Naturelle Junior Size

V priročni embalaži ponujajo naravno mineralno vodo Radenska Naturelle Junior Size.
RADENSKA NATURELLE TUDI ZA OTROKE

S pričetkom 48. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma v Gornji Radgoni, kjer se radenski mineralci predstavljajo s svojo paleto izdelkov, prihaja na prodajne police po vsej Sloveniji še ena novost iz Radencev. Gre za naravno mineralno vodo Radenska Naturelle Junior SIZE – 0,33 L, ki s svojo vsebnostjo, barvno kodo in pakiranjem prinaša na trg mineralnih voda kar nekaj novosti. Naravna mineralna voda Radenska Naturelle je namreč s svojo kakovostjo priporočljiva tudi za otroke, ki potrebujejo veliko tekočine zaradi številnih razlogov. V ta namen so v Radenski oblikovali novo, manjšo embalažo naravne mineralne vode Radenska Naturelle Junior Size, ki je s svojo velikostjo 0,33 litra kot nalašč primerna za otroke.

Naravna mineralna voda Radenska Naturelle s svojo kakovostjo, ki je potrjena tudi z nagrado Monde Selection ter certifikatom za zagotavljanje kakovosti in varnosti proizvodov, ki ga podeljuje neodvisna ameriška certifikacijska hiša NSF, je na trgu naravnih negaziranih vod prinesla veliko novosti. Ne le, da gre za naravno mineralno vodo staro 12 tisoč let, Radenska Naturelle vsebuje zelo malo natrija, je brez kalorij, nevtralnega okusa in vonja, vsebuje naravno raztopljene mineralne snovi, ki jih naš organizem nujno potrebuje, a jih ne zmore proizvajati sam. V ponudbi Radenske na domačem in mednarodnih trgih naravna mineralna voda izstopa tudi po zunanjem videzu ter številnih volumnih embalaže – tako v PET steklenicah, kot stekleni embalaži.

ťZ vodo Radenska Naturelle Junior Size smo v Radenski obogatili nabor kakovostnih naravnih mineralnih vod v družini Treh src. Z vsebnostjo in novostmi s področja pakiranja potrjujemo, da smo v koraku s svetovnimi trendi na področju vod. Prepričani smo, da bo Radenska Naturelle Junior Size z vsemi novostmi, ki jih prinaša na trg, pripomogla k še večji prepoznavnosti vod iz Radenske doma kot tudi v tujini,Ť je povedal Zvone Murgelj, direktor družbe Radenska d.d. Radenci.

O.B.

POGOSTA VŠRAŠANJA: VODA IN ORGANIZEM
Kumarice vsebujejo 97 % vode, jabolka pa 85 % vode. Koliko pa človek?

Tudi pri človeku je voda njegova bistvena sestavina. Pri odraslem človeku predstavlja približno 60 % telesne mase, dojenčku 80 % in pri starostniku 50 %. Zakaj je pomembno piti dovolj vode?
Voda je osnovna sestavina našega telesa, idealno topilo in transportno sredstvo, sodeluje v presnovnih procesih, uravnava telesno temperaturo, skrbi za dobro telesno in intelektualno sposobnost.
Kakšna je dnevna potreba organizma po vodi?
Količina vode, ki jo je treba dnevno zaužiti, je odvisna od telesne aktivnosti, telesne teže, podnebnih pogojev, kulture, zdravstvenega stanja in starosti posameznika. Za dojenčke in otroke velja priporočilo 1,5 mL vode/kcal porabljene energije, za odrasle velja priporočilo 1 mL vode/kcal porabljene energije. Za dobro delovanje potrebuje odrasel človek najmanj 2,5 litra vode dnevno, ki jo je potrebno vnesti s pitjem pijač/tekočin (60 %), hrano (30 %) in v majhni meri z oksidacijsko vodo oziroma metabolno vodo (10 %) – produkt presnove hranil v telesu. Pri normalnih telesnih aktivnostih z znojenjem izgubimo do enega litra vode dnevno, ob intenzivni telesni aktivnosti ali pri visokih zunanjih temperaturah pa lahko izgubimo tudi več kot liter na uro: z enournim igranjem tenisa v povprečju izločimo okoli 1,3 litra vode, z enournim igranjem nogometa pa celo 2 litra vode. Zaradi zelo velikih količin izgubljene vode v naštetih okoliščinah in tudi ob bolezni (driska, bruhanje, visoka telesna temperatura) je ponovni vnos vode v telo toliko pomembnejši.

Kakšne so posledice pomanjkanja vode v telesu?

Brez hrane lahko preživimo sorazmerno dolgo (tudi 40 dni), pomanjkanje vode pa hitro povzroči klinične spremembe in znake. Telo namreč izgublja vodo preko ledvic (urin), črevesja (blato), pljuč (dihanje) in kože (znojenje), zato jo je potrebno nenehno vnašati v telo. Slaba preskrba telesa z vodo se zelo hitro pokaže v zmanjšani sposobnosti zbranosti, glavobolu, utrujenosti, v splošnem slabem počutju in tudi navzven – koža je suha, brez leska in hitro izgublja prožnost. Pomanjkanje vode je za telo bolj kritično kot pomanjkanje drugih hranil, saj je izguba vode za več kot 15 % telesne teže lahko že smrtno nevarna.

V kakšni povezavi so voda in možgani?

Možgani so eden izmed organov z največjo vsebnostjo vode v organizmu; kar 77 % možganov je sestavljenih iz vode, zato je za njihovo pravilno funkcioniranje potreben nenehen vnos vode v organizem. ˝Sposobnost, zmožnost reševanja problemov se zmanjša pri pomanjkanju vode v organizmu˝, razlaga dr. S. Lehrl, medicinski psiholog na Univerzi v Erlangenu. ˝Pomembno je zadostno in pogosto uživanje tekočine – najboljše, še preden postanemo žejni. Kot zlato pravilo naj velja: vsako uro najmanj 0,1 L tekočine˝, priporoča dr. Lehrl.

O.B.