Pletenice, ptiči in koare iz testa niso le okraski, temveč jih lahko tudi pojemo.
PEKLE SO VELIKONOČNE OKRASKE IZ TESTA
Vodstvo Drutva podeelskih ena Gornja Radgona, ki z več kot 150 članic, sodi med najbolj mnoična in e posebej med najbolj dejavna drutva na radgonskem območju, si vedno domisli nekaj novega in zanimivega. Zanj je zlasti zanimiv zimski čas, ko ni dela na polju, v vinogradu, sadovnjaku ali na vrtu, in e zlasti dolge zimske noči, ki so na podeelju nekako enolične in dolgočasne, in takrat je pravnji čas tudi za različne ustvarjalne aktivnosti. In medtem ko občasno pripravljajo tečaje ročnih in podobnih del, je nekako največ zanimanja za različne, tematske kuharske in kulinarične tečaje, kar je e posebej dobrodolo mlajim enskam, ki počasi prevzemajo podeelska gospodinjstva. Slednje pa poleg v zimskem času pripravljajo tudi ob drugih prilonostih, kot je denimo sedaj ob velikonočnih praznikih. Na turistični in vinogradniki kmetiji Fleisinger v Spodnjih Ivanjcih so namreč pripravili tečaj peke velikonočnih pletenic, ptičkov in koaric iz testa.
Dvodnevnega tečaja, ki ga je vodila priznana kmetica Anica Kruič, večkratna nagrajenka za peko kruha, pletenic in koaric iz testa, doma iz Tlake 29 pri Rogatcu pod Donačko goro, se je udeleilo več kot 30 ensk. Poleg članic Drutva podeelskih ena Gornja Radgona, so bile zraven tudi tevilne stanovalke Doma starejih občanov Gornja Radgona, ki s prav tako vključujejo v aktivnosti različnih okolikih drutev. Odločili smo se za tečaj peke velikonočnih okraskov iz testa, saj je znano, da na podeelju veliko pozornost namenjamo največjemu krčanskemu prazniku. Vsaka prava gospodinja si v tem velikonočnem času eli polepati kuhinjo. Zato so nam dobrodole te delavnice, ki so e po zanimanju in udelebi ensk, potrdile upravičenost organizacije. Zadele smo pravo stvar in udeleenke delavnic se bodo lahko sedaj sosedam in prijateljicam pokazale v novi luči. e posebej bodo lepo okraene kuhinje iz katerih bo dialo po svee pečenemu kvaenemu testu, nam je razlagala prizadevna predsednica Drutva podeelskih ena Gornja Radgona, Joica Jančar, ki dodaja, da so udeleenke delavnic bile e posebej navduena nad izdelovanjem koaric iz testa, in sicer po istem sistemu kot če bi jih delali iz vrbovega ibja. Le, da je koarice, pletenice in ptičke iz testa mono tudi pojesti, torej ne gre samo za okraske.
V drutvu so sicer veseli, da je za kuharske tečaje vedno večje zanimanje med mlajimi članicami, saj je prav slednjim potrebno prenaati izkunje iz kuhinje. Na podeelju se večkrat dnevno pripravljajo obroki, saj ni odhodov v gostilne, in zato dekleta morajo vedeti pripravljati dobre domače jedi. Potrebno je sicer iti s časom naprej in pripravljati sodobne jedi, a kljub temu ne smemo pozabiti na tisto, kar so nekoč pripravljale nae babice in prababice, je e dodala Jančarjeva, ki je hvalena nekaterim organizacijam, ki jim pri njihovih aktivnostih finančno pomagajo, saj drutvo samo nima dovolj sredstev za celotno delovanje. Kljub temu tudi same udeleenke tovrstnih tečajev in delavnic, izletov ter podobnih aktivnosti, morajo seči e v lastni ep.
Besedilo in foto: O.B.