V vrtcih in osnovnih olah bo 18. novembra tradicionalni slovenski zajtrk; Otroci naj bi pojedli: 19.165 kg kruha, 2.683 kg masla, 53.663 litrov mleka, 3.220 kg medu ter 32.040 kg jabolk
ZA ZAJTRK BODO: MED, KRUH, MLEKO IN JABOLKO
V organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; ministrstva za zdravje in ministrstva za olstvo in port, ter ob sodelovanju Čebelarske zveze Slovenije, bodo danes (petek, 18.11.), v vrtcih in osnovnih olah v Sloveniji izvedli tradicionalni slovenski zajtrk, ko bodo otroci zajtrkovali med, kruh, mleko in jabolka slovenskega izvora. Gre za projekt, s katerim elijo različne institucije izobraevati in ozavečati olajočo mladino in iro javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi postal tradicionalen in bo letos prvič potekal v obsegu, ki bo zajel vse vrtce in osnovne ole v Sloveniji. Prvič ga bodo izvedli 18. novembra, v prihodnjih letih pa bo potekal vsak tretji petek v novembru. Otroci bodo ta dan zajtrkovali izključno slovensko hrano, osnovna ivila (mleko, črni kruh, maslo, jabolka in med) pa bodo donirali kmetje, ivilsko predelovalna industrija, kmetijska podjetja in čebelarji, domači primarni proizvajalci in podjetja ivilsko-predelovalne industrije.
Projekt je po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejana idana pomemben zlasti zato, ker bodo začeli otroke seznanjati s pomenom pridelave in predelave hrane ter pomenom hrane iz bliine. Pomembno je, da to postane tradicija, ki bi kasneje prerasla v naravoslovni dan, cilj kmetijskega ministrstva pa je tudi, da bi imele ole in vrtci v prihodnosti svoje vrtnine in sadje. Minister za olstvo in port, dr. Igor Lukič je ob tem opozoril, da ola in druina kot klasična socializatorja ne delujeta več tako močno kot v preteklosti, zato ju je treba rehabilitirati. Trni regulatorji so v preteklosti ravnali v skladu s profitno logiko, ki je pripeljala do tega, da je hrana izpraznjena, da so navade pokvarjene in peljejo v drug način ivljenja, kot si ga mi elimo, je dejal Lukič. Podobnega mnenja je tudi minister za zdravje Dorjan Maruič, ki dodaja, da postaja zajtrk pomemben obrok pri mladini, po drugi strani pa se povečuje skupina, ki opuča zajtrk. Hrana ima po njegovih besedah pomemben vpliv na nae zdravje. Zato se vrnimo h koreninam, k tistemu, kar nam daje naa deela. Zdrava prehrana, ki jo imamo, naj postane pomemben del naega ivljenja, zato da bomo ohranili tisto, kar so nam dali nai predhodniki,je dodal Maruič.
Matej Gregorič iz Intituta za varovanje zdravja je ob tem opozoril, da je uravnoteeno prehranjevanje v obdobju odračanja pomembno, ker omogoča optimalno zdravje, rast in intelektualni razvoj, hkrati pa preprečuje nastanek zdravstvenih teav in z njimi v otrotvu ali odrasli dobi povezanih bolezni. Kot je dejal Gregorič, gre za dolgoročno nalobo, ki se pokae v kasnejih ivljenjskih obdobjih. Med sedmimi vodilnimi dejavniki tveganja za umrljivost v EU jih je namreč pet povezanih z načinom prehranjevanja – visok krvni tlak, holesterol, debelost, premalo sadja in zelenjave ter telesna nedejavnost, je navedel. Osnovni cilj projekta je sicer izobraevati, obvečati in ozavečati olajočo mladino in v določenem obsegu tudi iro javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranskih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih ivil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in irega okoljskega pomena. Posebej bodo izpostavljene posamezne kmetijske panoge – čebelarstvo, prireja mleka, sadjarstvo in pridelava it.
Projekt je sicer nastal na podlagi pobude Čebelarske zveze Slovenije, ki letos e peto leto zapored organizira tudi akcijo Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih, ki je namenjena predvsem izobraevanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Rezultati in pozitivni odzivi otrok ter učiteljev so nad pričakovanji, pravi Tanja Magdič iz ČZS. Tako bo danes po slovenskih vrtcih in olah skupaj dostavljeno 19.165 kg kruha, ki ga bo zagotovilo est pekarn, 2.683 kg masla iz pet mlekarn, 53.663 litrov mleka iz pet mlekarn in 466 kmetij, 3.220 kg medu iz dveh podjetij in 190 čebelarskih drutev ter 32.040 kg jabolk, ki jih bo zagotovilo osem kmetijskih podjetij (od tega dveh fakultet) in 244 kmetij. Ta ivila bodo dostavili kmetje in podjetja sami, kjer pa to ne bo mogoče, se je projektu pridruil tudi Mercator, ki bo poskrbel za distribucijo ivil.
Botjan Noč, predsednik ČZS je pojasnil, da je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prerasel okvire akcije Med za zajtrk, ki jo slovenski čebelarji izvajajo v slovenskih vrtcih e peto leto, s tem novim projektom pa so pobudo razirili tudi na ostale kmetijske panoge. ťCilj je, da ljudem predstavimo, zakaj je uivanje lokalno pridelane hrane tako pomembno. Izhajali smo iz dejstva, da je čebela tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hraneŤ, je dejal Noč in dodal, da smo s projektom tudi dokazali, da je v slovenskem kmetijskem prostoru sodelovanje mono. Vida Fajdiga Turk iz IVZ je poudarila, da je v obdobju odračanja uravnoteeno prehranjevanje zelo pomembno. Po njenih besedah je redno zajtrkovanje del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega ivljenjskega sloga. ťZ raziskavo HBSC, leta 2010 smo ugotovili , da v Sloveniji le 39 odstotkov mladostnikov zajtrkuje redno vseh sedem dni v tednu, medtem ko jih med tednom nikoli ne zajtrkuje kar tretjina,Ť je dejala Turk Fajdigova in dodala, da je spodbudno, da sicer glede na pretekla leta vse več mladostnikov zajtrkuje.
Otroci vrtcev in osnovnih ol so se sicer mnoično odzvali tudi na nagradni natečaj, ki je bil objavljen v časopisu Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi to kae na uspeh projekta, saj je na naslov ČZS prilo ogromno tevilo del. Sodelovanje pri projektu so potrdili tudi predsednik drave dr. Danilo Türk, predsednik dravnega zbora Ljubo Germič, nekateri ministri in drugi predstavniki Vlade RS, dravni svetniki, upani in tevilni znani portniki. Vsi bodo v petek zajtrkovali v vrtcih in olah, po svojem izboru…
Besedilo in foto: O.B.