Klet Radgonske gorice potopila nove penine v reko Muro

ZLATA PENINA SPET ZORI V MURI
Radgonski potapljači so že drugič v reko Muro spustili 120 steklenic Zlate radgonske penine, ki bo tam dozorevala leto dni.
Potem, ko jim je to konec junija onemogočila narasla in deroča voda, so potapljači iz ekipe GA PO RA, s pomočjo gasilcev iz Bad Radkersburga, sedaj v mirno in plitvo reko Muro spustili 120 steklenic Zlate radgonske penine, katero so zavarovali ob nosilcu mostu, med Slovenijo in Avstrijo, katerega bodo prav te dni uradno predali namenu. S tem so nadomestili prav tako 120 penin, katere so ob 4. dnevu odprtih kleti Radgonskih goric, po letu dni zorenja potegnili iz reke. In glede na zanimanje ljubiteljev vrhunske kapljice gre za odlično komercialno potezo, saj je interes za nakup „Penine iz Mure“ izjemno velik, cena za eno steklenico pa je 100 evrov. Radgonske gorice d. d., je sicer priznani proizvajalec vrhunskih vin in velja za največjega in najstarejšega pridelovalca penin v Sloveniji. V svoji kleti polni Zlato radgonsko penino po klasični ali šampanjski metodi že od leta 1852, medtem ko Srebrno radgonsko penino pridelujejo po charmat metodi – z vrenjem v velikih jeklenih posodah, ki jo je iznašel Francoz Charmat. Poleg penin so znani tudi s pridelavo drugih kakovostnih vin.

Z namenom predstaviti način predelave penine in ostalih vin, predvsem pa pravim ljubiteljem penečih se in tihih vin ponuditi odlična vina, v Radgonskih goricah izvajajo različne aktivnosti in akcije. In po besedah direktorja marketinga v tem podjetju Sandija Brumna, med promocijske akcije sodi tudi „dozorevanje penine v valovih reke Mure“, tokrat potopljeno penino pa bodo iz reke dvignili junija 2011, ko bo na sporedu 5. dan odprtih kleti Radgonskih goric.

„Potopljena penina je po sekundarni fermentaciji v letu 2008 zorela na kvasovkah v zorilnici penin Radgonskih goric v vodoravnem položaju nato pa bo sedaj, eno leto zorela v steklenicah pod gladimo reke Mure. Steklenice so obrnjene na zamašek, saj je tako manjši vpliv kvasovke na avtolizo. Ta način hranjenja penine omogoča ohraniti njeno mladostno noto, saj tema, hladno okolje in neprestano šumenje reke Mure dajejo penini mladostni pridih“, prav Sandi Brumen, ki že sedaj vabi vse, ki bi radi poskusili penino, katera je pod gladino pomurske lepotice, da naj v nedeljo, 26.6.2011 pridejo na 5. dan odprtih kleti Radgonskih goric d.d. Dodal je tudi, da bodo v naslednjih dneh začeli z akcijo prodaje penin, ki so od lanskega do letošnjega junija dozorevale v Muri.

Besedilo in foto: O.B.