Expogast 2010

Slovenski kuharji in slaščičarji z medaljami iz Luksemburga.
SAVINI KUHARJI USPEŠNI NA „EXPOGAST 2010“
Alma Rekić, Simon Bertoncelj in Štefan Sraka z medaljami iz Luksemburga

Slovenski kuharji in slaščičarji so ponovno dokazali, da so vajeni svojega dela in poslanstva, kar so potrdili tudi na velikem mednarodnem tekmovanju za svetovni pokal Villeroy & Boch, ki se odvija vsake štiri leta v okviru strokovnega sejma za gastronomijo Expogast v Luksemburgu. In med drugimi so na omenjenem tekmovanju v Luksemburgu tekmovali tudi trije odlični kulinariki, zaposleni v Savini dejavnosti Turizem, ki so posegli po najvišjih uvrstitvah. Tako je Štefan Sraka iz Term 3000 kot član mladinske slovenske reprezentance do 23 let osvojil ekipno bronasto medaljo, Simon Bertoncelj, vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice je kot samostojni razstavljavec osvojil srebrno medaljo, Alma Rekić, vodja slaščičarske delavnice v Hotelu Park, pa je v ekipnem tekmovanju osvojila dve bronasti medalji.

Štefan Sraka, ki se ponaša tudi z najvišjim priznanjem na letošnjem 57. Gostinsko-turističnem zboru v kategoriji Magic box do 23 let (absolutni zmagovalec v tej kategoriji), je v Luksemburgu tekmoval v kategoriji A – pripravil je ploščo za 8 oseb in dva inovativna krožnika glavne jedi. Na plošči so prevladovale morske jedi, med njimi morska žaba, losos, alge, marinirana tuna, zvitek morskega lista, fritatna zloženka in nadevani krompir z grahovim pirejem, sotirana zelenjava na zeliščnem maslu ter peteršiljeva in žafranova omaka.

Mednarodno tekmovanje za svetovni pokal Villeroy & Boch se odvija vsake štiri leta v okviru strokovnega sejma za gastronomijo Expogast v Luksemburgu. Letos je potekalo že enajstič. Gre za drugo največje svetovno tekmovanje kuharjev in slaščičarjev, na katerem je letos sodelovalo več kot 2400 udeležencev iz 53 držav. V petih dneh so na razstavišču pripravili in postregli več kot 5600 obrokov hrane. Tekmovanje je izjemno privlačno tudi za obiskovalce, ki lahko občudujejo kuharje pri delu in okušajo njihove izjemne kulinarične mojstrovine.
O.B.