Prekmurje gostilo kuharja stoletja Joëla Robuchona
Na murskosobokem gradu se je zgodil vrhunski kulinarični dogodek. Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je namreč na obisku mudil eden izmed najbolj priznanih kuharskih mojstrov na svetu, Joël Robuchon, ki mu kot enemu izmed tirih na svetu, pravijo tudi svetovni kuhar stoletja. Ogledal si je proizvodni obrat Proconija in sodeloval na dogodku, kjer so vrhunski slovenski kuharji in strokovnjaki predstavili kulinarično izročilo svojih pokrajin. Svetovno znanega francoskega kuharja, ki je tudi kuhar z največ Michelinovimi zvezdicami na svetu, saj jih ima kar 26, kar ga uvrča daleč pred drugo uvrčenega, je bil gost drube Proconi oziroma njenega partnerja francoskega podjetja Fleury Michon.
Joël Robuchon e 23 let sodeluje z druinskim podjetjem Fleury Michon, v tem času so skupaj razvili več kot sto receptov za pripravo jedi, kot je na novinarski konferenci povedal slavni gost, pa so njegove jedi pripravljene na enostaven način, ki ne vsebujejo veliko sestavin, vendar s prefinjenim občutkom za detajle. Prepričal ga je tudi izredno okusen krompirjev pire Proconijevih jedi Pogrej in pojej, ki ga je okusil ob tej prilonosti. Njegova najbolj slavna jed je prav izjemno okusen rahel krompirjev pire, glavna skrivnost odličnega recepta pa je velika količina masla in zelo fina struktura pireja. Med njegove priljubljene jedi sodijo e juha iz gosjih jeter, pita iz črnih tartufov, kaviar s cvetačno kremo in druga. Jed po receptu Joëla Robuchona pripravljajo tudi v Proconiju in e kmalu jo bodo predstavili slovenskemu trgu. To bo račje stegno z gratiniranim krompirjevim pirejem, naprodaj bo v rdeče-črni glineni posodici, ki je primerna tudi za serviranje. V Franciji je ta izdelek tako priljubljen, da letno porabijo zanj 78 ton račjega mesa.
Ob obisku Joëla Robuchona je Proconi na grajskem dvoriču v Murski Soboti pripravil tudi kulinarično popotovanje po Sloveniji. S svojim kulinaričnim izročilom se je predstavilo est slovenskih pokrajin, strokovni del priprav za to je prevzel etnolog dr. Janez Bogataj, sodelovali pa so izbrani slovenski kuharji, od katerih je vsak prevzel pripravo ene jedi v ťslovenskem menijuŤ. Gastronomsko dedičino Prekmurja sta predstavila Tatjana in Damir Pintarič iz Gostilne Rajh Bakovci, ki sta pripravila ajdov kruh z bučnim maslom in ocvirki ter bučno torto. Ob Pintaričevih so se s svojimi kulinaričnimi specialitetami predstavili Janez Bratov, JB restavracija, Ljubljana:
Telečji prieljc z jurčki v svinjski mreici; Luka Jezerek, Dvor Jezerek 1768, Zgornji Brnik: Loka medla s kranjsko klobaso; Toma Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono pri Vipavi
Vipavska elinka; Jure Tomič, Oterija Debeluh, Breice: Dimljena postrv s pečeno hruko, hrenom in postrvjimi ikrami; Bine Volčič, Kulinarični atelje Kitch n art, Hotel Livada Prestige, Terme 3000, Moravske Toplice: Prekmurske koline: ajdov raviol s krvavim nadevom, ocvrtek iz svinjskih nogic, bujta repa. ťV svojih ocenah sem zelo vedno zelo iskren in povem vam lahko, da sem danes poskusil res odlične jedi. Vse so izhajale iz slovenske kulinarične tradicije, vendar so bile odlično posodobljene in zelo okusne. Ta kulinarični obisk v Sloveniji je zagotovo eden od obiskov zadnjih let, ki mi bo najbolj ostal v spominu,Ť je bil vtis Joëla Robuchona o slovenski kulinariki.
Proizvodni obrat Proconija je eden prvih specializiranih obratov v tem delu Evrope. V njem letno pripravijo 3,6 milijona porcij pripravljene hrane, v prihodnjih letih pa elijo proizvedene količine povečati na 10 milijonov porcij. ťDele izvoza elimo povečati z 48 na 70 %, usmerjali pa se bomo predvsem na srednje- in vzhodnoevropske trge. Pri prodiranju v tujino nam je v veliko pomoč partnerska povezava s francoskim podjetjem Fleury Michon. Z njimi si izmenjujemo znanje in izkunje, omogočajo pa nam tudi dostop do Joëla Robuchona, enega največjih svetovnih kuharskih mojstrov,Ť je dejala direktorica podjetja Renata Murmayer, ki dodaja, da v svojem programu pripravljenih jedi Proconi ponuja tradicionalne izdelke, ki jih prilagaja dananjemu okusu in potrebam. Na prvo mesto vseskozi postavlja kakovost, zato trajnost izdelkov zagotavlja s povsem naravnim postopkom pasterizacije.
Besedilo: Oste Bakal, foto: Manca Juvan.
O Joëlu Robuchonu
Joël Robuchon je eno najbolj zvenečih imen svetovne kulinarike. Kot najboljega svetovnega kuharja ga je potrdil Michelin, najugledneji kulinarični vodič, ki podeljuje med kuharji zelo zaelene zvezdice. Robuchon je na zadnjem ocenjevanju v svojih restavracijah prejel skupno kar 26 Michelinovih zvezdic, kar ga postavlja daleč pred vse ostale svetovno priznane kuharje. Od leta 1989 mu pripada tudi naziv kuhar stoletja (Chef of the Century), ki ga podeljuje francoski kulinarični vodič Gault Millau, in ga imajo poleg njega le e trije kuharji na svetu. Kljub tevilnim nagradam in nazivom ostaja preprost in spročen, s strastjo po ustvarjanju enostavnih jedi s prepoznavnimi okusi posameznih sestavin in z eljo pribliati vrhunsko kulinariko tudi običajnim ljudem. To ga je vodilo tudi k sodelovanju s Fleury Michonom.