Člani Drutva za zdravo ivljenje so tisti, ki e več ko desetletje skrbijo zato, da se pargi posveti velika pozornost prav v mesecu, ko je te istrske roe največ.Jedi po receptih, ki jih je Tatjana Butul, inovativna kuharica, poznavalka istrske kulinarike in zanimiva predavateljica, pripravila na vodenih pargljevih delavnicah v zadnjih letih, so se razirili tako v tevilne domove po Sloveniji in tujini, z njenimi recepti pa se lahko pohvalijo v kuhinjah nekaterih tudi najboljih restavracij in hotelov.
Tudi letos so v april na Mananu vstopili z dobro obiskano pargljevo delavnico, sredi meseca nadaljevali s poučnim pohodom po poteh divje parge , cel mesec so izbirali najboljo fotografijo na temo parge in koprskega podeelja, z dvournimi delavnicami, kjer so si obiskovalci lahko naučili pripravljati pargljeve prigrizke pa so tudi s turističnim pridihom popestrili aktivno preivljanje prazničnega dne 27. aprila na koprskem podeelju.
tevilne aktivnosti so zaokroili s tradicionalnim kuharskim dvobojem, kjer se pred gledalci pomerita dva prijavljena kuharja amaterja, ki ustvarjata jedi, katerih rdeča nit je parga.
In prav ta dogodek je zagotovo osrednji dogodek letonjih dogodkov pargafesta, gastronomske prireditve na obali, ki sodi tudi v projekt Gastronomski zakladi Istre. Gledalci in ocenjevalci kuharskega dvoboja so si morali sede praktično rezervirati e v začetku meseca, saj je bilo zanimanje za ta dogodek veliko. In kot vedno je tudi tokrat pargljev kuharski dvoboj navduil.
Ptujčan Leon Furman in Mariborčanka Stanka Ramak, sta ob asistenci Tatjane Butul blestela. Pripravila sta jedilnik, ki si ga ne bi branili niti na nobenem izmed kraljevskih dvorov. Mimogrede parglji so bili jed, ki so se redno pojavljali in se e pojavljajo kot specialitete na tevilnih kraljevih večerjah. Tudi na letonji poroki, ko sta se na anglekem dvoru vzela princ William in Kate. In to prav na dan pargljevega dvoboja na Mananu. Simbolika kraljeve poroke je bila na Mananu premagana tako, da so si bili udeleenci in ocenjevalci kuharskih mojstrovin Leona in Stanke, enotni: "Danes smo jedli in uivali zagotovo bolje kot gostje anglekega dvora." In kaj ne bi. Samo pogled na jedilnik je prepričljiv. Za začetek sirove lizike s pargo, namaz iz divje parge in čemaa z orehi, kruh s pargo za dobrodolico.
In e je nastopil prvi Leonov kronik; mladi sir na podlagi iz zelenega paradinika s pargljevo rezino, prelito s pargljevo kremo in lističi pehtrana. Temu je sledila pargljeva juhica postreena v skodelicah za kapučin. Na juho si je vsak obiskovalec po elji posul malo staranega sira iz Starega sela.
Tretji kronik sta Stanka in Leon skupno pripravila in sicer; mlad krompir z regratom in pargo, z lističi origana. Dodatek je bila meringa iz divje parge. Kronik sta posula s sveimi cvetovi akacije.
Četrti kronik je bil Stankin; rebičkov rostbif s pargljevo omako. Na vroče meso je Stanka posula sveo meanico natrganih zelič iz mananskega zeličnega vrta. Za zaključek e Leonova sladica; pečeno jabolko nadevano z mariniranimi jagodami s pargo. Jabolko je bilo pred peko posuto s rilankim cimetom. Prelito je bilo s sokom jagod.
Poleg vseh jedi so postregli z vrhunskimi vini, preteno Primorskimi, a so se usmerili tudi na tajerski konec, od koder prihajajo tudi nekatera vina, ki so jih v Zavodu Slovino someljeji izbrali kot tista, ki sodijo k jedem s pargo, Pargelj vina.
Dvobojevalca so udeleenci nagradili z velikim aplavzom. Odločili so se da sta za zmago zasluna oba. "To ni bil dvoboj, to je bilo ustvarjanje in izziv, ki sem ga sprejel z velikim navduenjem. S Stanko sva skupaj sodelovala pri vseh kronikih in to je skupno delo, ki so ga obiskovalci dvoboja res lepo sprejeli," je dejal Leon Furman, eden izmed vrhunskih slovenskih natakarjev, ki mu gastronomija veliko pomeni. Pravi, da mu je kuhanje hobi, s katerim najraje razvaja svojo eno Renato, ki mu je tudi tokrat pomagala. "Kroniki so bili pomazani in v kuhinjo so se vračali prazni. To je največja nagrada tistemu, ki pripravlja hrano. Tokrat smo na Mananu pripravili zgodbo o pargi, ki ji ni para," je ob koncu dejala Stanka Ramak, ki se je pred kratkim iz Prevalj preselila v Maribor in je velika zagovornica zdrave prehrane. Dnevno skrbi, da je vsak dan tudi na jedilniku njene druine, v kateri skupaj z moem Brankom, skrbita za svoje tiri otroke, zdrav obrok.
Prizadevanje članov Drutva za zdravo ivljenje, ki skrbijo za tudi na tak način promocije gastronomskih zakladov Istre in Slovenije ter s prireditvami in projekti kot je ta o pargi, ťpomembno zaznamujejo tudi kulturno in etnoloko dedičino in dobrino tega predela Slovenije,Ť je prirediteljem polaskal tudi etnolog in predavatelj na portoroki fakulteti Turistika dr. Ale Gačnik, ki se je dogodka udeleil.
Črt Butul