Miklavževa trgatev z zvezdniki

Miklavževa trgatev v Radgonskih goricah je minila v znamenju visokega snega

ZVEZDNIKI SO „KRADLI“ PTICAM IN SRNAM

Čeprav je prvo decembrsko soboto, ko se je bližal sv. Miklavž, na Radgonsko – Kapelskih goricah, bilo okoli 30 centimetrov snaga, in tudi temperatura je bila nekoliko pod ničlo, to niti malo ni motilo zanimivega in veselega dogajanja v vinogradu podjetja Radgonske gorice d.d. v Zbigovcih nad Gornjo Radgoni. Potem ko so že septembra, oktobra, ter v začetku novembra, opravili z normalno ter predikatno in pozno trgatvijo, ter napolnili približno tri milijone litrov nove izjemno kakovostne vinske kapljice, so v podjetju Radgonske gorice d.d. imeli še predzadnje dejanje letošnjega vinskega letnika v svojih vinogradih. V navzočnosti številnih domačih in tudi tujih gostov, prijateljev in poslovnih partnerjev, zlasti številnih slovenskih zvezdnikov, pevcev, pevk, lepotic in drugih estradnikov, je namreč kakšnih 50 zaposlenih, zvezdnikov in drugih trgačev na svečan način opravilo tradicionalno že 19. Miklavževo trgatev, ki je hkrati bila tudi 2. zvezdniška trgatev, vse skupaj pa je potekala v odličnem vzdušju. Še pred začetkom trgatve, katero je blagoslovil sam sv. Miklavž, igralec Jani Žilavec, skupaj z angeli in hudiči (parklji) je tako postala polnoletna, in po opravljeni obilni domači malici, so trgači „zasedli“ vinograd, in kaj kmalu so potrgali lepo ohranjene grozdne jagode, ki so mimogrede bile kar obilne, kot da bi bil september in ne december. Uspeli so jih zaščititi pred jesenskim gnitjem ter pred priči in srnami, a so jih sedaj „pokradli“ zvezdniki.

Letos so radgonski vinogradniki v svojem vinogradu, tokrat tretjič v Zbigovcih pustili okoli 500 trsih laškega rizlinga, ki pa so ga s posebnimi mrežami zaščitili od ptičev in srn. Po prvih ocenah so radgonski vinogradniki s tem spet stisnili kapljico (dobrih 150 litrov), ki je dejansko nekaj najboljšega kar lahko grozdje ponudi, in to naj bi bil odličen suhi jagodni izbor z več kot 30 % sladkorja (dobrih 140 oekslov). V podjetju Radgonske gorice d.d. so z omenjeno trgatvijo začeli pred 20 leti. Takrat so namreč pustili manjši kos vinograda, da bi v poznih jesenskih dneh natrgali grozdje za predikatno vino. In ker jim je bilo vreme nekoliko naklonjeno, so pustili grozdje na trsih še nekaj časa. Ko pa so takrat konec novembra menili omenjeno grozdje potrgati, se je vreme “skisalo”, tako da so, na predlog takratnega direktorja Franca Škrobarja pustili grozdje na trsih vse do sv. Miklavža in tako so prišli do vrhunskega Miklavževega vina, saj od tega leta naprej vsako leto potrgajo določeno količino grozdja, na dan sv. Miklavža. Le dvakrat jim to ni uspelo, in sicer so jim eno leto so jim eno leto ptiči pozobali prav ves pridelek in je Miklavževa trgatev odpadla, enako pa je leta 2008 toča uničila pridelek in ni bilo kaj trgati.

