Slovenski kuharji in slačičarji z medaljami iz Luksemburga.
SAVINI KUHARJI USPENI NA EXPOGAST 2010
Alma Rekić, Simon Bertoncelj in tefan Sraka z medaljami iz Luksemburga
Slovenski kuharji in slačičarji so ponovno dokazali, da so vajeni svojega dela in poslanstva, kar so potrdili tudi na velikem mednarodnem tekmovanju za svetovni pokal Villeroy & Boch, ki se odvija vsake tiri leta v okviru strokovnega sejma za gastronomijo Expogast v Luksemburgu. In med drugimi so na omenjenem tekmovanju v Luksemburgu tekmovali tudi trije odlični kulinariki, zaposleni v Savini dejavnosti Turizem, ki so posegli po najvijih uvrstitvah. Tako je tefan Sraka iz Term 3000 kot član mladinske slovenske reprezentance do 23 let osvojil ekipno bronasto medaljo, Simon Bertoncelj, vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice je kot samostojni razstavljavec osvojil srebrno medaljo, Alma Rekić, vodja slačičarske delavnice v Hotelu Park, pa je v ekipnem tekmovanju osvojila dve bronasti medalji.
tefan Sraka, ki se ponaa tudi z najvijim priznanjem na letonjem 57. Gostinsko-turističnem zboru v kategoriji Magic box do 23 let (absolutni zmagovalec v tej kategoriji), je v Luksemburgu tekmoval v kategoriji A pripravil je pločo za 8 oseb in dva inovativna kronika glavne jedi. Na ploči so prevladovale morske jedi, med njimi morska aba, losos, alge, marinirana tuna, zvitek morskega lista, fritatna zloenka in nadevani krompir z grahovim pirejem, sotirana zelenjava na zeličnem maslu ter peteriljeva in afranova omaka.
Mednarodno tekmovanje za svetovni pokal Villeroy & Boch se odvija vsake tiri leta v okviru strokovnega sejma za gastronomijo Expogast v Luksemburgu. Letos je potekalo e enajstič. Gre za drugo največje svetovno tekmovanje kuharjev in slačičarjev, na katerem je letos sodelovalo več kot 2400 udeleencev iz 53 drav. V petih dneh so na razstaviču pripravili in postregli več kot 5600 obrokov hrane. Tekmovanje je izjemno privlačno tudi za obiskovalce, ki lahko občudujejo kuharje pri delu in okuajo njihove izjemne kulinarične mojstrovine.
O.B.