega dne. Zdaj je vino pesem, zdaj podoba na platnu, zdaj beseda na papirju, zdaj izpoved v veselju in žalosti, zdaj dogodek, ki postaja z umetniškim delom nesmrten; Vino blagoslovi vsako jed ter ťvino je dobro že samo po sebi, ali vleče nase tudi druge dobre reči: ljubice, godce, ples, petje in vsako drugo veselje. Izvedeli smo, tudi, da je pred natanko 166 leti, davnega leta 1844, Matija Vertovec napisal prvo strokovno knjigo o pridelavi vina: Vinoreja. Pred natanko 36 leti, torej leta 1974 pa se je v okviru Mednarodnega kmetijsko živilskega sejma (danes: Agra) v Gornji Radgoni pričelo slovensko ocenjevanje vin ali kot nekateri pravijo „Slovenska vinska olimpijada“, danes: Vino Slovenija – Gornja Radgona…

TEMELJNA NAČELA REDA VITEZOV VINA

Viteški red deluje na kulturno – družbenem področju, neobremenjeno z verskimi, političnimi, gospodarskimi in stanovskimi interesi zaradi:
1. Negovanja, dviganja in širjenja vinske kulture in z njo povezanih dejavnosti,
2. Posredovanja znanstvenih spoznanj o vinu,
3. Čaščenja in razglašanja plemenitih vin, ter pospeševanja najboljših lastnosti teh vin,
4. Priznanja vrednot krščanske kulture, ter podpiranja socialne in karitativne dejavnosti,
5. Zavzemanja za vse lepo, dobro in resnično, za idealne vrednote, žlahtno duhovnost in viteško prijateljstvo,
6. Vsi zapriseženci viteškega reda so stanovsko enakopravni, vsak zapriseženec: hospes – pripravnik, svetnik, sodnik in vitez, je s svojim vstopom v viteški red dolžen v zasebnem, službenem, pa tudi v javnem delovanju stremeti k uresničevanju plemenitih ciljev reda in v redu tudi aktivno sodelovati.
(ob)