Terme 3000 so konec minulega tedna gostile II. Festival prekmurske gibanice in prekmurske unke, kjer se je potrdila odličnost omenjenih dobrot na katere so na skrajnjem severovzhodu drave ponosni.
PREKMURSKE DOBROTE ZA DOMAČINE IN GOSTE!
Terme 3000 so konec tedna gostile II. Festival prekmurske gibanice in prekmurske unke, kjer se je potrdila odličnost omenjenih dobrot na katere so na skrajnjem severovzhodu drave ponosni
V hotelu Termal in v parku Term 3000 v Moravskih Toplicah je minulo soboto potekala ena največjih pomurskih etno-kulinaričnih turističnih prireditev, II. festival prekmurske unke in gibanice. Bil je to pravi praznik obeh začitenih prekmurskih kulinaričnih dobrot. Sploh pa je v Termah 3000 predvsem dialo po prekmurskih dobrotah in avtohtonih izdelkih, ki so jih na ogled in pokuino ponudili organizatorji II. Festivala prekmurske gibanice in prekmurske unke. V sodelovanju z Drutvom za promocijo in začito prekmurskih dobrot in TIC Moravske Toplice je bila tudi zelenica ob portnem parku Term 3000 v znamenju edinstvenega kulinaričnega in etnolokega izročila Prekmurja. Festival je plod sodelovanja turizma in malega podjetnitva s ciljem ozavečanja o bogati dedičini prekmurske regije in iri turistični predstavitvi na enem mestu.
ťPonos na kulturno dedičino regije izraamo skozi celovito turistično ponudbo in tevilne spremljevalne dogodke. Sodelujemo z lokalnimi turističnimi organizacijami in drutvi ter s tevilnimi drugimi kulturnimi, portnimi, rekreacijskimi drutvi in prostovoljnimi organizacijami. Pri tem nastopamo v različnih vlogah: bodisi kot pobudniki in nosilci projektov, h katerim vabimo partnerje v okolju, bodisi kot eden izmed sodelujočih partnerjev, pogosto pa tudi kot sponzor, saj tevilnim projektom namenjamo tudi finančno ali materialno podporoŤ, je o vključenosti in sodelovanju z lokalnim okoljem povedala Vesna Maučec, direktorica hotelov Termal in Ajda, ki je tudi predstavila raznolike spremljevalne dogodke, s katerimi bodo v letonjem poletju razveseljevali tako goste termalnega srediča kot enodnevne obiskovalce iz lokalnega in irega okolja.
Pri tem odlično sodeluje tudi TIC Moravske Toplice, s katerim Terme 3000 dobro sodelujejo tudi v okviru drugih skupnih projektov na področju ustvarjanja spremljevalnih dogodkov in skupnih trenjskih aktivnosti, je k sodelovanju pri ustvarjanju kulinarično-etnolokega festivala povabil tudi tevilne ponudnike rokodelskih in ivilskih proizvodov, ki se predstavljajo na ťprekmurskem senjiŤ (prekmurski sejem o.p.). Tradicionalne obrti in rokodelstvo so na festivalu predstavljali na priblino dvajsetih stojnicah, obiskovalci pa so se na delavnicah lahko naučili njihove izdelave. Ob tem je TIC Moravske Toplice, v sodelovanju z animatorji Term 3000 poskrbel tudi za izvedbo atraktivnih vakih iger, na katerih se je v prekmurskih običajih pomerilo est ekip. Na stojnicah so na ogled bili izdelki iz lesa, slame, ličja, ibja, manjkalo ni niti umetnostno kovatvo, lončarstvo, čebelarstvo, umetnostno struenje lesa, izdelava ptičjih krmilnic, izdelki iz zelič, sirarstvo ipd.
ťDanes je pri odločitvah, kam na počitnice, v ospredju monost raznovrstnih doivetij in v Termah 3000 namenjamo veliko pozornost stalnemu dvigu kakovosti storitev in vsebinski bogatitvi ponudbe. Festival prekmurske gibanice in prekmurske unke v Termah 3000 je plod sodelovanja Term 3000, Drutva za promocijo in začito Prekmurskih dobrot in TIC Moravske Toplice in pomeni povezovanje bogatega kulinaričnega in etnolokega izročila ter turizma v Prekmurju. Prireditev smo organizirali s ciljem aktivnega ozavečanja in ire promocije bogate prekmurske etnoloke in kulturne dedičine, tako je portni park Term 3000 konec tedna bil v znamenju prekmurske kulinarike, vinarstva in glasbeŤ, nam je povedala Barbara Stopinek iz Term 3000.
V okviru festivala, sta ločeni strokovni komisiji, e v dopoldanskem času, pod vodstvom dr. Boidar lender (člani komisije: Toma Sren, tefan Sraka, Botjan Reonja, Igor Kustecin) in dr. Romane Karas (člani komisije: Jasna Casar, Tanja Duban, Zdenka Tompa, Ivanka Donko), ocenjevali prispele vzorce, po priblino 15 do 20 prekmurskih gibanic, prekmurskih gibanic in prvič perecev. Organizatorji so k sodelovanju na strokovnem delu festivala povabili tevilne proizvajalce in ponudnike prekmurske gibanice, prekmurske unke in perecev. Ocenjeni izdelki pa so nato bili obiskovalcem na ogled v blinji slačičarni Café Praliné. Hkrati so sredi trnice na odprtem ognju v velikem 200 – litrskem kotlu skuhali bograč, visoko kakovostna vina pa so ponudili najbolji domači vinarji. Kot je z zadovoljstvom izpostavil Janko Kodila, predsednik Drutva za promocijo in začito prekmurskih dobrot, je prireditev v vsakem pogledu bila uspena. Za dobro vzduje so organizatorji poskrbeli tudi z značilnimi prekmurskimi melodijami in folklornimi nastopi, Pevskim zborom Marjetice, Mlade Beltinke bande in zabavnega ansambla SKOK.
Besedilo in foto: O.B.
ZMAGE V MARKIAVCE, APAČE IN RADMOANCE
Ker je strokovno ocenjevanje prekmurskih dobrot, unke in gibanice, imelo tekmovalni pomen je zanimivo videti, kdo je komisiji ponudil najbolje izdelke. Oba predsednika strokovnih komisij, dr. Boidar lender (unke) in dr. Romana Karas (gibanice) sta bila enotnega mnenja, da so izdelki, ki so jih na ocenjevanje poslali posamezniki, turistične kmetije in vinotoči, gostilne in hoteli, zelo kakovostni, le nekoliko so zatajile prekmurske unke. Skupaj je v treh kategorijah bilo podeljenih osem zlatih medalj, ter e nekaj srebrnih in broanstih odličij. .
Končni vrstni red, prekmurska unka: 1. Mesarija Kodila (Markiavci) 19,25; 2. Gostiče Aleksnder (Rumičev breg, Moravske Toplice) 17,50; 3. Marija in Miran Ernia (Suhi Vrh) 17,50 itd.
Končni vrstni red, prekmurska gibanica (zlate medalje): 1. Joica Semler (Apače) 40,10; 2. Turistična kmetija Puhan (Bogojina) 40, 3. Silvo Pal (Velika Polana) 39,60; 4. Turistična kmetija Ferencovi (Krači) 39,50 itd.
Končni vrstni red, pereci (zlate medalje): 1. Marija iek (Lendava) 26,80; 2. Terezija Gaal 26,10; 3. Rozalija Feher (obe Radmoanci) 25,80 itd.
O.B.