Mladi in vino – mladi debatirajo

Kapelski vinogradniki želijo tudi mladini približati vina in kulinariko s svojega območja; V debatnem tekmovanju SŠGT Radenci pred SŠGT Maribor in Gimnazijo Murska SobotaMLADI, VINO IN KULINARIKA NA ENEM MESTU!

V Družbi Kapela, vinogradništvo in vinarstvo d.d., kjer letos praznujejo lep jubilej, 90 – letnico obstoja in uspešnega poslovanja, bodo letos v okviru praznovanja jubileja pripravili številne tradicionalne in nove dogodke in prireditve. In potem ko so že konec marca na Ljubljanskem gradu pripravili samostojen kulinarični dogodek, kjer so med drugim predstavili tudi piškote iz traminca, je sedaj bil na vrsti še en dogodek, na temo: Mladi, vino in kulinarika. Gre za dogodek, kjer so predvsem mladim želeli vzpodbuditi željo po vedenju o vinu in kulinariki ter jih podučiti o turističnem potencialu celotne regije. Šlo je za zabavno izobraževalni dogodek, ki je potekal ob prvi okrogli kleti v Sloveniji, tisti na Kapeli, in sicer v v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci, Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci in Dosorjem Radenci.

Osrednji del prireditve, ki naj bi potekala tudi v prihodnje, je bilo debatno tekmovanje, v katerem so se pomerile ekipe srednjih šol. Tema debatnega tekmovanja je bila razvoj vinogradništva v Sloveniji, klasifikacija vinorodnih dežel v Sloveniji, pomen vina v gastronomiji, dvig vinske kulture med mladimi, promocijska predstavitev vin Kapela d.d. V zanimivem tekmovanju je zmagala ekipa SŠGT Radenci, pred SŠGT Maribor in Gimnazijo Murska Sobota. Najboljše tri ekipe v debatnem tekmovanju so se predstavile tudi v prireditvenem prostoru. Zmagovalna ekipa pa je med drugim nagrajena s 4-dnevnim letovanjem na Jadranu, ki ga je podarila TA Relax. Na prireditvi je predstavljen projekt Mladi in vino, ki ga je izvrstno predstavila moderatorka celotnega dogodka, slovenska vinska kraljica 2010 Andreja Erzetič in projekt ťOb vinu voda. VednoŤ, ki ga je predstavil direktor SVD Dušan Brejc. Za izvirno kulinariko so poskrbeli Zdravilišče Radenci, VSGT Maribor in SŠGT Radenci.

Po omenjenem debatnem tekmovanju se je uradni dogodek začel popoldneva, ko so odprli prireditev Mladi, vino in kulinarika, s pozdravnimi nagovori Andreje Erzetič, vinske kraljice Slovenije 2010; direktorice družbe Kapela d.d. Milene Rajk, direktorja Zdravilišča Radenci Mladena Kučiša, župana občine Radenci Janeza Rihtariča, aktualne vinske kraljice Slovenije Simone Žugelj, regijske vinske kraljice Andreje Plohl, kmetijskega ministra, mag. Dejana Židana in Gorazda Haliča z Visoke strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Vmes bo potekal tudi kulturni program kapelskih šolnikov in plesalcev PŠ Urška, predstavitev projekta in programa mladi in vino, predstavitev gostinsko turističnih šol iz Radencev in Maribora, v glasbenem programu pa sta nastopili glasbeni skupini After End in Marko banda.

„Včasih se sprašujem ali Slovenci naredimo dovolj za našo tradicijo. Vino ima zelo dolgo bogato zgodovino tradicijo je del naše kulture, prehrane, našega druženja, predstavlja trud vinogradnika in vinarja. Ko se ozremo po naši prelepi vinorodni deželi Sloveniji, vidimo koliko truda, veselja, časa in energije kmet vloži, da pridela odlično slovensko kapljico. In verjamem, da se vsi dobro zavedamo, da je tudi od mladih odvisno ali bodo slovenska vina imela prednost tudi v prihodnje, zato bi nam še kako prav prišli projekti, ki bi mlade povezali z vinom. In prva, ki se je opogumila in organizirala posebno debatno tekmovanje na to temo je direktorica vinske kleti Kapela, Milena Rajk“, je med drugim dejala prijetna, lepa Brika Andreja Erzetič, ki je dodala, da v njenih Goriških Brdah rečejo, da ženske podpirajo vse štiri kntone v hiši, oziroma vogale.

In po besedah Milene Rajk sme se lahko prepričali, da tudi vinske kleti lahko uspešno poslujejo tudi pod ženskih vodstvom. To je potrdil tudi minister Dejan Židan, ki se je posebej zavzel za proizvodnjo hrane, kamor sodi tudi vino. Sam, si je nedavno drznil izzvati celo Putina in Pahorja, ko je dejal, da je „hrana za Evropo in svet pomembnejša od energije“.

