Pomurski gostinci pripravljajo gastronomsko doivetje s tematskimi jedilniki; Nepozabni kulinarični uitki v restavraciji M Majda mid v Gornji Radgoni
TRADICIJA PANONSKEGA KULINARIČNEGA IZROČILA!
Območna obrtno-podjetnika zbornica (OOZ) Murska Sobota je v okviru projekta Doivetje panonske gastronomije skupaj s e nekaterimi partnerji iz Pomurja in sosednjih madarskih upanij Vas in Zala ter ob pomoči strokovnjakov in zunanjih izvajalcev pripravila nove gastronomsko-turistične produkte. Produkti so rezultat projektnih aktivnosti (teoretičnih in praktičnih delavnic, spoznavanja dobrih praks v Sloveniji in tujini, srečanj in pogovorov), ki potekajo e od leta 2010 in gostincem iz regije pomenijo dodatno spodbudo za dvig kakovosti gostinske ponudbe. V okviru projekta so pomurski gostinci pripravili posebne tematske jedilnike, ki so v določenih obdobjih na razpolago gostom, ter posebne vodene kulinarične večere, ki po vzoru najboljih svetovnih kuhinj ponujajo enkratno gastronomsko doivetje, dopolnjeno z lokalnimi posebnostmi, promocijami lokalnih izdelkov, etnografskimi elementi in ponujajo največ, kar lahko v tem trenutku ponudi pomurska oz. panonska kulinarika. Tematski jedilniki temeljijo na tradiciji panonskega kulinaričnega izročila, nadgrajenega s sodobnimi trendi v gastronomiji.
Prvi tak tematski jedilnik so poimenovali Jesenska trgatev, drugi jedilnik je bil Čarobnost buč, tretji pa Panonski zakladi. Ob petkih so v nekaterih izmed omenjenih gostič v povezavi s tematskimi jedilniki pripravili tudi vodene kulinarične večere: Čarobnost buč, v gostilni Rajh v Bakovcih, v gostilni Mencinger v Črenjevcih in v gostilni Lovenjak v Polani; Panonski zakladi pa v gostilni Tonček, in Jesenska trgatev v restavraciji M Majda mid v Gornji Radgoni. Tam se je trlo gostov od blizu in daleč, ki so dejansko uivali v enkratni harmoniji kulinarike in domačih vrhunskih vin iz Radgonsko Kapelskih goric. Seveda pa ni manjkalo niti kulturnih in zabavnih vlokov…, ugledna gostilničarka Majda pa je s svojo ekipo e enkrat znova potrdila, da sodi med najbolje gostilničarje na severovzhodu drave, če ne tudi ire po Sloveniji in izven naih meja. Očitno je tudi, zakaj na parkiričih ob omenjeni restavraciji predvsem vidimo parkirane avtomobile s tujimi registrskimi tablicami…
Za tokratni vodeni kulinarični večer, ki so ga bogatile dobrote, značilne za jesenski čas in so v tem času tudi najbolje, in ki ga je povezoval Botjan Rous, so v Restavraciji M morali odpovedati kar nekaj gostov, saj so prostori omejeni. Obljubili so, da bodo vse skupaj ponovili za tiste goste, ki jih tokrat ni bilo. Poleg kulinaričnih uitkov, katere je pripravila restavracija ťMŤ Majda mid, s svojim osebjem, so večer popestrili e: Radgonske gorice d.d. ter Kapela, vinogradnitvo in vinarstvo d.d., ki sta jedem postregla est ustreznih vin in dve penini; izvrstni Moki vokalni kvintet Aeternum z odlično pevko Ingrid Müller. Po aperitivu – kozarcu penine iz Radgonskih goric, ki je prisotne popeljal v doivetje večera, je gostinsko osebje e postreglo prvo jed hladno predjed: srnin tatar kostanjevo maslo na posteljici rukole, preliv gozdnih jagod, koruzni kruhki. Zraven pa polsuha Ranina iz Radgonskih goric in polsuhi rizvanec iz Kapele. Topla predjed: Nadevana rulada z gosjimi jetrci in zelično omako, zraven pa suhi radgonski sauvignon in suhi kapelski renski rizling. Za glavno jed so ponudili poprov goveji file v jesenski harmoniji modrega pinota; vlivanci z bučnim oljem, kostanjevo princesko na bučkini rezini, hruko z brusnicami. Zraven pa Ciconio suhi modri pinot iz Radgonskih goric. Za sladico pa: kostanjeva panakota v ampanjski peni, zraven pa polsladki kapelski traminec.
