Kraljici sta se potopili

Ob koncertu Kvinteta Kvartin, se je odvijal nočni potop v Krčnik, kjer se je nahajal kraljičin zaklad – Merlot-Brikca

""


KRALJICI ANDREJA IN SIMONA POD VODO!


Konec minulega tedna, prvo julijsko soboto, se je v večernem času, v tolmunu Krčnik v Goriških Brdih zgodila dejansko pravljična zgodba. Ob spremstvu prekrasnih glasov članov Kvinteta Kvartin ter potapljačev Subrda sta se Vinska kraljica Slovenije 2010, Brika Andreja Erzetič ter aktualna Vinska kraljica Slovenije, Belokranjka Simona Žugelj potopile v 8 metrov globok tolmun Krčnik, po kraljičin zaklad, Merlot – Brikca, blagovne znamke De profundis.
    Zgodba, ki se je sicer odvijala leta 2010, ko je krono Vinske kraljice Slovenije, nosila Andreja Erzetič: Potapljači Subrda so meseca aprila 2009 na dno tolmuna potopili 365 steklenic penine Quercus vinske kleti Goriška Brda. Po enem letu zorenja v globinah Krčnika so člani kluba povabili Andrejo, da bi skupaj z njimi na plan potegnili ta zaklad. Penina je imela izjemne pogoje: primerno temperaturo, temo, mir. Nič je ni motilo pri enoletnem počitku. Tako je nastala posebna briška penina, Penina Krčnik, blagovne znamke De profundis. 


 Andreja Erzetič in potapljači Subrda, so se odločili, da bodo projekt o kraljičinem zakladu nadaljevali, s tem da bodo vsako leto povabili aktualno vinsko kraljico Slovenije na potop v tolmune Krčnika. No, če bo le imela pogum. Simona, si ni predstavljala, da se je bo ponudila takšna priložnost, a jo je z veseljem in pogumno sprejela. Mesec prej je obiskala Brda in se skupaj s potapljači Subrda naučila tehnik, ki so zadostovale za ta potop.


 „Skrb vseh nas je, da smo do narave odgovorni in da njene lepote ohranjamo za naše zanamce. S svojo legendo pozabljen Krčnik pridobiva na prepoznavnosti, kot ena izmed najlepših, skrivnostnih lokacij v Brdih prav po zaslugi projekta De Profundis. Da smo Krčnik obudili iz spanja, gre predvsem velika zahvala članom potapljaškega kluba Subrda. Po njihovi zaslugi, je čarobnost Krčnika ponovno zaživela in glas o Krčniku je presegel meje Slovenije“, je med drugim dejala Andreja Erzetič.
                                                                                                                                                 O.B.