Specialistka Simona Hauptman o stanju v vinogradih

Vinski trti – rastlini sonca, toplo vreme nadvse prija. Tako kot smo v času cvetenja govorili, da trta z razvojem zaostaja za celih 14 dni, sedaj ugotavljamo, da se trta posledično izjemno toplega vremena lepo razvija, tako grozdje kot listje.



Zdrava, dovolj visoka in zračna listna masa vinske trte in upoštevanje korelacij pridelek-kakovost so izhodišča za zagotavljanje vrhunske kakovosti pridelanega grozdja in donegovanega vina.


Naloga vinogradnika v tem času je, da skrbi za zdravo, dovolj zračno listno maso in zdravo grozdje, ter skrbi za uravnavanje vodnega režima v tleh. Še posebej v sušnih obdobjih mora skrbeti, da travna ruša, z vidika preskrbe z vodo, še posebej na lapornatih, sušnih terenih, ne bo konkurenca trti.

Obstaja pravilo ki pravi, da zgodnje cvetenje naznanja visoko kakovost, hitro končano in v vročem obdobju nekaj dni opravljeno cvetenje pa pomeni količinsko bogati vinski letnik.

Na širšem območju Maribora tako ugotavljamo, da se je trta, kjer ni bilo v preteklem letu resnejših škod po toči, dobro oplodila, grozdje zgodnejših sort že dosega velikost graha, je tudi dobro, enakomerno razvito. Če bomo vinogradniki na podlagi opazovanj trte, njenega razvoja, meritev padavin, spremljanja pogojev za razvoj bolezni, ki so v tem času izredno ugodni in če nam bo narava prizanesla s točo, uspeli ohraniti zdravo grozdjem, si lahko v Podravju obetamo bogat vinski letnik.

Pripravila :
Simona Hauptman
Specialistka za vinogradništvo pri KGZ Zavod Maribor