Worldwide Sommelier Association Meeting 2011
V Rimu je od prvega do tretjega junija potekala generalna skupčina Svetovne sommelierske organizacije – Worldwide Sommelier Association. Med delegati, ki so v Italijo prispeli iz 25 drav sveta, so bili aktivni tudi predstavniki Drutva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, ki so dogodek izkoristili za promocijo Slovenije, slovenskih vin, kulture in kulinarike.
Skupčino je vodil predsednik Franco Maria Ricci, znan kot legendarni urednik in zalonik pomembnih mednarodnih publikacij o vinu in hrani, ki je h govoru pred svetovno sommeliersko skupčino prvič povabil tudi slovenske sommelierje.
Osnovna nit generalne skupčine se je prepletala okoli ta hip najpomembnejih, globalno aktualnih sommelierskih tem. Poudarek je bil na prenosu znanj med sommelierskimi organizacijami irom po svetu in postavitvi ter aktualizaciji jasnih, mednarodno veljavnih pravil. Predsednik Ricci je izpostavil, potrebo po usklajevanju različnih znanj in večin, ki jih imajo sommelierji po svetu. Zavezal se je smeri razvoja mednarodne sommelierske skupnosti ter potrdil, da bo svetovna organizacija veliko pozornost v prihodnje usmerjala ohranitvi lokalnih tradicij in značilnosti posameznih deel in področij z upotevanjem avtonomnosti lokalnih sommelierskih organizacij.
WSA Rome Meeting 2011 je bil za slovenske sommelierje izjemna prilonost za izmenjavo znanj, mnenj in pogledov na prihodnost sommelierske stroke v svetu, kakor tudi za umestitev slovenskega sommelierstva v globalno areno. Na povabilo predsednika Riccija je imel pred delegati iz vsega sveta na generalnem zasedanju govor tudi Dejan Baier, sekretar DVS Sommelier Slovenije.
Slovensko predstavnitvo so sestavljali predsednik drutva Franci Pavli, Aleksander Bohinc in Dejan Baier, ki so prilonost aktivno izkoristili ne le za utrditev profesionalnega slovesa Drutva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, temveč tudi za irjenje prepoznavnosti slovenskih dobrot irom sveta.
Srečanje je nazorno pokazalo, da se nacionalne sommelierske organizacije po svetu ukvarjajo s specifičnimi situacijami in se nahajajo na različnih strokovnih in profesionalnih nivojih. Primerjava organiziranosti, izobraevalnih metod, didaktičnih materialov in drugih vzvodov za komuniciranje vinske kulture med kitajskimi, ruskimi, amerikimi, nemkimi, mehikimi, poljskimi, dominikanskimi, egiptovskimi, monakimi, panskimi, kolumbijskimi, japonskimi, belgijskimi sommelierji, sommelierji San Marina, kanadskimi, danskimi, anglekimi, brazilskimi, nizozemskimi, romunskimi, luksemburkimi, kubanskimi in italijanskimi sommelierji je slovenski delegaciji omogočila polnopravno pozicioniranje Drutva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije na svetovni sommelierski zemljevid.
Ob tej prilonosti so člani italijanske zveze Associazione Italiana Sommelier za svoje kolege iz vsega sveta pripravili degustacijo sirov, prutov in stodvajsetih vin iz Furlanije Julijske krajine. Intenzivno tridnevno delovno srečanje se je končalo z zaključnim banketom v s tremi Michelinovimi zvezdicami ocenjeni restavraciji La Pergola znamenitega hotela Rome Cavallieri Waldorf Astoria Hilton, v katerem je srečanje tudi potekalo. Sodelovanje med Worldwide Sommelier Asocciation in Drutvom vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije se je v Rimu nesporno poglobilo in ponudilo nove monosti za sodelovanje naih sommelierjev v mednarodni sommelierski zgodbi.
normal">Splet: http://www.sommelier-slovenije.si/