Projekt: Mladi in vino je sicer projekt Andreje Erzetič, ki si je v enoletnem mandatu kraljice zadala pomemben cilj in to je ta, da bi vino čimbolj približala mladim predvsem z vidika kulturnega uživanja te žlahtne kapljice. „Na pobudo direktorja vinske kleti Goriška Brda, Silvana Peršolja, smo organizirali nekaj delavnic na to temo, katere so bile zelo obiskane in uspešne. Namen vsake delavnice je sproščena debata z mladimi o odnosu mladih do vina, kar zajema tudi poučne snovi: predstavitev slovenskega vinogradništva in vinarstva, degustacija vin iz različnih vinorodnih okolišev, kar pa je naj pomembneje. Seznanimo jih s kulturnim uživanjem vinske kapljice. Z različnimi vprašanji sprožimo različne debate, npr. ali vino uživate kot del zdrave prehrane? So v lokalih, ki jih obiskujete, cene vina v primerjavi z drugimi pijačami primerne? Za kakšno vino se običajno odločate/zakaj? Ali je vino moderno? Vino velja za eno najplemenitejših pijač, a kljub temu je danes še vedno zelo malo cenjeno, pa tudi zlorabljeno. Kje bi lahko iskali razloge? Kako bi mladim lahko bolj približali bistvo te pijače? Zakaj mediji večkrat– uporablja izraz vinjenost, bi lahko to besedo zamenjali s katero drugo, in še in še, bi lahko nadaljevala“, je med drugim dejala Andreja, ki je prepričana, da je tudi to ena ustrezna oblika poučevanja mladih o kulturnem pitju vina. Prav pa bi bilo tudi, da bi znanje o vinski kulturi posredovali že otrokom in mladostnikom v šolah, saj večina jih nima ustreznega znanja kakšen je sploh postopek pridelave vina in le tako bi jim pomagali izoblikovati pozitiven odnos do vina.

„Ker so učinki vlaganj vidni šele na dolgi rok, sem si rekla da bom s temi delavnicami nadaljevala tudi po predaji krone, sploh pa sem vesela, da mi pri tem pomaga nova Slovenska vinska kraljica Simona Žugelj. Moram pa priznati, da je danes zame resnično poseben dan, kajti moja želja je bila organizirati kakšen večji dogodek na to temo in iskrena hvala Mileni Rajk, da ste to mojo željo uresničili in me povabili k sodelovanju. Zahvala tudi našemu ministru Dejanu Židanu, da je temu dogodku dal piko na i in seveda hvala vam mladim, ki ste se s takim veseljem udeležili tega dogodka. Upam da bo to povod za nadaljnja debatna tekmovanja tudi v ostalih večjih kleteh in da bo to postalo tradicionalno vsakoletno in mogoče v prihodnosti tudi na državnem nivoju“, je dodala lanska slovenska vinska kraljica.

Njena naslednica za letošnje leto, Simona Žugelj pa je nadaljevala: „Slovenija ima že v dolgi zgodovini zapisano vinsko trto. Vinogradništvo spremlja vsakdan slovenskega človeka, vino je del naše kulture. Bog je ustvaril vino, da bi se imel človek s čim in čemu veseliti, ker vino ima dušo in ta poje. A le redkim je dano slišati to pesem. Imamo 3 vinorodne dežele, Podravje, Posavje in Primorsko, katere prepletajo med seboj najrazličnejše zgodbe. Vsaka piše svojo, pa vendar ima vsaka enak konec. Konec, kateri priča o tem, koliko truda in ljubezni vloži vsak vinogradnik v svoje delo, da lahko vsi pokušamo najžlahtejše okuse Slovenije. Skorajda ni kraja v Sloveniji, ki ne bi bil zasajen z vinsko trto in posebno vaši kraji kar kličejo jeseni po druženju in veselju ob zaključenih delih. Vesela sem, da sem predstavnica vseh naših odličnih vin, vseh vinogradnikov in vinarjev in s svojim delom pripomorem k temu, da naše žlahtne dame, katere so pričevalke tako naravne kot kulturne dediščine, dolžno spoštujemo. Maksim Grok je zapisal: V vinu je največ sonca. Naj žive ljudje, ki pridelujejo vino, kajti z njim vnesejo svetlobo sonca v človeške duše“.

Sploh pa so si vsi bili enotni, da je pomembno širiti kulturo pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja vina. Osveščati in seznanjati z vinom ni dovolj le trenutne potrošnike, pomembno se mi zdi to kulturo graditi na mladih, saj ravno so oni tisti, ki bodo v bodoče to kapljico uživali in z njo delili najlepše življenjske radosti…
Besedilo in foto: O.B.