Istrske delikatese, vina, kulinarika in turizem predstavljeni na Bavarskem
Slovenija bo kot partner prihodnje leto sodelovala na osrednjem turističnem sejmu na Bavarskem z naslovom Free 2012. Tedaj bo predstavljena celotna slovenska turistična ponudba, poudarek pa bo na dejstvu, da ima Slovenija Bavarcem najblijo mediteransko obalo, je povedala Majda Rozina Dolenc, vodja predstavnitva Slovenske Turistične Organizacije v Nemčiji.
V ta namen se je v Bavarsko prestolnico odpravila skupina istrskih in krakih proizvajalcev , ki so s svojimi blagovnimi znamkami prepoznavni v sodobni gastronomiji. Priblino petdesetim povabljenim novinarjem in ostalim gostom so se v hotelu Bayerischer Hof v Muenchnu tako predstavili Life Class Hotels & Spa, Domačija Butul s svojimi izdelki in zeliči iz Sredozemskega zeličnega vrta , Kraljestvo Pruta Gostilna Kobjeglava s prutom in sladico iz čokolade in suenega pruta, Vanja Dujc s svojimi oljčnimi olji, Ribogojnica Fonda s piranskimi brancini, Piranske soline z izdelki s soljo in Vinakoper z vini.
Dobro obiskane tiskovne konference se je udeleil tudi Marko Vrevc, generalni konzul RS na Bavarskem. Po zaključku uradnega dela je sledila predstavitev in degustacija butičnih izdelkov zgoraj omenjenih proizvajalcev. Glavni kuhar hotelov Life Class, Stefano Cosattini, je s svojima pomočnikoma, Markom Gorelo in Andrejem Primarjem, pripravil tudi pisan izbor jedi z uporabo surovin in izdelkov sodelujočih istrskih proizvajalcev.
Prisotne je predstavitev v glavnem mestu Bavarske navduila, kot tudi vonji in okusi, ki jih je Stefano s svojima pomočnikoma pripravil. In e jedilnik; hobotnica s sivko na čenjevem paradiniku, kalamari na popečenem krompirju z romarinom, file piranskega brancina s timjanovo peno, riota z romarinom in dimljenim piranskim brancinom Fonda, jogurtova strjenka s figovo marmelado Domačije Butul, sladica z vinskim elejem iz malvazije s sivko iz Domačije Butul, polenta s telečjim filejem in tartufi, repki gamberov oviti v panceto. Jedi so bile zabeljene z različnimi sortami oljčnih olj Vanje Dujca, vsa uporabljena zeliča so rasla v Sredozemskem zeličnem vrtu na Mananu, soljeno je bilo s soljo Sečoveljskih solin. Kuharji so ob jedeh postregli svee pečen zelični kruh s solnim cvetom. Ob jedeh so bila postreena izbrana vina iz kleti VinaKoper ter brezalkoholni romarinov napitek iz Domačije Butul.
Na novinarski konferenci, kjer je bil prisoten tudi Dr. Reinhard Pfeiffer, direktor münchenskega sejmiča, kjer bo februarja naslednje leto sejem Free 2012, so bili predstavniki bavarskih medijev povabljeni tudi na obisk v Slovenijo, kjer jih pričakujemo konec septembra.
Besedilo in fotografije: Črt Butul