S špargljevim kuharskim dvobojem so na Manžanu zaključili niz aktivnosti, ki so jih združili pod skupnim imenom April – mesec šparge.

Člani Društva za zdravo življenje so tisti, ki že več ko desetletje skrbijo zato, da se špargi posveti velika pozornost prav v mesecu, ko je te istrske rože največ.Jedi po receptih, ki jih je Tatjana Butul, inovativna kuharica, poznavalka istrske kulinarike in zanimiva predavateljica, pripravila na vodenih špargljevih delavnicah v zadnjih letih, so se razširili tako v številne domove po Sloveniji in tujini, z njenimi recepti pa se lahko pohvalijo v kuhinjah nekaterih tudi najboljših restavracij in hotelov.

Tudi letos so v april na Manžanu vstopili z dobro obiskano špargljevo delavnico, sredi meseca nadaljevali s poučnim pohodom po poteh divje šparge , cel mesec so izbirali najboljšo fotografijo na temo šparge in koprskega podeželja, z dvournimi delavnicami, kjer so si obiskovalci lahko naučili pripravljati špargljeve prigrizke pa so tudi s turističnim pridihom popestrili aktivno preživljanje prazničnega dne 27. aprila na koprskem podeželju.

Številne aktivnosti so zaokrožili s tradicionalnim kuharskim dvobojem, kjer se pred gledalci pomerita dva prijavljena kuharja amaterja, ki ustvarjata jedi, katerih rdeča nit je šparga.

In prav ta dogodek je zagotovo osrednji dogodek letošnjih dogodkov Špargafesta, gastronomske prireditve na obali, ki sodi tudi v projekt Gastronomski zakladi Istre. Gledalci in ocenjevalci kuharskega dvoboja so si morali sedež praktično rezervirati že v začetku meseca, saj je bilo zanimanje za ta dogodek veliko. In kot vedno je tudi tokrat Špargljev kuharski dvoboj navdušil.

Ptujčan Leon Furman in Mariborčanka Stanka Ramšak, sta ob asistenci Tatjane Butul blestela. Pripravila sta jedilnik, ki si ga ne bi branili niti na nobenem izmed kraljevskih dvorov. Mimogrede šparglji so bili jed, ki so se redno pojavljali in se še pojavljajo kot specialitete na številnih kraljevih večerjah. Tudi na letošnji poroki, ko sta se na angleškem dvoru vzela princ William in Kate. In to prav na dan špargljevega dvoboja na Manžanu. Simbolika kraljeve poroke je bila na Manžanu premagana tako, da so si bili udeleženci in ocenjevalci kuharskih mojstrovin Leona in Stanke, enotni: "Danes smo jedli in uživali zagotovo bolje kot gostje angleškega dvora." In kaj ne bi. Samo pogled na jedilnik je prepričljiv. Za začetek sirove lizike s špargo, namaz iz divje šparge in čemaža z orehi, kruh s špargo za dobrodošlico.

In že je nastopil prvi Leonov krožnik; mladi sir na podlagi iz zelenega paradižnika s špargljevo rezino, prelito s špargljevo kremo in lističi pehtrana. Temu je sledila špargljeva juhica postrežena v skodelicah za kapučin. Na juho si je vsak obiskovalec po želji posul malo staranega sira iz Starega sela.
Tretji krožnik sta Stanka in Leon skupno pripravila in sicer; mlad krompir z regratom in špargo, z lističi origana. Dodatek je bila meringa iz divje šparge. Krožnik sta posula s svežimi cvetovi akacije.

Četrti krožnik je bil Stankin; žrebičkov rostbif s špargljevo omako. Na vroče meso je Stanka posula svežo mešanico natrganih zelišč iz manžanskega zeliščnega vrta. Za zaključek še Leonova sladica; pečeno jabolko nadevano z mariniranimi jagodami s špargo. Jabolko je bilo pred peko posuto s šrilanškim cimetom. Prelito je bilo s sokom jagod.

Poleg vseh jedi so postregli z vrhunskimi vini, pretežno Primorskimi, a so se usmerili tudi na štajerski konec, od koder prihajajo tudi nekatera vina, ki so jih v Zavodu Slovino someljeji izbrali kot tista, ki sodijo k jedem s špargo, ŠPargelj vina.

Dvobojevalca so udeleženci nagradili z velikim aplavzom. Odločili so se da sta za zmago zaslužna oba. "To ni bil dvoboj, to je bilo ustvarjanje in izziv, ki sem ga sprejel z velikim navdušenjem. S Stanko sva skupaj sodelovala pri vseh krožnikih in to je skupno delo, ki so ga obiskovalci dvoboja res lepo sprejeli," je dejal Leon Furman, eden izmed vrhunskih slovenskih natakarjev, ki mu gastronomija veliko pomeni. Pravi, da mu je kuhanje hobi, s katerim najraje razvaja svojo ženo Renato, ki mu je tudi tokrat pomagala. "Krožniki so bili pomazani in v kuhinjo so se vračali prazni. To je največja nagrada tistemu, ki pripravlja hrano. Tokrat smo na Manžanu pripravili zgodbo o špargi, ki ji ni para," je ob koncu dejala Stanka Ramšak, ki se je pred kratkim iz Prevalj preselila v Maribor in je velika zagovornica zdrave prehrane. Dnevno skrbi, da je vsak dan tudi na jedilniku njene družine, v kateri skupaj z možem Brankom, skrbita za svoje štiri otroke, zdrav obrok.

Prizadevanje članov Društva za zdravo življenje, ki skrbijo za tudi na tak način promocije gastronomskih zakladov Istre in Slovenije ter s prireditvami in projekti kot je ta o špargi, ťpomembno zaznamujejo tudi kulturno in etnološko dediščino in dobrino tega predela Slovenije,Ť je prirediteljem polaskal tudi etnolog in predavatelj na portoroški fakulteti Turistika dr. Aleš Gačnik, ki se je dogodka udeležil.

Črt Butul