Pridi me pogledat

Podobno kot nekaj minulih let, so dijakinje in dijaki, ki obiskujejo program ťturistični tehnikŤ na Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, v sodelovanju zmentorico Elviro Štumpf, tudi letos pred počitnicami, pripravili in izvedli enkraten enotedenski projekt.

Zadevo, ki je potekala v Dijaškem domu v Radencih, so poimenovali dan odprtih vrat ťPridi me pogledatŤ, z njo pa so sebi in sošolcem polepšali mrzel zimski teden. Sodelovalo je vseh 130 dijakov od 1. do 4. razreda bodočih turističnih tehnikov.

V okviru praktičnega pouka turizma, so poskrbeli za zabavno preganjanje dolgočasja in s tem prijazno preživljanje prostega časa. Že sam naslov projekta: Pridi me pogledat, je bil tako vabljiv in tako so dijakinje in dijaki skozi ves teden prihajali v različne delavnice, kjer so se hkrati zabavali in učili. Imeli so proste roke in so dejansko pokazali veliko izvirnosti in zanimivih idej, ki so jih v celoti realizirali.

„Težko bi karkoli izpostavila, saj so vsi bila nad vsem kar so dijaki počeli, dejansko prijetno navdušeni. Vsi so bili zelo motivirani in še enkrat se je pokazalo, da so otroci marsikaj sposobni, samo jim je potrebno dati proste roke. Sploh je šlo za pozitiven odnos in tudi veliko ustvarjalnost, kar je za njihov bodoči poklic v turizmu, izjemno pomembno, nam je povedala učiteljica praktičnega pouka turizma Elvira Štumpf.

Poleg za dijake šole, so projekti bili zanimivi tudi za druge občane, ki so prijahali v šolo in dijaški dom. Še bolj pozitivno je kako vse delavnice in ostale aktivnosti izpeljane v prostem času, saj so dijaki bili oproščeni samo praktičnega pouka, vse ostalo pa je potekalo v urniku. „Tudi sama sem zadovoljna z dogajanjem v okviru Projektnega tedna, ko so potekale tradicionalne kreativne delavnice z naslovom: ťPridi me pogledatŤ. Mladi so se predstavili z ustvarjalnostjo, kreativnostjo, dobro komunikacijo, in to skozi predavanja, delavnice, razstave, glasbo, ples in kvize. Vsa zbrana energija mladih je tako popestrila hladne zimske dni in med drugim potrdila njihovo iznajdljivost in ustvarjalnostŤ, nam je ob koncu projekta povedala strokovna učiteljica za turizem Elvira Štumpf.

Kakorkoli že, v tednu dni se je zvrstilo veliko zanimivih tem, katere so dijakinje in dijaki uspešno realizirali, vsi pa so pokazali veliko izvirnosti in domišljenosti. Poleg veliko glasbe in zabave, ki sta spremljali celotno tedensko dogajanje, pa kaže omeniti, številne pripravljene skeče, kvize, glasbene in plesne nastope, branja, predavanja, predstavitev Nemčije, Češke… Poleg vsega kar so predstavili dijaki in dijakinje iz vseh oddelkov programa turistični tehnik vseh štirih letnikov, pa so bili zraven tudi učitelji, mentorji, profesorji, ter tudi gostje. Tako so jih letos obiskali svetovni in evropski prvak v samostrelu Robi Markoja, potem svetovna popotnika Zlatko Šajhar in Miran Šniko, čigavim predavanjem so mladi pozorno prisluhnili. Poleg karaok in drugega plesa in petja , kjer so se predstavljali sami dijaki, pa so imeli na obisku tudi glasbeno skupino Happy Face 92, ki je mlade še posebej navdušila.

Besedilo in foto: O.B.