Odlična kakovost mesa in mesnih izdelkov na ocenjevanju za odličja Agra 2010
V SLOVENIJI ZAUIJEMO PREMALO RIB
Na sejmiču v Gornji Radgoni sta direktor Pomurskega sejma d.d. Janez Erjavec in prof. dr. Boidar lender, predsednik ocenjevalnih komisij, predstavila rezultate, ki jih jih na 31. mednarodnem ocenjevanju kakovosti mesa in mesnih izdelkov, osvojilo 34 podjetij s 278 izdelki iz Slovenije in Hrvake.
Najprej je namreč v prostorih Biotehnike fakultete v Ljubljani, potekalo ocenjevanje sveega mesa pod okriljem 48. mednarodnega kmetijsko-ivilskega sejma Agra v Gornji Radgoni, nato pa je e na Pomurskem sejmiču potekalo mesnih izdelkov. In v obeh primerih je stroga mednarodna strokovna komisija ugotovil, da v Sloveniji uivamo zelo kakovostno meso in mesne izdelke, bilo pa je tudi nekaj očitkov, e posebej, da je komisija pogreala nekoliko več rib in ribjih izdelkov, ter nekaterih mesnin in sveega mesa eksotičnih ivali.
Zato pa je izjemno pozitivno ocenjeno divjačinsko meso. Prof. dr. Boidar lender je izrazil tudi nezadovoljstvo nad pruti, ki jih je komisija ocenila s slabimi ocenami, predvsem pa so ugotovili, da so pruti preveč soljeni. Očitno se e vidi, da je v Sloveniji ostal le e en proizvajalec pruta, in ko ni konkurence…
Komisija je sicer podelila posebna priznanja, ampion kakovosti, za izdelke s trikratno zaporedno zlato medaljo. Največ jih je dobila Perutnina Ptuj (Lahki poli, Pečena pičančja krilca, Paniran pičančji file, Pičančja jetrna pateta, Naravni pičančji zrezek, Kolekcija pičančjega mesa za gril, Pičančja obara), sledita Pivka Perutninarstvo d.d. (Njami pičančje hrenovke s sirom ter Pripravljeno za peko – začinjen pičanec) in Proconi, d.o.o. (Pičančji zrezek v gobovi omaki z riem ter Ričet s prekajenim svinjskim vratom).
Isto priznanje je za preano mesnato slanino s poprom prejel Kras mesnopredelovalna industrija d.d.. Ob tem je priznanje za inovatorstvo prejela
Perutnina Ptuj d.d., priznanje za varne mesnine, Arvaj Anton s.p. ter Perutnina Ptuj d.d.; Priznanje za trno ponudbo sveega mesa pa Nimrod d.o.o. Posebno priznanje sejma Agra za meso iz tünke sta prijela: Prleka tünka v zaseki (MH mesarija Hanekovič EX d.o.o. Verej) in Prleka tünka (Panvita MIR d.d. Gornja Radgona).
Kakovost sveega mesa je bila v povprečju visoka. V upanju, da je taka tudi ponudba sveega mesa v praksi, so ti rezultati za potronike lahko spodbudni. Po tevilu vzorcev je na ocenjevanju prevladovalo mikrokonfekcionirano presno začinjeno meso, ki je pripravljeno za kuho. Po lanskem presledku se je spet predstavilo t.i. makrokonfekcionirano ohlajeno meso. Razveseljivo dejstvo je, da je bilo to divjačinsko meso, nagrajeno z najvijimi priznanji za kakovost. al je bila slabe zastopana ponudba rib in drugih bolj ťeksotičnihŤ vrst mesa ter makrokonfekcija govedine, svinjine in perutnine, ki pri nas predstavlja največji del ponudbe mesa. Ugotovim pa lahko tudi, da imajo proizvajalci ob odlični kakovosti, ki se je pokazala na ocenjevanju, e vedno precej prilonosti za inovativne izboljave na področju tehnologije pakiranja in trne ponudbe mesa, je predsednik komisije, prof. dr. Boidar lender, ocenil svee meso, o mesnih izdelkih pa je dodal: Enaintrideseto ocenjevanje mesa in mesnin po tevilu prijavljenih izdelkov ponovno kae na nekoliko bolje čase za mesno industrijo, saj je bilo ocenjeno 235 vzorcev (lani: 208). Visoka kakovost izdelkov je postala stalnica, saj je bilo podobno kot na preteklih ocenjevanjih skupaj nagrajenih 95.7 % izdelkov. Med standardnimi izdelki so po odlični kakovosti izstopale mortadele; med njimi je z veliko zlato medaljo zaarela mortadela z izjemnim premerom, običajno ročno napolnjena in narejena za posebne dogodke, tudi portne, in se tradicionalno ree na kocke.
Med tradicionalnimi krajevnimi posebnostmi smo letos imeli prilonost pokusiti dva odlična gorenjska elodca s kao, pa nekaj odličnih prekajenih in suenih unk, prleke tünke, gorenjsko zaseko, slavonsko tlačenko vargl in slavonsko domačo salamo.
Tudi skupina tradicionalnih gotovih jedi, npr. polnjene paprike, vampi v omaki, ričet, zrezki v omaki, pa juni jetrni cmoki so ocenjeni z odliko. Med perutninskimi izdelki po kakovosti izstopajo barjene klobase, patete, prav tako program paniranega in mariniranega pičančjega mesa.
Besedilo in foto: O.B.