Kisla juha je skuhana

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi v Boračevi

JANKO IN SILVO PRED „ZDRAVILCI“ IN BORCI


 


V okviru praznovanja 15. radenskega občinskega praznika, so poleg številnih takšnih in drugačnih prireditev, letos pripravili tudi 14. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je pripravilo Turistično društvo Radenci je bilo na stari lokaciji pri lovskem domu "Jež" v Boračevi. Na tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 14 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje), vsem pa so vse potrebno (sestavine- meso, nogice, pljučka, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravil organizator, tekmovalci pa so si lahko kaj prinesli tudi sami, če so želeli lepše okrasiti delovni prostor, izboljšati okus jedi ipd. Vsekakor pa je vsaka ekipa pripravila po 15 porcij juhe. Torej tekmovalci so potrebovali le dobro voljo ter malo kuharskega znanja…


 


     Kot je povedal predsednik TD Radenci Emil Šmid, so na tekmovanje povabili goste, kot so predstavniki društev in lokalnih oblasti, podjetniki, vodstva ustanov ter druge pomembne osebnosti. Povabili pa so tudi vse druge prijatelje dobre volje in ljubitelje kulinarike, vse skupaj pa je spremljalo tudi lepo vreme. Skuhane juhe so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Sicer pa, hkrati s tekmovanjem  kuhanja juhe se je na istem prizorišču odvijalo več prireditev, zraven je bilo tudi veliko drugih kulinaričnih dobrot, in tudi zaradi tega je poleg tekmovalk in tekmovalcev, zraven bilo veliko obiskovalcev, predvsem gurmanov.


 


    Hkrati z začetkom kuhanja kisle juhe pa je štartal tudi pohod po Atilovi poti, in sicer najprej  izpred lovskega doma Jež v Boračevi, pozneje pa je izpred stare preše na Kapeli. Pohod se je končal na prireditvenem prostoru kuhanja žüpe, v približno treh urah, tako, da so se pohodniki vrnili na cilj v trenutku, ko so kuharji zaključevali s kuhanjem žüpe in so jo lahko na koncu vsi skupaj tudi poskusili. Zraven je prišlo tudi več deset znanih domačinov in gostov, ki so v športnem parku zasadili nekaj deset lip. Iv si prisotni so se prepričali, da so tekmovalci skuhali odlično župo. Že pred tem pa so jo morali oceniti člani komisije (Zdenka Tompa, predsednica in člana: Peter Pertoci in Anton Šafarič). In čeprav niso imeli lahkega dela so se odločili za tri najboljše. Zmagala je ekipa Radioklub Radenci (Janko Šauperl, Silvester Matjašec), pred ekipo Zdravilišče Radenci (Miroslav Matečko in hčerka Rebeka Matečko) in ekipo Združenja borcev za vrednote NOB, krajevna organizacija Radenci (Marija in Alojz Vrzel). Vse ostale ekipe so zasedle četrto mesto in so tudi prejele nagrade in priznanja. S podelitvijo priznanj pa se zadeva ni končala, saj so za dobro razpoloženje vseh prisotni, dolgo v noč, skrbeli ansambel Nova legija, skupina Tolk asi in Samo Budna&Band.


               


Besedilo in foto: O.B.