Osem kulinaričnih večerov, ki so se zvrstili v jesenskem času, je bilo enkratnih in posebnih. Tako, kot je bil tudi dananji. Zaradi truda celotne ekipe, ki ga je vloila v pripravo takega večera, zaradi pečata, ki ga je dodala kuhinja, okretnosti osebja, ki nam je streglo in tudi zaradi programa, ki so ga pripravili. In nenazadnje zaradi gostov, ki so jim dovolili, da jim pripravijo posebno doivetje nekoliko drugače in jih razvajajo v okusih jesenske trgatve. Skozi večer smo spoznali del kolektiva restavracije M, ki se je, moram priznati zelo izkazal, nam je povedal Botjan Rous, moderator dogodka, pomurski etnolog in novinar – sodelavec RTV Slovenija iz Pomurja.
Na splono velja, da je tajerska kuhinja znana po teko prebavljivi in zelo kaloričnih jedeh. Zato smo se pri nas vključili v projekt ťokusiti pomursko kulinariko nekoliko drugačeŤ . elimo v nae jedilnike vključiti čim več ekoloke doma pridelane slovenske hrane in, da bi bila pot od pridelka do kronika čim kraja. Nekaj od tega smo postregli tudi tokrat. Ker pa hrana tako kot ljudje, ni rada sama, smo v drubo povabili priznane slovenske vinarje iz naega vinorodnega območja. eleli smo, da bi vsem gostom ob kulinaričnih dobrotah in izbranih vinih ta večer napravili prijeten, in mislim, da smo uspeli, je bila zadovoljna gostiteljica Majda mid, ki je dodala, da je namen aktivnosti v okviru projekta je predstaviti posebnosti, ki jih premore naa kulinarika. Predvsem na izviren način ponuditi tisto, kar je najbolje in na kar smo vsi lahko ponosni. Vsi mi gostinci gostitelji petkovih kulinaričnih večerov – smo se potrudili in vsak je izbrane jedi pripravil na poseben način ter jim s svojimi drobnimi skrivnosti dodal pridih novosti. In drobne skrivnosti posamezne gostilne oziroma njihove kuhinje so naredili večere enkratne in raznolike, dodaja midova, ki je vesela, da večina pomurskih gostincev v svojo ponudbo vključujejo domače ponudnike tako surovin kot tudi vinarje, kajti s tem promovirajo celo regijo tudi izven meja.
Besedilo in foto: O.B.
V SEDEMNAJSTIH IZBRANIH GOSTILNAH
Tematske jedilnike sicer pripravljajo (ali so e pripravili) samo v izbranih gostilnah in gostičih: Adanič (Mele), Ajda (Cankova), Lovenjak (Polana), Lovski dom (Lendava), Marič (Sebeborci), Mencigar (Krajna), Mencinger (Črenjevci), Pri Lujzi (Dobrovnik), Rajh (Bakovci), Tonček ( Beltinci), Vrtnica (Zgornje Konjiče), Zorko (Boreci), Villa iftar (Moravske Toplice), Zvezda (Beltinci), Vinski hram Brenholc (Jeruzalem), Okrepčevalnica in picerija Malibu (Kapca) in restavracija M Majda mid (Gornja Radgona).