Panonska kulinarilčna izročila

Pomurski gostinci pripravljajo gastronomsko doživetje s tematskimi jedilniki; Nepozabni kulinarični užitki v restavraciji M – Majda Šmid v Gornji Radgoni

TRADICIJA PANONSKEGA KULINARIČNEGA IZROČILA!

""

 Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Murska Sobota je v okviru projekta Doživetje panonske gastronomije skupaj s še nekaterimi partnerji iz Pomurja in sosednjih madžarskih županij Vas in Zala ter ob pomoči strokovnjakov in zunanjih izvajalcev pripravila nove gastronomsko-turistične produkte. Produkti so rezultat projektnih aktivnosti (teoretičnih in praktičnih delavnic, spoznavanja dobrih praks v Sloveniji in tujini, srečanj in pogovorov), ki potekajo že od leta 2010 in gostincem iz regije pomenijo dodatno spodbudo za dvig kakovosti gostinske ponudbe. V okviru projekta so pomurski gostinci pripravili posebne tematske jedilnike, ki so v določenih obdobjih na razpolago gostom, ter posebne vodene kulinarične večere, ki po vzoru najboljših svetovnih kuhinj ponujajo enkratno gastronomsko doživetje, dopolnjeno z lokalnimi posebnostmi, promocijami lokalnih izdelkov, etnografskimi elementi in ponujajo največ, kar lahko v tem trenutku ponudi pomurska oz. panonska kulinarika. Tematski jedilniki temeljijo na tradiciji panonskega kulinaričnega izročila, nadgrajenega s sodobnimi trendi v gastronomiji.



""



 Prvi tak tematski jedilnik so poimenovali Jesenska trgatev, drugi jedilnik je bil „Čarobnost buč“, tretji pa Panonski zakladi. Ob petkih so v nekaterih izmed omenjenih gostišč v povezavi s tematskimi jedilniki pripravili tudi vodene kulinarične večere: Čarobnost buč, v gostilni Rajh v Bakovcih, v gostilni Mencinger v Črešnjevcih in v gostilni Lovenjak v Polani; Panonski zakladi pa v gostilni Tonček, in Jesenska trgatev v restavraciji M Majda Šmid v Gornji Radgoni. Tam se je trlo gostov od blizu in daleč, ki so dejansko uživali v enkratni harmoniji kulinarike in domačih vrhunskih vin iz Radgonsko – Kapelskih goric. Seveda pa ni manjkalo niti kulturnih in zabavnih vložkov…, ugledna gostilničarka Majda pa je s svojo ekipo še enkrat znova potrdila, da sodi med najboljše gostilničarje na severovzhodu države, če ne tudi širše po Sloveniji in izven naših meja. Očitno je tudi, zakaj na parkiriščih ob omenjeni restavraciji predvsem vidimo parkirane avtomobile s tujimi registrskimi tablicami… 



""

    Za tokratni vodeni kulinarični večer, ki so ga bogatile dobrote, značilne za jesenski čas in so v tem času tudi najboljše, in ki ga je povezoval Boštjan Rous, so v Restavraciji M morali odpovedati kar nekaj gostov, saj so prostori omejeni. Obljubili so, da bodo vse skupaj ponovili za tiste goste, ki jih tokrat ni bilo. Poleg kulinaričnih užitkov, katere je pripravila restavracija ťMŤ Majda Šmid, s svojim osebjem, so večer popestrili še:  Radgonske gorice d.d. ter Kapela, vinogradništvo in vinarstvo d.d., ki sta jedem postregla šest ustreznih vin in dve penini; izvrstni Moški vokalni kvintet Aeternum z odlično pevko Ingrid Müller. Po aperitivu – kozarcu penine iz Radgonskih goric, ki je prisotne popeljal v doživetje večera, je gostinsko osebje že postreglo prvo jed – hladno predjed: srnin tatar – kostanjevo maslo na posteljici rukole, preliv gozdnih jagod, koruzni kruhki. Zraven pa polsuha Ranina iz Radgonskih goric in polsuhi rizvanec iz Kapele. Topla predjed: Nadevana rulada z gosjimi jetrci in zeliščno omako, zraven pa suhi radgonski sauvignon in suhi kapelski renski rizling. Za glavno jed so ponudili poprov goveji file v jesenski harmoniji modrega pinota; vlivanci z bučnim oljem, kostanjevo princesko na bučkini rezini, hruško z brusnicami. Zraven pa Ciconio – suhi modri pinot iz Radgonskih goric. Za sladico pa: kostanjeva panakota v šampanjski peni, zraven pa polsladki kapelski traminec. 

