Žarjada

V Moravskih Toplicah se je 12 tekmovalcev in tekmovalk spopadlo v pripravi najboljših specialitet z žara; Tokrat je slavil 20-letni kuhar v Zdravilišču Radenci Denis Benko, doma iz Gornjih Črncev
MLADENIČ NAJBOLJŠI NA „ŽARIJADI“ V TERMAH 3000

V današnjem sodobnem času, pri odločitvah, kam na počitnice, nima več odločilnega pomena sama destinacija, temveč prihaja v ospredje predvsem možnost raznovrstnih doživetij, kamor vsekakor sodi tudi raznolikost dogajanja. Zato povsod, kjer namenjajo veliko pozornost stalnemu dvigu kakovosti storitev in bogatitvi ponudbe ter s tem raznolikosti doživetij, posebno pozornost namenjajo prireditvam ter tudi pestrosti jedi, kar pomeni povezovanje bogatega kulinaričnega in etnološkega izročila ter turizma, ter seveda različnih dogodkov in prireditev. In v Termah 3000 so se že lani odločili za še en dogodek, ki je hkrati zanimiva zabavna prireditev ter popestritev kulinarične ponudbe.

In tako je minulo soboto, 21. avgusta potekala I. „Žarijada v Termah 3000“, na kateri se je spopadlo 12 posameznikov iz širšega slovenskega območja, zraven pa je bilo še veliko več navijačev, ki bi jih bilo gotovo še veliko več, če v bližnji okolici ne bi potekalo veliko drugih dogodkov.

Kakorkoli že, na dan tekmovanja se je na zelenici pred hotelom Livada Prestige v Moravskih Toplicah odvijalo marsikaj zanimivega. Ves čas so bile oblegane desetine stojnic z različnimi domačimi dobrotami in spominki, izdelki domače in umetnostne obrti ipd., potekal je glasbeni in zabavni program (Duo Marijan, Puconski duet, etno skupina…), hkrati je potekala tudi bogata animacija za otroke s Štrkom Vikijem ipd., med 16,00 in 18,00 uro pa je vsa pozornost bila usmerjena na tekmovanje v peki na žaru. Tekmovalci so se potegovali za slavo, pa tudi za bogate nagrade, še zlasti štiri najboljša posameznika, ki so jim namenili: 1. mesto 7-dnevne počitnice v Grand hotelu Oberić na Pelješcu za dve osebi; 2. mesto 5-dnevne počitnice v Termah Ptuj za 2 osebi; 3. mesto – vikend paket za 2 osebo v Grand hotelu Park na Bledu; Vsem ostalim pa so namenili darilne bone slaščičarne Cafe Praline v Terme 3000…

Tekmovalci so si po lastni presoji izbrali meso, lahko je to bila ena vrsta ali pa pet različnih, seveda v enaki količini (pet vrst mesa: svinjski file, svinjski vrat, piščančji file, mešano mleto mesto in junečji hrbet), enako je vsak posameznik sam odločil kaj bo ponudil komisiji v ocenjevanje.

Profesionalna petčlanska strokovna komisija (Danilo Kozar, predsednik ter člani: Elvira Štumpf, Janez Gjergjek, Srečko Koklič in Branko Časar), pa je jedi ocenjevala po sedmih kriterijih, in sicer: Priprava delovnega mesta; Postopek priprave jedi; Tekoči postopek dela; Čistoča in urejenost delovnega mesta; Izvirnost jedi in odstopanje od običajne priprave jedi; Estetski izgled jedi; Okus. In komisijo je še posebej prepričal mladi kuhar iz Zdravilišča Radenci, 20 – letni Denis Benko, doma iz Gornjih Črncev, ki je slavil pred Martino Roudi iz Murske Sobote in Blažem Sotlarjem iz Grosuplja. Vsi ostali tekmovalci, z znanim „roštiljdžijo“ iz Gornje Radgone, lanskim zmagovalcem, Zdravkom Preradovićem na čelu, pa so zasedli 4. mesto. Predsednik ocenjevalne komisije in glavni kuhar v Termah 3000 Danilo Kozar, ki je mimogrede tudi član slovenske kuharske reprezentance, nam je ob koncu povedal, da so organizatorji zadovoljni s številom nastopajočih na drugi tovrstni prireditvi, posebej pa s kakovostjo ponujenih jedi…

Besedilo in foto: O.B.