Novi klasični penini – Bagueri Brut in Rosé

V Vinski kleti ťGoriška BrdaŤ, največji slovenski vinski kleti, so se pridelave penine lotili še po klasični ali šampanjski metodi. Za cilj so si zadali pridelati slovensko klasično penino, ki bo dovršena, žlahtna in elegantna. Bogato znanje in izkušnje so jim to omogočile. V novembru tako v izbrane restavracije prihajata penini Bagueri Brut in Bagueri Rosé.

""


Znanje in desetletja izkušenj so enologe in tržnike Vinske kleti ťGoriška BrdaŤ spodbudili, da so začeli penino pridelovati tudi po klasični ali šampanjski metodi, pri kateri poteka sekundarna fermentacija v steklenici. Doslej je bila Vinska klet ťGoriška BrdaŤ pretežno poznana po svežih peninah, pridelanih po tankovski metodi, med katere sodijo Peneča Rebula, penini Quercus in Quercus Rosé ter penina Bagueri Contessa.

Ideja o klasični penini je dolgo zorela. Že pred leti so za pridelavo osnovnih vin za penini izbrali primerne lege chardonnaya, modrega pinota in rebule. Jesni 2008 so tako pridelali osnovna vina z nižjo alkoholno stopnjo, visoko mineralnostjo in visoko vsebnostjo kislin.  Spomladi 2009 so osnovna vina med seboj združili v želenem razmerju. Po 30 mesecih zorenja na kvasovkah so letošnje poletje penino degožirali (odstranili usedlino in dodali ekspedicijski liker), zdaj v jeseni pa prihajata penini na tržišče v omejeni seriji. Manjša količina steklenic bo zorenje na kvasovkah še nadaljevala.


Kljub inovativnemu, svežemu slogu ostajata penini zvesti harmoničnemu šarmu sort, ki zaznamujeta vse najboljše klasične penine na svetu – chardonnayu in modremu pinotu. V penini Bagueri brut je tako najbolj zastopan chardonnay (50 %), sledi mu modri pinot (30 %), dodali pa so mu še nekaj rebule (20 %), ki ji daje prepoznavni briški značaj. Pri penini Bagueri Rosé pa so se odločili le za modri pinot (60 %) in chardonnay (40 %). Penini Bagueri Brut in Rosé očarata z drobnimi in živahnimi mehurčki, ki na jeziku ustvarjajo kremn občutek. Penini sta dovršeni, žlahtni in elegantni. Zaznamuje ju plemenit in svojsten značaj, značilnen za vsa vina v liniji Bagueri, ki je zdaj bogatejša še za dve klasični penini. Očarali bosta tako poznavalce kot ljubitelje. Namenjeni sta tako posebnim trenutkom kot sladokuscem ob gurmanskih jedeh. 


Penini sta bili premierno predstavljeni predsedniku republike, dr. Danilu Türku, ki jev sredo 9. novembra 2011 med svojim obiskom v Goriških brdih obiskal tudi Vinsko klet ťGoriška BrdaŤ.  Dan za tem, 10. novembra 2011,  pa bosta javnosti predstavljeni na martinovanju, ki ga Vinska klet ťGoriška BrdaŤ že tradicionalno prireja za svoje poslovne partnerje.


Penini sta pridelani v omejenih količinah. Na voljo bosta v izbranih restavracijah in prodajalnah Vinske kleti ťGoriška BrdaŤ, ki se nahajajo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici in na Dobrovem.