Osem kulinaričnih večerov, ki so se zvrstili v jesenskem času, je bilo enkratnih in posebnih. Tako, kot je bil tudi današnji. Zaradi truda celotne ekipe, ki ga je vložila v pripravo takega večera, zaradi pečata, ki ga je dodala kuhinja, okretnosti osebja, ki nam je streglo in tudi zaradi programa, ki so ga pripravili. In nenazadnje zaradi gostov, ki so jim dovolili, da jim pripravijo posebno doživetje nekoliko drugače in jih razvajajo v okusih jesenske trgatve. Skozi večer smo spoznali del kolektiva restavracije M, ki se je, moram priznati zelo izkazal“, nam je povedal Boštjan Rous, moderator dogodka, pomurski etnolog in novinar – sodelavec RTV Slovenija iz Pomurja.  

""

   „Na splošno velja, da je štajerska kuhinja znana po težko prebavljivi in zelo kaloričnih jedeh. Zato smo se pri nas vključili v projekt ťokusiti pomursko kulinariko nekoliko drugačeŤ . Želimo v naše jedilnike vključiti čim več ekološke doma pridelane slovenske hrane in, da bi bila pot od pridelka do krožnika čim krajša. Nekaj od tega smo postregli tudi tokrat. Ker pa hrana tako kot ljudje, ni rada sama, smo v družbo povabili priznane slovenske vinarje iz našega vinorodnega območja. Želeli smo, da bi vsem gostom ob kulinaričnih dobrotah in izbranih vinih ta večer napravili prijeten, in mislim, da smo uspeli“, je bila zadovoljna gostiteljica Majda Šmid, ki je dodala, da je namen aktivnosti v okviru projekta je predstaviti posebnosti, ki jih premore naša kulinarika. „Predvsem na izviren način ponuditi tisto, kar je najboljše in na kar smo vsi lahko ponosni. Vsi mi gostinci – gostitelji petkovih kulinaričnih večerov – smo se potrudili in vsak je izbrane jedi pripravil na poseben način ter jim s svojimi drobnimi skrivnosti dodal pridih novosti. In drobne skrivnosti posamezne gostilne oziroma njihove kuhinje so naredili večere enkratne in raznolike“, dodaja Šmidova, ki je vesela, da večina pomurskih gostincev v svojo ponudbo vključujejo domače ponudnike tako surovin kot tudi vinarje, kajti s tem promovirajo celo regijo tudi izven meja. 

Besedilo in foto: O.B.



 



V SEDEMNAJSTIH IZBRANIH GOSTILNAH
Tematske jedilnike sicer pripravljajo (ali so že pripravili) samo v izbranih gostilnah in gostiščih: Adanič (Mele), Ajda (Cankova), Lovenjak (Polana), Lovski dom (Lendava), Marič (Sebeborci), Mencigar (Krajna), Mencinger (Črešnjevci), Pri Lujzi (Dobrovnik), Rajh (Bakovci), Tonček ( Beltinci), Vrtnica (Zgornje Konjišče), Zorko (Boreci), Villa Šiftar (Moravske Toplice), Zvezda (Beltinci), Vinski hram Brenholc (Jeruzalem), Okrepčevalnica in picerija Malibu (Kapca) in restavracija M Majda Šmid (Gornja Radgona).