Pripravili so 10. ťJanepersko nočŤ in 9. ťPasuljadoŤ
TOKRAT SO NAJBOLJI PASULJ SKUHALI GOSTINCI IZ SV. TROJICE
Za veselo celo nočno razpoloenje moice obiskovalcev, ki jih letos po dolgem času ni zmotil niti de, so na Janevem Vrhu, poskrbeli člani skupine ťtajerski fakiniŤ
Konec prejnjega tedna (7.8.) je v organizaciji PGD Janev Vrh in tamkajnjega gostinskega lokala ťWestern saloon Bar JahačŤ ob gasilskem domu Janev Vrh bila na sporedu tradicionalna prireditev, 10. ťJaneperska nočŤ, katero so ob veseli glasbi ansambla ťtajerski fakiniŤ, popestrili s e nekaterimi zanimivostmi in atrakcijami, tako je vsakdo izmed več kot 1500 obiskovalcev, kar po mnenju mnogih največji hkratni obisk tega lepega vinorodnega kraja, priel na svoj račun. To e zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki so sodelovali na vnovičnem, sedaj e devetem po vrsti, nadvse zanimivem tekmovanju v kuhanju pasulja s prekajenimi rebri. Letos ni bilo niti deja, tako da je vse bilo v najboljem redu, toda prave ljubiteljske kuharje pravzaprav nič ne more zmotiti. Dejstvo pa je, da so nekateri bili malo razočarani, toda v portu nikoli ne morejo zmagati vsi. Ne glede na vse pa so e po dobrih treh urah kuhanja, ko so ekipe svoje delo zaključile, kotlički bili polni odlične jedi, katera je ob pravem letnem vzduju in sploh poletnem času, teknila vsem prisotnim. Zraven so prili tudi kavboji konjeniki, pozornost so pritegnile tudi različne igre in srečelov, vse skupaj pa je povezoval Bojan Gorčan iz Murske Sobote.
Organizatorji so tokrat uspeli privabiti kar 14 dvo, tro, tiri in petčlanskih ekip s irega območja severovzhodne Slovenije. Samo tekmovanje je potekalo s plinsko kurjavo, in sicer v kotličkih, kar je poletni noči ponujalo e posebno čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa je e na začetku dobila po tri kilograme e namočenega fiola, kilogram prekajenih reber ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa je bil tri ure, oz. po potrebi e nekoliko dlje, če so tekmovalci menili, da jed ni končana. Vsakdo pa si je seveda moral urediti tudi ťdelovno mestoŤ oz. dekorirati prostor, kar je tudi prineslo nekaj točk v skupni oceni. Po končanem kuhanju pa so člani strokovne komisije (Marija Fras, Peter Pertoci in Sebastjan itnik), imeli izjemno teko delo. Ocenili so namreč videz izdelka, dekoracijo, predvsem okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev, na koncu pa so se le morali odločiti za najbolje, katerim so podelili posebne nagrade.
In izpostavilo se je, da je letos najbolji pasulj skuhala ekipa Bara Grič iz Svete Trojice (Valerija Černec, Sandi Černec in Srečko Potrak), pred gasilsko ekipo PGD Kapela (Marjan Bračko, Silva Meglič, Majda Marič in Lidija Ajdenek), pretji pa so bili motoristi, članov Moto kluba Jürjevki zmaji iz Svetega Jurija ob čavnici (Mojca Iskra, Magdalena Klobasa, Drago Klobasa, Marko in Miha Zemljič), ki so pred dvema letoma bili zmagovalci. Vse ostale ekipe so se uvrstile na 4. mesto. Sicer pa, vsaka ekipa je skuhala priblino 20 porcij odličnega pasulja, katerega so obiskovalci lahko poskuali in uivali. e pred tem pa so obiskovalci ťrazgrabiliŤ poln poljski vojaki kotel gasilskega pasulja, katerega so pripravili domači gasilci z Janevega Vrha. To pa je samo vnovična potrditev, da na tem območju drave zelo cenijo in imajo radi jed, ki se ji reče pasulj!
Mimogrede so letos organizatorji poskrbeli tudi za tekmovanje v različnih igrah, kjer so slavili domači gasilci iz PGD Janev Vrh, pred Turističnim drutvom Majolka itd.
Vsi dosedanji zmagovalci: 1. pasuljada (2002): Bračko team s Kapele; 2. pasuljada (2003): PGD Janeev Vrh z Janevega Vrha, 3. pasuljada (2004): onaja& Erjavec team iz Radencev; 4. pasuljada (2005): TD Majolka Čerenjevci, 5. pasuljada (2006) TA Majolka Črenjevci; 6. pasuljada (2007): PGD ratovci iz rekovcev; 7. pasuljada (2008): Moto kluba Jürjevki zmaji iz Svetega Jurija ob čavnici; 8. pasuljada: Frizerski salon Tatjana (Sveti Jurij ob čavnici); 9. pasuljada: Bar Grič (Sveta Trojica v Slovenskih goricah).
Besedilo in foto (O.B.)