Sredozemski zeliščni vrt v Slovenski Istri

Mir in spokojnost sredozemskega zeliščnega vrta predstavljata odlične predpogoje za pokušnjo oljčnega olja in dobrih vin v izjemnem naravnem ambientu. Uživajte ob spoznavanju in okušanju različnih sredozemskih zeli in njihovih vonjav.
SREDOZEMSKI ZELIŠČNI VRT V SLOVENSKI ISTRI

Na domačiji Butul na Manžanu že vrsto let pripravljamo zanimiva tematska druženja. Pestrost programov, ki jih snujemo, pripravljamo in oblikujemo v družinskem krogu, zagotavlja prihodnost na področju novega pristopa in novih idej tako v sredozemski kuhinji kot v vsakdanjem življenju.

Že ob prihodu na manžanski hrib se nam razprostre pogled na Koprski zaliv, preko morja do Italije, na severu pa tja do Triglava in Julijskih Alp. Na dvorišču domačije Butul se pomešata sredozemski in kontinentalni zrak, ob vonju morskih širjav in čarov sredozemskih zelišč se srečamo z oljko in oljčnim oljem, z novimi prijemi in sodobnimi pristopi. Vsakdo, ki prihaja k nam z dobrimi nameni, je vedno dobrodošel. Vsakdo, ki si želi odpočiti, ali tisti, ki si želi aktivnih trenutkov ali dni, bodisi tisti, ki si želi novega znanja kot je spoznavanje samega sebe, načinov zdravega prehranjevanja, uporabe zelišč v kulinariki ali aktivnega preživljanja prostega časa je na pravi poti da spozna nekaj novega in pristnega.

Slovenska Istra od nekdaj izžareva posebno energijo. Ljudje smo odprti, družabni, temperamentni. Ta temperament najdemo tudi v naravi, v vrtovih, na poljih, v oljčnikih in v vinogradih. Odraža se v kuhinji, ob pripravi hrane, v kleti, ob pripravi vina, v shrambi, ob pripravljenih dobrotah. Hrana je bogata, pisana, okusna, vina so posebna, živa, nagajiva, resna, umirjena. Tako hrana kot pijača odražata posebno energijo istrskega človeka, ki jo nesebično vlaga v vse svoje delo, v svoje pridelke.

V letu 2010, letošnjem letu, smo bili med prijavljenimi razpisi v Mestni občini Koper izbrani kot ponudniki najboljšega turističnega produkta. Z veliko prostovoljnega dela in s pomočjo MOK smo pripravili teren in zasadili vrt, ki smo ga poimenovali SREDOZEMSKI ZELIŠČNI VRT V SLOVENSKI ISTRI. Vrt, kamor smo zasadili številna sredozemska zelišča, je skrit med sadnimi drevesi in oljkami. Že pogled nanj nas pomiri in sprosti. Ob postanku v njem prisluhnemo ptičjemu petju in neutrudnim škržatom ter se predamo vonjem narave, ki je v naših krajih nekaj posebnega. Nežno nas objame in posrka vase, kot da bi nam hotela pokazati kako je čudovita in kaj vse skriva v sebi. Čari Sredozemskega zeliščnega vrta so na ogled od maja do septembra, vsako drugo soboto v mesecu ob 11.00 in 15.00. Za oglede zeliščnega vrta, ki jih lahko pospremimo tudi s kulinaričnimi delavnicami, katerih rdeča nit so zelišče, se lahko dogovorimo tudi izven teh terminov.
Za vse se je potrebno predhodno najaviti na tel. št. 00386 (0) 41 718219 Tatjana, saj želimo vse obiskovalce pričakati s sveže pečenim kruhom, ki ga po ogledu postrežemo z našimi zeliščnimi dobrotami za vse okuse.

Naša druženja so začinjena s sestavinami, ki izžarevajo naš temperament. Sprehodite se z nami med vonji in okusi, sprehodite se od morja do oljčnikov, od oljčnikov do vinogradov, od vinogradov do travnikov, od travnikov do vrtov. Obiščite nas, spoznajte nas, okusite slast in strast Slovenske Istre in ostali nam boste zvesti za vedno.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na zgoraj navedeni telefonski številki ali na butul@siol.net

S spoštovanjem
Tatjana Butul
www.butul.net