Minister z vinarji v kleti P&F Jeruzalem

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je, skupaj s svojimi sodelavci, minuli četrtek v poznih popoldanskih urah, sestal s predstavniki slovenskih vinarjev.
Srečanje je potekalo v prostorih največjih slovenskih vinogradnikov – p&f wineries, kjer so si gostje skupaj z ministrom ogledali eno najmodernejših polnilnih linij v Evropi.

Po neformalnem delu pa so srečanje zaključili z delovnim sestankom, na katerem so izmenjali svoja mnenja in predloge glede skupne promocije ter nastopa slovenskih vinarjev na tujih trgih. Srečanje so zaključili z željo, da bi tovrstna delovna srečanja postala stalnica pri usklajevanju interesov vinarjev in države.

V imenu gostitelja in vinarjev je mag. Andreja Komel, direktorica za trženje, finance in splošne zadeve pri P&F Jeruzalem Ormož ter P&F Jeruzalem Ljutomer, goste pozdravila z naslednjimi besedami: ťDa bi Slovenija resnično postala svetovno znana in cenjena ťvinorodna deželaŤ, bi morala na tujih trgih nastopati bolj enotno. Naša družba se vse bolj obrača k izvozu zato se še kako zavedamo, da je konkurenca na vinskem trgu vedno ostrejša. S skupno promocijo bi slovenski vinarju zagotovo postali opaznejši na tujem trgu. Kot majhna država ima Slovenija na področju prepoznavnosti namreč še vedno težave, saj nas obiskovalci na tujih sejmih navkljub velikim vložkom, le s težavo prepoznajo. Problem prepoznavnosti pa je še toliko večji izven Evrope. Skupaj bomo lažje prikazali lepoto ter kakovost vinorodnih krajin v Sloveniji, ki so tudi v svetovnem merilu izjemna redkost, ob tem pa sodimo med najbolj vinorodne dežele v svetu. Slovenska vina se izrazito razlikujejo glede na vinorodni okoliš, s čimer je pestrost slovenske ponudbe še toliko večja. Vinarji moramo torej na tujih trgih nastopati kot partnerji, s svojo ponudbo pa si ne konkurirati temveč dopolnjevati bogato slovensko ponudbo.Ť

Minister si je v okviru srečanja ogledal tudi najsodobnejšo polnilno linijo v Evropi, v katero je družba P&F Jeruzalem Ormož, tudi s pomočjo subvencioniranja države, v lanskem letu investirala kar 3,7 milijone evrov. Gre za pomembnejšo investicijo družb v okviru p&f wineries s katero so še dodatno izboljšali kakovost vin, saj so z njo pridobili popolno kontrolo nad procesom proizvodnje. Naložba predstavlja tudi pomemben korak k izpolnitvi cilja p&f wineries, da v naslednjih petih letih na mednarodni trg izvozi 70 odstotkov svojega vina.

* * *
Dodatne informacije:
Dominika Rep, p&f wineries
tel.: 02/ 7415 721
e-pošta: dominika.rep@jeruzalem-ormoz.si