Največji slovenski vinogradnik v pričakovanju dobre letine

P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan, skupaj z več kot 500 kooperanti, začenjajo s trgatvijo na skoraj 1200 hektarjih vinogradov.
Obetajo si kakovosten letnik, s katerim želijo nadaljevati letošnje uspehe, tako s ponovitvijo številnih mednarodnih nagrad za njihova vina, kot tudi pri nadaljnjem prodoru na tuje trge. Nedavno so vstopili na Kitajsko, njihova vina so od letos že na voljo na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji in Nemčiji, kmalu pa jih bo moč najti tudi v Kanadi. Veliko pozornost še naprej namenjajo nenehnim posodobitvam procesov, zadnja te vrste je inertna preša.

V teh dneh s trgatvijo uradno pričenja največji slovenski vinogradnik – P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan. Po preteklih dveh letih, ko je trganje grozdja spremljala toča, se letos obeta običajna trgatev v smislu količine pridelanega grozdja. Simbolični začetek trgatve bo tako to soboto, 18. septembra, s prireditvijo, ki bo od 16. ure naprej potekala pred poslovno stavbo P&F Ljutomerčan v Ljutomeru. Letošnjo pridelavo vina spremljata tudi dve novosti. Prva je najsodobnejša polnilna linija za vino v Sloveniji, ki so jo zagnali maja, druga pa nova preša z inertnim sistemom za kakovostnejše stiskanje grozdja. Kot poročajo iz podjetij P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan, vse investicije in ukrepi sledijo njihovi osnovni usmeritvi – kakovosti, ki je tudi eden od ključnih razlogov za uspešen prodor na tuje trge in doseganje pomembnih uspehov na domačih in mednarodnih ocenjevanjih vin.

V podjetjih P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan ocenjujejo, da bodo na 623 hektarjih lastnih vinogradov pridelali okoli 3500 ton grozdja, 2500 bi jih naj po napovedih prispevala ormoška klet, 1000 pa ljutomerska. Od kooperantov, ki skupno obdelujejo okoli 550 hektarjev vinogradov, pa ocenjujejo, da bodo odkupili še dodatnih 3000 ton grozdja.ťZavedamo se pomena kakovosti vin tako za naše domače kot tudi tuje trge, zato so vsa naša prizadevanja usmerjena k zagotavljanju le-te. V letošnjem letu smo že namenili izdatna finančna sredstva za investicije, veliko pa vlagamo tudi v partnerski odnos s kooperanti, ki so eden od najpomembnejših členov obeh podjetij. To je tudi eden od razlogov, da smo se že lani odločili plačati 60 odstotkov višje odkupne cene za grozdje, kot so bile v veljavi, preden je podjetji prevzela družina PuklavecŤ, je pomembno vlogo kooperantov utemeljil Boštjan Klemenčič, direktor P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan.

Začetek trgatve želijo praznovati skupaj s svojimi prijatelji, partnerji in lokalno skupnostjo, zato to soboto, 18. septembra, organizirajo prireditev, ki bo od 16. ure naprej potekala v Ljutomeru. Začela se bo s simbolično predelavo grozdja, nadaljevala pa z zabavnim programom za otroke in odrasle. Za najmlajše tako pripravljajo ustvarjalne delavnice, za njihove starše in druge pa degustacije vin in vodene oglede ljutomerske vinske kleti.

S trgatvijo, ki bo, zaradi precej nestanovitnega vremena s padavinami in nižjimi temperaturami, za vinogradnike precejšen izziv, so v podjetjih P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan pričeli že ta ponedeljek, ko so potrgali zgodnji sorti rizvanec in ranino, v sredo pa sledi trgatev grozdja za peneča vina (muškat otonel, chardonnay, beli pinot in modri pinot). Nadaljevali bodo v ponedeljek, 20. septembra, ko bodo začeli obirati srednje pozne sorte za mirna vina. Mitja Herga, glavni enolog kleti P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan, je ob pričetku trgatve povedal: ťVina letnika 2010 bodo v skladu z našo osnovno filozofijo sadna, sveža, polna in zaokrožena. Zadnje meritve napovedujejo nekoliko višje kisline od lanskih, ki so bile izjemno nizke, sladkorne stopnje pa so vzpodbudne, a bomo kakovost lahko ocenjevali šele po trgatvi, ki se bo predvidoma zaključila 24. oktobra.Ť

Letošnjo predelavo vina pa spremljata tudi dve tehnološki novosti – prva je najsodobnejša polnilna linija za vino v Sloveniji, ki so jo zagnali maja in ima kapaciteto polnjenja 6000 steklenic na uro, druga pa je nova preša z inertnim sistemom. Ta povsem onemogoča dostop zraka ter omogoča zaščito grozdja in drozge v celotnem procesu od prevzema do cisterne. Obenem so v obeh kleteh uvedli tudi strožje kriterije za grozdje v primerjavi z letnikom 2009 glede sladkorne stopnje in zdravstvenega stanja, vse investicije in ukrepi pa sledijo njihovi osnovni usmeritvi – kakovosti.

Kakovost vin iz Ljutomersko-ormoškega vinorodnega okoliša pa je tista, ki odločilno prispeva tudi k vse bolj uspešnemu prodoru na mednarodne trge. Tako je ena od večjih pošiljk vina bila nedavno odpremljena na Kitajsko, ki so ji že sledile tudi pošiljke na Nizozemsko, Veliko Britanijo in Nemčijo. S tem se v podjetjih P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomerčan približujejo zastavljenim ciljem do 70 odstotkov pridelanega vina izvoziti v tujino. Ob tem velike uspehe na mednarodnih ocenjevanjih vin že dosega tudi nova linija, namenjena hotelom, restavracijam in cateringu, ki bo na voljo od 20. septembra. Od včeraj so namreč znani rezultati ocenjevanja Mundus vini, najpomembnejšega tekmovanja v Nemčiji, na katerem so vina iz te linije prejela kar 3 zlate medalje in 1 srebrno, kar je gotovo odlična popotnica za otvoritveni teden.

Dodatne informacije:
Dominika Rep, P&F Jeruzalem Ormož
tel.: 02 7415 721
e-pošta: dominika.rep@jeruzalem-ormoz.si