Poteka 37. odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona

V ponedeljek, 18. julija 2011, se je v Gornji Radgoni pričelo 37. odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona in bo potekalo do 21. julija. Med domačimi vinskimi ocenjevanji se lahko pohvali z najmočnejšo konkurenco slovenskih vin, obenem pa je to edino ocenjevanje vin v Sloveniji s kakovostno mednarodno konkurenco.

"" PRIČETEK DRŽAVNEGA OCENJEVANJA VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA IN VINSKEGA DOGAJANJA NA SEJMU AGRA 2011 


Letos je 220 vinogradnikov in vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Španije, Črne gore, Makedonije, Madžarske in Slovaške poslalo na ocenjevanje 637 vin. Prvič je potekalo tudi ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja. V tej kategoriji je na ocenjevanje 8 pridelovalcev iz Avstrije in Slovenije  poslalo 22 vzorcev vin. Vina bodo ocenjevali priznani enologi v štirih komisijah. Komisijo A bodo sestavljali predsednik ocenjevanja in hkrati predsednik komisije A dr. Mojmir Wondra in tajnik ocenjevanja Ernest Novak  ter člani: Tadeja Vodovnik Plevnik, Danilo Steyer, Tamara Rusjan, Dušan Brejc in dr. Stanka Herjavec iz Hrvaške. Komisijo B sestavljajo predsednik dr. Friderik Vodopivec ter člani: Darja Bovha, Andrej Bajuk, Boštjan Zidar, Mag. Janez Istenič in Bojan Kobal.  V komisiji C so predsednik mag. Anton Vodovnik ter člani: Klavdija Topolovec, mag. Janez Valdhuber, Darinko Ribolica, Anton Pezdirc in Martin Palz iz Avstrije. Komisijo D pa tvorijo predsednik Iztok Klenar ter člani: Barbika Žunič, Jože Ambrožič, Darja Zemljič, Alojz Filipič in Milivoj Trstenjak.
Vina bodo enologi ocenjevali neodvisno, v ločenih prostorih in po načelu popolne anonimnosti vzorcev po mednarodno priznani 100-točkovni metodi. Objektivnost rezultatov in verodostojnost priznanj bo nagrajenim vinom omogočila najboljše možnosti za promocijo in trženje v Sloveniji in v EU. 
Prva in najboljša priložnost za promocijo bo že 49. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, od 20. do 25. avgusta 2011. Vina iz ocenjevanja bodo vse dni v pokušnjo v vinogradniško vinarski hali Vino Slovenija in v sejemskem Vinskem hramu. Poleg odprtih degustacij bodo na sporedu tudi strokovno vodene pokušnje. Letošnja novost bo, da bodo lahko obiskovalci poskusili tudi vina iz ekološko pridelanega grozdja, ki so tokrat na ocenjevanju kakovosti v Gornji Radgoni pomerila prvič.


 


Na Dan vinogradnikov in vinarjev, 23. avgusta, bodo podeljena priznanja z ocenjevanja in posebna priznanja (med njimi prvaki vinsko – turističnih cest in vinar leta). Dogajanje bodo podčrtali strokovni posveti, poslovna srečanja in novinarske konference z vinogradniško – vinarsko tematiko. Na sejmu bodo potekali tudi številni drugi dogodki, posvečeni vinu in vinski kulturi: viteški turnir Slovenskega reda vitezov vina, sprejem vitezov Evropskega viteškega reda, srečanje aktualne z nekdanjimi Vinskimi kraljicami Slovenije… Za vinsko obarvano športno navdušenje bo poskrbela nogometna tekma, na kateri se bo Slovenska vinska reprezentanca pomerila z reprezentanco estradnih zvezd. Vinska kraljica Slovenije 2011, Simona Žugelj pa bo v Vinskem hramu še posebej skrbela za pametno druženje mladih z vinom.


 Podrobnejše informacije:


Andrej Slogovič, projektni vodja, telefon: 02/5642 112, e-pošta: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si


Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon 041 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.siOsvežene informacije: www.pomurski-sejem.si