Mladi gostinci v svet po dodatna znanja

Dijaki SŠGT Celje in SŠGT Radenci so se spet odpravili v tujino, tokrat v Španijo

LEONARDO DA VINCI ZA DODATNI ZNANJE

Čeprav v zadnjih letih imajo kar nekaj težav z vpisom dijakov, saj po eni strani primanjkuje otrok, po drugi pa se mladi težko odločajo za gostinske in turistične poklice, kjer naj bi bila zaposlitvena prihodnost, v slovenskih srednjih gostinskih in turističnih šolah usposabljajo odlične mlade kadre. In temu gotovo, poleg dobrega dela na šolah, ter odličnega sodelovanja z gospodarstvom in lokalnimi skupnostmi, prispeva tudi sodelovanje v različnih domačih in mednarodnih projektih. Sem gotovo sodi tudi mednarodni projekt Leonardo da Vinci, ki je v Sloveniji aktiven že 8. leto, in ki podpira pridobivanje in uporabo znanja, spretnosti in kvalifikacij za opravljanje poklica, povečuje število in kakovost mednarodnih usposabljanj in povečava zaposljivost posameznikov in njihovo vključenost na evropski trg dela. In tukaj je veliko možnosti za gostinsko – turistične dijake, kar slednji v veliki meri tudi koristijo.

„Za menoj in še nekaterimi dijaki in dijakinjami je nepozabna izkušnja v okviru projekta Leonardo da Vinci. Dijaki SŠGT Radenci in SŠGT Celje smo se namreč v počitnicah odpravili v Španijo, v Estepono, priljubljeno turistično destinacijo, ki svoj vrhunec sezone doseže poleti, k čemu pa zelo prispevata sredozemsko podnebje in čudovite peščene plaže. Sestavni del turistične ponudbe na tem območju, tako kot v vseh turističnih območjih, je tudi nastanitvena zmogljivost, ki je tam za goste precej pestra. K tej pestri ponudbi pa prispeva tudi hotel Kempinski Bahia Estepona, 5 -zvezdnični hotel, v katerem smo si dijaki v času 30 dni pridobili dragocene poklicne in življenjske izkušnje. Sam hotel se nahaja tik ob plaži, gostom je na voljo 133 sob in 15 apartmajev, vsi s pogledom na morje, z balkonom ali teraso“, nam je po vrnitvi iz Iberskega polotoka razlagala Martina Sagaj, četrtošolka iz SŠGT Radenci, ki nikakor ne more prehvaliti lepot španske obale.

Več 100 kipov na vseh področjih hotela, slike, freske, vaze, vrtovi..skratka zelo lepo urejena okolica daje hotelu Kampinski Bahia Estepono nek poseben čar; je tisto kar pritegne pozornost vsakega gosta. Hotel ima več vrst kuhinj, barov, restavracij, kjer so dijaki delali in nadgrajevali svoje znanje, potem delo v housekeepingu, v administracijah, delo portirja.. Na vseh teh področjih se je nivo znanja vsakega posameznika povzpel za kar nekaj stopničk višje. Pa ne samo to, da so ves čas delali, temveč so dijakinje in dijaki tudi spoznali čisto drugačen način življenja, kot je pri nas. „Drugačne so tudi navade ljudi, njihovo obnašanje, ki ga lahko samo pohvalim, saj so selo prijazen narod, vedno pripravljeni pomagati, prisluhniti, so strpni. Med delom v hotelu smo se seznanili in tudi navezali stike z mnogo ljudmi drugih narodnosti – Ruse, Angleže, Američane, Avstijce, Nemce, Arabce in mnoge druge. Izpilili smo tudi znanje na področju tujih jezikov, predvsem angleščine, nemščine in seveda španščine. Skozi mesec smo pridno obiskovali krajši tečaj španščine, kar je tudi sestavni del tega projekta. Opravili smo tudi dva izleta v bližnjo okolico, in sicer v Mijas, mesto s tipičnimi belimi vasmi v pokrajini Malaga, ki leži v Andaluziji, ta pa v osrčju regije Costa del Sol. Druga pot nas je vodila v Jerez, kjer smo si ogledali vinske kleti Tio Pepe“, je še razlagala Martina, ki je dodala, da zasluge za udeležbo na projektu pripadajo predvsem Darji Štiherl, prof. angleškega jezika na SŠGT Celje ter Darji Zlatnik, prof. angleškega jezika na SŠGT Radenci.

„Vsi smo postali dobri prijatelji. Dijaki bomo dobili tudi pomemben dokument Europass, ki ga bomo lahko dobro unovčili v času študija oziroma pri iskanju prve zaposlitve“, je zaključila naša sogovornica Martina Sagaj, djakinja SŠGT Radenci

O.B.