Štajerska kisla žüpa

Kar 14 ekip je tekmovalo v kuhanju štajerske kisle žüpe, pod stoletnimi drevesi v Boračevi
UPOKOJENKE PRED HUMORISTI IN MLADINO

Potem ko jim je sredi junija, v okviru praznovanja 14. radenskega občinskega praznika, ponagajalo vreme, je Turistično društvo Radenci, minulo soboto, 31.7., pripravilo „nadomestno“, 13. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki je potekalo na stari lokaciji pri lovskem domu "Jež" v Boračevi, in ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je pritegnilo14 ekip, katere sta sestavljala glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma in sploh javnega življenja občine in regije). Vsem udeležencem je vse potrebno (sestavine, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravil organizator, tekmovalci pa so si lahko kaj prinesli tudi sami, če so želeli lepše okrasiti delovni prostor ali izboljšati okus jedi.
Torej tekmovalci so potrebovali le dobro voljo ter malo kuharskega znanja. Vsaka izmed ekip je pripravila po najmanj 15 porcij juhe, katere so pozneje razdelili med prisotnimi.

Kot je povedal predsednik TD Radenci Emil Šmid, so na tekmovanje povabili goste, kot so predstavniki društev in lokalnih oblasti, podjetniki, vodstva ustanov ter druge pomembne osebnosti. Povabili pa so tudi vse druge prijatelje dobre volje in ljubitelje kulinarike. Skuhane juhe pa so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Sicer pa, hkrati s tekmovanjem kuhanja juhe se je na istem prizorišču odvijalo več prireditev, zraven bo tudi veliko drugih kulinaričnih dobrot, in tudi zaradi tega je poleg tekmovalk in tekmovalcev, prišlo tudi veliko obiskovalcev, predvsem gurmanov. Z začetkom kuhanja kisle juhe pa je štartal tudi pohod „Med vrelci življenja“, že pred tem pa se je isti pohod začel s Kapele. In ko se je množica ljubiteljev narave po kakšnih treh urah hoje vrnila v Boračevo, je že bila skuhana kisla žüpa…, katero so brezplačno pojedli.

Že pred tem so kar težavno delo imeli člani komisije (predsednica Ida Mir ter Peter Pertoci in Duša Berič), kajti potrebno je bilo poskusiti 14 kakovostnih kuharskih „izdelkov“ ter izbrati najboljše. Šlo je za svetle in rdeče, goste in redke, ostre in blage…žüpe, in vse so bile po svoje dobre in za kuharje najboljša. Toda strokovna komisija se je odločila, da je najboljša le bila juha, ki jo je skuhala ekipa Društva upokojencev Radenci (Viktorija Jakopec in Štefka Lesjak) s 53 točk od 60. Upokojenki sta slavili pred ekipo Dol pretočeni Prleki (Ivica Gašparič in Roman Marič – Pepek z brega) – 51 ter Društvom prijateljev mladine (Vladimir Rantaša in Marija Slavič) – 50. Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto. Po razglasitvi rezultatov na sporedu še zabava z živo glasbo.

Besedilo in foto: O.B.