Peka velikonočnih dobrot iz testa

Pletenice, ptiči in košare iz testa niso le okraski, temveč jih lahko tudi pojemo.
PEKLE SO VELIKONOČNE OKRASKE IZ TESTA

Vodstvo Društva podeželskih žena Gornja Radgona, ki z več kot 150 članic, sodi med najbolj množična in še posebej med najbolj dejavna društva na radgonskem območju, si vedno domisli nekaj novega in zanimivega. Zanj je zlasti zanimiv zimski čas, ko ni dela na polju, v vinogradu, sadovnjaku ali na vrtu, in še zlasti dolge zimske noči, ki so na podeželju nekako enolične in dolgočasne, in takrat je pravšnji čas tudi za različne ustvarjalne aktivnosti. In medtem ko občasno pripravljajo tečaje ročnih in podobnih del, je nekako največ zanimanja za različne, tematske kuharske in kulinarične tečaje, kar je še posebej dobrodošlo mlajšim ženskam, ki počasi prevzemajo podeželska gospodinjstva. Slednje pa poleg v zimskem času pripravljajo tudi ob drugih priložnostih, kot je denimo sedaj ob velikonočnih praznikih. Na turistični in vinogradniški kmetiji Fleisinger v Spodnjih Ivanjcih so namreč pripravili tečaj peke velikonočnih pletenic, ptičkov in košaric iz testa.

Dvodnevnega tečaja, ki ga je vodila priznana kmetica Anica Krušič, večkratna nagrajenka za peko kruha, pletenic in košaric iz testa, doma iz Tlake 29 pri Rogatcu pod Donačko goro, se je udeležilo več kot 30 žensk. Poleg članic Društva podeželskih žena Gornja Radgona, so bile zraven tudi številne stanovalke Doma starejših občanov Gornja Radgona, ki s prav tako vključujejo v aktivnosti različnih okoliških društev. „Odločili smo se za tečaj peke velikonočnih okraskov iz testa, saj je znano, da na podeželju veliko pozornost namenjamo največjemu krščanskemu prazniku. Vsaka prava gospodinja si v tem velikonočnem času želi polepšati kuhinjo. Zato so nam dobrodošle te delavnice, ki so že po zanimanju in udeležbi žensk, potrdile upravičenost organizacije. Zadele smo pravo stvar in udeleženke delavnic se bodo lahko sedaj sosedam in prijateljicam pokazale v novi luči. Še posebej bodo lepo okrašene kuhinje iz katerih bo dišalo po sveže pečenemu kvašenemu testu“, nam je razlagala prizadevna predsednica Društva podeželskih žena Gornja Radgona, Jožica Jančar, ki dodaja, da so udeleženke delavnic bile še posebej navdušena nad izdelovanjem košaric iz testa, in sicer po istem sistemu kot če bi jih delali iz vrbovega šibja. Le, da je košarice, pletenice in ptičke iz testa možno tudi pojesti, torej ne gre samo za okraske.

V društvu so sicer veseli, da je za kuharske tečaje vedno večje zanimanje med mlajšimi članicami, saj je prav slednjim potrebno prenašati izkušnje iz kuhinje. „Na podeželju se večkrat dnevno pripravljajo obroki, saj ni odhodov v gostilne, in zato dekleta morajo vedeti pripravljati dobre domače jedi. Potrebno je sicer iti s časom naprej in pripravljati sodobne jedi, a kljub temu ne smemo pozabiti na tisto, kar so nekoč pripravljale naše babice in prababice“, je še dodala Jančarjeva, ki je hvaležna nekaterim organizacijam, ki jim pri njihovih aktivnostih finančno pomagajo, saj društvo samo nima dovolj sredstev za celotno delovanje. Kljub temu tudi same udeleženke tovrstnih tečajev in delavnic, izletov ter podobnih aktivnosti, morajo seči še v lastni žep.

Besedilo in foto: O.B.