Drubi P&F Jeruzalem Ormo in P&F Jeruzalem Ljutomer sta na ledeni trgatvi obrali dobrih 700 kilogramov zmrznjenega grozdja. Napovedujejo e eno kakovostno letino ledenega vina.
19. decembra, je v jeruzalemskih goricah, ob ljutomerski kleti, potekala ťledena trgatevŤ. Pri tem pomembnem dogodku za drubi P&F Jeruzalem Ormo in P&F Jeruzalem Ljutomer je sodelovalo 60 zaposlenih, ki so na 1.700 trsih sorte Laki rizling, ročno obrali dobrih 700 kilogramov zmrznjenega grozdja. Trgatev je potekala v zgodnjih jutranjih urah pri optimalni temperaturi minus 18 °C, končni rezultat pa je bilo 130 litrov ťledenegaŤ mota.
ťObrano grozdje je bilo v zelo dobrem stanju in temu primeren je bil tudi izplen pri stiskanju. Iz zmrznjenih jagod pri stiskanju dobimo izjemno sladek in viskozen mot. Zaradi izredno nizkih temperatur je tako prva kapljica mota pritekla ele po eni uri pri zelo visokem tlaku . Ob tem pa naj poudarim, da je kakovost letonjega ledenega mota izjemna, saj smo mu namerili sladkorno stopnjo kar 212 Oe (Oekslerjev).Ť je ob tej prilonosti povedal glavni enolog pri p&f winereis, sicer direktor za enologijo in razvoj vinogradnitva in vinarstva, Mitja Herga.
Pri ledeni trgatvi je zelo pomembno, da grozdje, ki je na trti ostalo do zime, oberemo ele potem, ko je temperatura vsaj tri predhodne dni nija od minus 7°C. Količina ledenega vina je zaradi vremenskih razmer praviloma majhna, a zato e toliko bolj cenjena. Vina so praviloma zelo sladka, polna in zaokroena in svoj vrhunec doseejo ele po nekaj letih zorenja.