Panonsko kulinarično izročilo

Pomurski gostinci pripravljajo gastronomsko doživetje s tematskimi jedilniki.

""


 


TRADICIJA PANONSKEGA KULINARIČNEGA IZROČILA!



     Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Murska Sobota (v sodelovanju z OOZ Gornja Radgona, OOZ Lendava in OOZ Ljutomer) je v okviru projekta Doživetje panonske gastronomije skupaj s še nekaterimi partnerji iz Pomurja in sosednjih madžarskih županij Vas in Zala ter ob pomoči strokovnjakov in zunanjih izvajalcev pripravila nove gastronomsko-turistične produkte. Produkti so rezultat projektnih aktivnosti (teoretičnih in praktičnih delavnic, spoznavanja dobrih praks v Sloveniji in tujini, srečanj in pogovorov), ki potekajo že od leta 2010 in gostincem iz regije pomenijo dodatno spodbudo za dvig kakovosti gostinske ponudbe. V okviru projekta so OOZ Murska Sobota in pomurski gostinci pripravili posebne tematske jedilnike, ki so v določenih obdobjih na razpolago gostom, ter posebne vodene kulinarične večere, ki po vzoru najboljših svetovnih kuhinj ponujajo enkratno gastronomsko doživetje, dopolnjeno z lokalnimi posebnostmi, promocijami lokalnih izdelkov, etnografskimi elementi in ponujajo največ, kar lahko v tem trenutku ponudi pomurska oz. panonska kulinarika. Tematski jedilniki temeljijo na tradiciji panonskega kulinaričnega izročila, nadgrajenega s sodobnimi trendi v gastronomiji. 



 Prvi tak tematski jedilnik so poimenovali Jesenska trgatev (od 19. septembra do 9. oktobra) in se je navezoval na jesenski čas trgatve in spravila pridelkov, predvsem sadja, ki dozori v poznopoletnem in jesenskem času. S spravilom pridelkov, ki so rezultat pridnih rok in ohranjene narave, so povezani številni običaji, ki so narekovali kulinariko v tem obdobju, danes pa predstavljajo odlično popestritev in oddih od vsakdanjika. Najbolj tipičen primer je, seveda, trgatev grozdja. Drugi tematski jedilnik „Čarobnost buč“ (10.- 31. oktobra), izvira iz tradicije uporabe buč, bučnih semen in bučnega olja za prehrano. Priprava juh, glavnih jedi, prilog, sladic in solat – vse je povezano z bučami in bučnimi proizvodi. Ob tem pa so z bučami povezani tudi lokalni in drugi običaji in etnološko obarvane prireditve, ki privabljajo radovedneže iz širšega okolja. Zimski čas je tradicionalno pomenil čas za družabnost in za praznovanja. Dolgi zimski večeri so bili tudi čas tradicionalnega konzerviranja hrane, tipičnega za pomursko okolje. Konzervirana hrana se je tako ohranila dolgo v pomlad. Tradicionalna kulinarika je bila v tem času prilagojena času in dogajanju. Temu tematskemu jedilniku so sodelujoči v projektu dali ime Panonski zakladi (1.- 21. novembra). Spomladanski čas ob koncu aprila pa je čas cvetenja in čas nove rasti. Svežina cvetenja se meša s tradicijo kulinarike v času poljedelskih opravil in se nadgrajuje s sodobnimi dognanji zdrave prehrane. Spomladi je torej čas za cvetoče žito. S cvetenjem pomladi so povezani tudi izdelki iz medu, ki ga čebele nabirajo na cvetočih spomladanskih travnikih, in mlečni izdelki, ki jim raznovrstnost cvetov daje specifičen okus in kakovost.



Tematske jedilnike sicer pripravljajo (ali so že pripravili) samo v gostilnah in gostiščih: Adanič (Mele), Ajda (Cankova), Lovenjak (Polana, Lovski dom (Lendava, Marič (Sebeborci), Mencigar (Krajna), Mencinger (Črešnjevci, Pri Lujzi (Dobrovnik), Rajh (Bakovci), Tonček ( Beltinci), Vrtnica (Zgornje Konjišče), Zorko (Boreci(, Villa Šiftar (Moravske Toplice, Zvezda (Beltinci), Vinski hram Brenholc (Jeruzalem), Okrepčevalnica in picerija Malibu (Kapca) in restavracija M Majda Šmid (Gornja Radgona). Ob petkih pa so (bodo) v nekaterih izmed omenjenih gostišč v povezavi s tematskimi jedilniki pripravili tudi vodene kulinarične večere: Čarobnost buč 14. oktobra v gostilni Rajh, 21. oktobra v gostilni Mencinger v Črešnjevcih in 28. oktobra v gostilni Lovenjak, Panonski zakladi 4. novembra v gostilni Tonček in Jesenska trgatev 18. novembra v restavraciji M Majda Šmid.



Zraven smo bili v gostilni Mencinger v Črešnjevcih, kjer so se poleg domačega gostinca, ki je pripravil čudovite jedi na temo „čarobnost buč“, predstavila še znana vinarja: Radgonske gorice d.d. in Kapela – vinogradništvo in vinarstvo, d.o.o. ter Oljarna Šaruga. Številni gostje so uživali v tematskih jedeh ter za vsako jed izbrani vrhunski kapljici iz Radgonsko – kapelskih goric, za kulturni program so skrbeli tamburaši KD Peter Dajnko Črešnjevci. Celotni program je povezoval znani moderator in etnolog Boštjan Rous, pripravljene jedi pa je predstavil domači gostilničar Stanko Štefanec. 
Tako so odlični kuharji, po aperitivu dobrodošlice s prigrizkom in bučno peno na ajdovem čipsu, pripravili: Bučkin carpaccio (vini: Kapela – rizvanec, polsuho, letnik 2011; Radgona – sauvignon, suho, letnik 2010), Zrezek po štajersko, bučni narastek (Kapela – modri pinot rose, suho, letnik 2009; Radgona – ranina, polsuho, letnik 2011); Goveji zrezek s karameliziranimi bučkami (Kapela – modra frankinja, suho, letnik 2010; Radgona – ciconia modri pinot, suho, letnik 2009; Bučkin sladoled na kremni rezini (Kapela – traminec, polsladko, letnik 2010, Radgona – srebrna radgonska penina rose, sladko, letnik 2010).



                                                                                                                Besedilo in foto: O.B.