Belokranjec PTP

Belokranjec PTP je zvrst vina, sestavljena iz kakovostnih belih sort grozdja. Osnovni sorti vina Belokranjec PTP sta laški rizling in kraljevina, ki skupaj predstavljata najmanj polovični delež.

""


V vinu Belokranjec PTP so lahko tudi sorte beli pinot, chardonnay, sauvignon, zeleni silvanec, renski rizling, žlahtnina in rumeni muškat. Nobena od navedenih sort ne sme v vinu Belokranjec PTP presegati več kot 10 % delež.

Prav zaradi sortne sestave vina, klimatskih in talnih posebnosti Bele krajine ter skrbne roke metliških kletarjev se vino Belokranjec PTP odlikuje s harmonijo različnih sortnih arom, ki se pravljično dopolnjujejo, ter suhim, bogatim in polnim okusom.


Zaradi suhega in svežega okusa lahko vino Belokranjec ponudimo tudi kot aperitiv. Najbolje pa se poda k belemu mesu, predvsem perutnini in ribam. Izredno dobro se dopolnjuje s hladnimi predjedmi in vegetarijansko kuhinjo.


Da bi dojeli pravo kakovost vina Belokranjec PTP je pomembno, da vino postrežemo primerno ohlajeno, najbolje med 10 in 12 °C.


Vir: http://www.kz-metlika.si/vinskaklet.html