Gornja Radgona brez klasičnega martinovanja

V primerjavi s prejšnjimi leti, ko so v Gornji Radgoni, bodisi na Pomurskem sejmišču, bodisi pred kletjo Radgonskih goric, pripravljali odlična Martinovanja, ki so pritegnila več tisoč obiskovalcev in ljubiteljev vina od blizu in daleč, letos v mestu vina in penine, klasičnega Martinovanja ni bilo.

ŽALOSTEN RADGONSKI KRST MOŠTA V VINO

Letošnje čaščenje sv. Martina v Gornji Radgoni nikomur ne more biti v čast; Prireditev je obiskalo le nekaj deset ljudi

Kljub temu pa so tudi v Gornji Radgoni zaznamovali praznik vina, ki pa je žal bil bleda senca nekdanjih vrhunski prireditev. Zavod za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur je namreč, v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, Radgonskimi goricami d.d. in Restavracijo Ciconia, pripravil dogodek pod imenom „Predstavitev mladih vin“. Ob harmonikarski spremljavi, otroških animacijah, Martinovo kulinariko…, je predstavitev mladih vin z območja Radgonsko – Kapelskih goric potekala na platoju med TC Maximus in reko Muro v Gornji Radgoni. Žal pa je vse bilo izjemno skromno in žalostno, ob takšnem skromnem obisku, ob tem pa tudi skromna ponudba, le štirih vinogradnikov, čeprav jih je na tem območju na desetine.

Če že kdo potem si pohvalo, poleg omenjenih štirih ponudnikov (Vinar Kapela, Vino Steyer, Vinogradniška kmetija Flaisinger in Radgonske gorice d.d.), ter harmonikarjev, zasluži le še igralec Jani Žilavec, ki je uprizorili krst mošta!

P.s.: Žalostno je predvsem, da si mesto vina in penine, kar Gornja Radgona gotovo je, ne more privoščiti pravega Martinovanja, kot so tista, ki so nekoč potekala na platoju pred kletmi Radgonskih goric, kjer se je običajno zbralo nad 3000 veseljakov, predvsem ljubiteljev dobrega mladega vina. Morebiti bo letošnja polomija odgovornim dala misliti…

Besedilo in foto: O.B.