“Mi smo upravičeno ponosni nad svojim Miklavževim vinom, saj gre dejansko za vrhunsko kapljico, ki jo pri nas v radgonski kleti polnimo v specialne pol litrske unikatne steklenice. Zaradi tega vina smo namreč izdelali tudi posebne temu primerne steklenice, ki ponazarjajo stiskalnico, vreteno in utež ter trto zavito okrog kola. Vse to, predvsem pa kakovost vina v takšni steklenici nam omogoča, da steklenice s tovrstnim vinom z lahkoto prodamo, saj jih ljudje kljub nekoliko višji ceni radi kupujejo, kot unikat ali darilo. Šele sedaj, ko smo potrgali letošnje Miklavževo vino, bomo trgu ponudili lanski izdelek in nimamo nobenih skrbi, da ga hitro ne bi prodali”, nam je po tokratni trgatvi, povedal direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič, ki je dodal, da je letošnji letnik sploh zelo kakovosten, po količini pa je bil za približno dobro desetino nižji od povprečja, čemur je botrovalo slabše jesensko vreme. Nekaj so nadoknadili z odkupom okrog 1.000.000 kilogramov grozdja od kooperantov.

Ko gre za prodajo radgonskih vin, so v Radgonskih goricah zadovoljni, samo pred koncem leta pa načrtujejo svojo glavno prodajo penečih se vin, ko naj bi slovenski trg prevzel nad 600.000 steklenic, kar pomeni, da skoraj vsak tretji Slovenec ob koncu leta kupi vsaj eno steklenico zlate ali srebrne radgonske penine ali morebiti radgonskega bisera. Poleg penečih pa se dobro prodajajo tudi tiha vina iz Radgonskih goric. Že so v prodaji tiha vina letošnjega letnika, zlasti rainina in janževec.

Z Miklavževo trgatvijo sicer še ni zaključena trgatev v družbi Radgonske gorice, kajti v vinogradu na Aženskem Vrhu se obeta še Svečnična trgatev, ki bo 2.2.2011…

KAKO DRETAJO MURKO, DANICA, MIRELA, SREČKO, KRALJICI….
Letošnja, 19. Miklavževa trgatev v Radgonskih goricah je bila tudi 2. zvezdniška trgatev, katere se je namesto napovedanih 30, udeležilo 18 bolj ali manj znanih Slovenk in Slovencev, zvezdnikov na estradnem, glasbenem, lepotnem in podobnih področjih. Posebno pozornost so pritegnili: pevca Damjan Murko in Srečko Blas (sestre), vremenarka Danica Lovenjak, različne misice: Anamarija Avbelj, Tina Petelin, Marika Savšek in Mirela Korač, svetovno znana popotnica Benka Pulko, slovenska in radgonska vinska kraljica: Andreja Erzetič in Andreja Plohl… in proti njim so vseskozi bile uperjene objektivi kamer in fotografskih aparatov. Vsi so se želeli prepričati, kakšno klobaso ima najraje Danica Lovenjak, ali Štajerski slavček – Damijan Murko rad nagne kuhano vino iz PVC kozarca, ali Srečko Blas pogreša „sestrici“, kako lepotice poprimejo za napol plesniv in zamrznjen grozd…, kaj je v zasneženem vinogradu najbolj motilo vinski kraljici ipd.

Še bolj zanimivo je bilo pred degustacijsko kletjo Radgonskih goric, kjer so zvezdniki (v novih gumenih škornjih) dretali grozdje in ga tako „pripravili“ za stiskanje v stari stiskalnici… Razvajanje zvezdnikov in drugih gostov se je nato nadaljevalo v domeni različnih radgonskih penin in tihih vin, ter znanega pomurskega gostinca Ignaca Rajha iz Bakovcev. Vse do popoldanskega dobrodelnega Miklavževega koncerta Bih banda Glasbene šole Gornja Radgona & Radgonske gorice z gostom Otom Pestnerjem, ki je v restavracijo hotela Radin v Radencih pritegnil skoraj 500 poslušalcev… Torej zanimivo druženje z zvezdniki, ki kot pravi direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič koristi podjetju, in zato bodo tudi v bodoče pripravljali „zvezdniške trgatve“.
Besedilo in foto: O.B.