Vinska kraljica Slovenije 2011

V Radencih sta minister za Kmetijstvo, prerhrano in gozdarstvo, mag. Dejan Židan in direktor Pomurskega sejma, Janez Erjavec, okronala 15. vinsko kraljice Slovenije, Simono Žugelj iz Čuril pri Metliki
ANDREJA JE PREDALA KRONO SIMONI!

V petek, 14. januarja 2011 je bila v hotelu Radin v Radencih kot 15. Vinska kraljica Slovenije za leto 2011 okronana Simona Žugelj iz Čuril pri Metliki. Belokranjka je med sedmimi kandidatkami v novembru 2010 izbrala komisija, v kateri so sodelovali predstavniki nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije, Pomurskega sejma, preteklih vinskih kraljic ter pokroviteljev.

Vinska kraljica Slovenije je predstavnica slovenskih vin, slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele, poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine. Pomurski sejem kot nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije dokazuje svojo zvestobo vinski kulturi tudi z Odprtim državnim ocenjevanjem vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, s predstavitvijo vinogradništva na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, z mednarodnimi ocenjevanji kakovosti prehrambenih izdelkov ter z Vinskim hramom na sejmišču v Gornji Radgoni.

Ugledne goste sta v Radencih najprej nagovorila direktor Pomurskega sejma – nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije, Janez Erjavec in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Vinska Kraljica Slovenije 2011, Andreja Erzetič, je v letu 2010 širila vinsko kulturo in opozarjala na odgovoren odnos mladih do vina na 90-ih uradnih in 50-ih manj formalnih dogodkih, povezanih z vinarstvom in vinogradništvom. Preden je krono predala svoji naslednici, se je v svojem nagovoru s kančkom nostalgije ozrla v leto, ki ji bo za vedno ostalo v spominu. Za podporo in sodelovanje se je zahvalila nosilcu projekta – Pomurskemu sejmu ter vsem pokroviteljem, vinogradnikom in vinarjem, ki so jo toplo sprejemali na poteh njenega poslanstva.

Ko sta Janez Erjavec in mag. Dejan Židan kot 15. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2011 okronala Simono Žugelj, je ta prisegla novemu nacionalnemu vinskemu poslanstvu. Obljubila je, da se bo trudila, da bo naša domovina vinorodna Slovenija tudi z njeno pomočjo bolj prepoznavna in cenjena med vsemi, ki častijo vino. Prizadevala si bo, da bi vsi spoznali dobro plat vina in da bi razumeli njegovo povezanost s slovenskim človekom. V svojem slavnostnem nagovoru je zagotovila, da bo za svojo predhodnico Andrejo Erzetič nadaljevala poslanstvo širjenja vinske kulture med mladimi. Kot študenta turizma pa bo skrbela tudi za še tesnejše povezovanje vina s turizmom. Po prvem javnem nagovoru v vlogi Vinske kraljice Slovenije 2011 so Simoni Žugelj čestitali in prisotne nagovorili še: Slavko Jarc, Nova kreditna banka Maribor, predstavnik generalnega pokrovitelja, Ana Kralj, direktorica podjetja Avtobusni promet Murska Sobota d.d., ki je novi Vinski kraljici Slovenije predala ključe sponzorskega vozila Peugeot 207, Ciril Smrkolj, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, županja Občine Metlika in poslanka v državnem zboru RS Renata Brunskole in Joze Cajnar, dipl.oec., direktor KZ Metlika, ki je pokroviteljica kraljičinega vina Modra frankinja 2008. S tem vinom so gostje tudi nazdravili Simoni Žugelj in njenemu novemu poslanstvu. Na svečani prireditvi so nastopili: Kvintet Dolc, Kvintet Kvartin, Martina Kocina ter Trio– Quatromba.

Projekt Vinske kraljice Slovenije Pomurski sejem uresničuje s podporo pokroviteljev. Generalni pokrovitelj projekta v letu 2011 je Nova KBM. Pokrovitelj kraljičinega vina je Vinska klet KZ Metlika z.o.o..

Pokrovitelj kraljičinega avtomobila Peugeot 207 je Avtobusni promet Murska Sobota d.d., pooblaščeni prodajalec in serviser vozil peugeot, distributer rezervnih delov.

Med večje pokrovitelje sodijo tudi: Zdravilišče Radenci, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmečki glas, Občina Metlika, TIC Metlika Vinska Vigred, Vinakoper, Radgonske gorice, Klet Bistrica, RadoSt Rado Stojanovič s.p., Kapela, VIPAVA 1894, Društvo vinogradnikov Slovenske Konjice, Vinska klet ťGoriška BrdaŤ, Občina Gornja Radgona, Zavarovalnica Triglav, Turizem Podčetrtek, Trsničarstvo Žugelj, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Vinogradništvo in kletarstvo Otmar Šturm, Kmetijska trgovina Cerjak, Turistično društvo Svečina, Društvo vinogradnikov Metlika, medijska pokrovitelja SloVino in revija Pet zvezdic, kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter Konzorcij Teran. Med manjšimi pokrovitelji pa so: Ščurek Brda – Medana, Društvo vinogradnikov Črnomelj, Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki, Evropski red vitezov vina, Klub prijateljev Metliške Črnine, občina Radenci, Guerila, Vina Benčina, Vinogradništvo in sadjarstvo družina Malnarič, Marof, Vinis, Trsnica Vrhpolje, Kvintet Dolc, Vinska klet Krško, Vinogradniško vinarsko društvo občina Vojnik, Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje ter Vinska klet Jožef Prus. Obleko Vinske kraljice Slovenije 2011 je kreirala Tamara Vogrin, izdelala jo je Duška Kočevar. Za ličenje so poskrbeli v kozmetičnem salonu Nives, Nives Jurejevčič in za frizuro v frizerskem salonu Slavica, Gerbec Andreja s.p..
Besedilo in foto: O.B.

VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2011 IN NJENO POSLANSTVO
Simona Žugelj se je rodila 7. marca 1989 v Metliki in odraščala v petčlanski, trsničarski in vinogradniški družini. V letu 2009/2010 je bila okronana za Kraljico metliške črnine. V šolskem letu 2010/2011 obiskuje zadnji letnik Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, smer Turizem.

Za svoje poslanstvo si je kot Vinska kraljica Slovenije 2011 izbrala širjenje odgovornega odnosa do vina med mladimi, skladno s smerjo svojega študija pa tudi iskanje sinergij med vinom in turizmom. Vino Vinske kraljice 2011 je Modra frankinja 2008, Vrhunsko suho vino ZGP, alkohol 11,5%vol, vinorodni okoliš Bela krajina. Vino je pridelala in polnila KZ Metlika z.o.o., Cesta XV. Brigade 2, 8330 Metlika.

O.B.