Projekt mobilnosti prispeva tudi kulturnem in jezikovnem spoznavanju med mladimi; Bogastvo slovenske in slovake kulinarike za skupno mizo
RADENCI GOSTIJO MLADE SLOVAKE
Dijaki in dijakinje SGT Radenci sodelujejo z vrstniki iz Slovake
Dijaki in dijakinje Srednje ole za gostinstvo in turizem (SGT) Radenci e nekaj let, med drugimi, sodeluje tudi projektu Slovene National Dishes in Europe, ki ga izvajajo pod okriljem Leonardo da Vinci projektov (izmenjava dijakov), kjer e posebej izmenjujejo izkunje z vrstniki iz Finske in Slovake. In prav sedaj, v času pomladnega prebujanja narave, gosti SGT Radenci, deset dijakinj in dijakov iz Slovake, ki so prili na enomesečno izobraevanje, druenje, izmenjavo izkuenj. Tovrstne izmenjave dijakov pa niso nobene počitnice, temveč bodoči gastronomski in turistični delavci opravljajo delovno prakso in vse ostale obveznosti, ki so predvidene z omenjenim mednarodnim projektom, kamor sodi tudi projekt Slovenske narodne jedi v Evropi. Tako mladi Slovaki, ki gostujejo v Radencih tiri tedne, delovno prakso opravljajo v hotelu Radinu.
Nai gostje so nastanjeni v naem dijakem domu v Radencih, poleg delovne prakse pa dijaki iz Slovake (Akademija za gostinstvo in trgovino Novi Zamky, ki teje skoraj 1000 dijakov op.p.) sodelujejo tudi pri nekaterih aktivnostih na oli, nekaj aktivnosti pa smo organizirali posebej za njih, predvsem izlete, oglede, plavanje in celo tekmovanje v kuhanju jedi v kotličku na prostem, največ pa je druenja ipd., pravi koordinatorka projekta Darja Zlatnik, profesorica anglečine na SGT Radenci..
V okviru praktičnega pouka na radenski oli so slovaki dijaki, skupaj z gostitelji pripravili skupno vajo pri pouku strebe in kuharstva, dogodek pa so si ogledali tudi nekateri gostje iz Slovake in radenske ole, na čelu z vodstvi ol in celo vsemi člani Sveta zavoda radenske ole.
Dijaki iz SGT Radenci so vrstnikom iz Slovake pokazali, kako pri nas poteka pouk strebe in kuharstva, kjer so lahko naredili tudi primerjavo. Ob tem so domači dijaki predstavili slovenske narodne jedi, gostje iz Slovake pa svoje, vse skupaj pa so predstavili prisotnim na srečanju v Radencih. Sicer pa ravnateljica SGT Radenci poudarja, da je monosti za mednarodno sodelovanje veliko, in da je slednje za dijake več kot koristno, problem pa je predvsem v sredstvih, saj teh vedno primanjkuje, in tukaj skuajo predvsem pridobiti sponzorska sredstva. Poleg z mladimi Finci in Slovaki, so se sedaj odprle tudi monosti sodelovanja s sosedi iz Madarske in Avstrije.
In kaj so tokrat slovenski in slovaki dijaki ponudili, kuharji skuhali, natakarji pa postregli?
Slovenci: Puranja ruladica nadevana s porom in rdečim fiolom na omaki iz kisle smetane in bučnega olja; Čemaeva kremna juha; rebčkov medaljon po prleko narastek iz ovsenih kosmičev zelenjavni snopič na holandski omaki; jogurtova strjenka s sveim jagodičevjem.
Slovaki: Juha iz leče (leče, krompir, prekajena krača, sol, lovorjev list, česen, kis, smetana za kuhanje, mleko, mehka moka, ostra rdeča paprika, jedilno olje); Pečena raca s palačinkami in zeljem (Raca, sol, groba kumina, kuhano zelje, kristalni sladkor, črni poper mleti, sol); Loka (krompir, mehka moka, sol); Sladka loka (mak, marmelada/dem, kakav, orehov, čenjev in jabolčni trudl, testo, mehka moka, kvas, rumenjak, kristalni sladkor, maslo, mleko, sol, celi orehi…).
Besedilo in foto: O.B.
Podprogram Leonardo da Vinci – poklicno izobraevanje in usposabljanje
Podprogram LdV odgovarja na učne potrebe posameznikov in delodajalcev ter bogati ponudbo poklicnega izobraevanja in usposabljanja, podpira povezovanje socialnih partnerjev in razvoj konkurenčnosti z vlaganjem v znanje delovne sile in izvedbo evropskih politik. Vse aktivnosti podprograma so mednarodne narave. Cilj programa je podpirati pridobivanje in uporabo znanja, spretnosti in kvalifikacij za opravljanje poklica, povečati tevilo in kakovost mednarodnih usposabljanj in povečati zaposljivost posameznikov in njihovo vključenost na evropski trg dela. Program podpira izobraevalne organizacije, podjetja pri mednarodnem sodelovanju, izboljavah kakovosti, uvajanju inovacij in povečanje privlačnosti poklicnega izobraevanja in usposabljanja.
O.B.