V Vinski kleti ťGorika BrdaŤ, največji slovenski vinski kleti, so se pridelave penine lotili e po klasični ali ampanjski metodi. Za cilj so si zadali pridelati slovensko klasično penino, ki bo dovrena, lahtna in elegantna. Bogato znanje in izkunje so jim to omogočile. V novembru tako v izbrane restavracije prihajata penini Bagueri Brut in Bagueri Rosé.
Znanje in desetletja izkuenj so enologe in trnike Vinske kleti ťGorika BrdaŤ spodbudili, da so začeli penino pridelovati tudi po klasični ali ampanjski metodi, pri kateri poteka sekundarna fermentacija v steklenici. Doslej je bila Vinska klet ťGorika BrdaŤ preteno poznana po sveih peninah, pridelanih po tankovski metodi, med katere sodijo Peneča Rebula, penini Quercus in Quercus Rosé ter penina Bagueri Contessa.
Ideja o klasični penini je dolgo zorela. e pred leti so za pridelavo osnovnih vin za penini izbrali primerne lege chardonnaya, modrega pinota in rebule. Jesni 2008 so tako pridelali osnovna vina z nijo alkoholno stopnjo, visoko mineralnostjo in visoko vsebnostjo kislin. Spomladi 2009 so osnovna vina med seboj zdruili v elenem razmerju. Po 30 mesecih zorenja na kvasovkah so letonje poletje penino degoirali (odstranili usedlino in dodali ekspedicijski liker), zdaj v jeseni pa prihajata penini na triče v omejeni seriji. Manja količina steklenic bo zorenje na kvasovkah e nadaljevala.
Kljub inovativnemu, sveemu slogu ostajata penini zvesti harmoničnemu armu sort, ki zaznamujeta vse najbolje klasične penine na svetu chardonnayu in modremu pinotu. V penini Bagueri brut je tako najbolj zastopan chardonnay (50 %), sledi mu modri pinot (30 %), dodali pa so mu e nekaj rebule (20 %), ki ji daje prepoznavni briki značaj. Pri penini Bagueri Rosé pa so se odločili le za modri pinot (60 %) in chardonnay (40 %). Penini Bagueri Brut in Rosé očarata z drobnimi in ivahnimi mehurčki, ki na jeziku ustvarjajo kremn občutek. Penini sta dovreni, lahtni in elegantni. Zaznamuje ju plemenit in svojsten značaj, značilnen za vsa vina v liniji Bagueri, ki je zdaj bogateja e za dve klasični penini. Očarali bosta tako poznavalce kot ljubitelje. Namenjeni sta tako posebnim trenutkom kot sladokuscem ob gurmanskih jedeh.
Penini sta bili premierno predstavljeni predsedniku republike, dr. Danilu Türku, ki jev sredo 9. novembra 2011 med svojim obiskom v Gorikih brdih obiskal tudi Vinsko klet ťGorika BrdaŤ. Dan za tem, 10. novembra 2011, pa bosta javnosti predstavljeni na martinovanju, ki ga Vinska klet ťGorika BrdaŤ e tradicionalno prireja za svoje poslovne partnerje.
Penini sta pridelani v omejenih količinah. Na voljo bosta v izbranih restavracijah in prodajalnah Vinske kleti ťGorika BrdaŤ, ki se nahajajo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici in na Dobrovem.