Slovenski zajtrk

V vrtcih in osnovnih šolah bo 18. novembra tradicionalni slovenski zajtrk; Otroci naj bi pojedli: 19.165 kg kruha, 2.683 kg masla, 53.663 litrov mleka, 3.220 kg medu ter 32.040 kg jabolk

ZA ZAJTRK BODO: MED, KRUH, MLEKO IN JABOLKO
    V organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; ministrstva za zdravje in ministrstva za šolstvo in šport, ter ob sodelovanju Čebelarske zveze Slovenije, bodo danes (petek, 18.11.), v vrtcih in osnovnih šolah v Sloveniji izvedli tradicionalni slovenski zajtrk, ko bodo otroci zajtrkovali med, kruh, mleko in jabolka slovenskega izvora. Gre za projekt, s katerim želijo različne institucije izobraževati in ozaveščati šolajočo mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi postal tradicionalen in bo letos prvič potekal v obsegu, ki bo zajel vse vrtce in osnovne šole v Sloveniji. Prvič ga bodo izvedli 18. novembra, v prihodnjih letih pa bo potekal vsak tretji petek v novembru. Otroci bodo ta dan zajtrkovali izključno slovensko hrano, osnovna živila (mleko, črni kruh, maslo, jabolka in med) pa bodo donirali kmetje, živilsko predelovalna industrija, kmetijska podjetja in čebelarji, domači primarni proizvajalci in podjetja živilsko-predelovalne industrije.

    Projekt je po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejana Židana pomemben zlasti zato, ker bodo začeli otroke seznanjati s pomenom pridelave in predelave hrane ter pomenom hrane iz bližine. Pomembno je, da to postane tradicija, ki bi kasneje prerasla v naravoslovni dan, cilj kmetijskega ministrstva pa je tudi, da bi imele šole in vrtci v prihodnosti svoje vrtnine in sadje. Minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič je ob tem opozoril, da šola in družina kot klasična socializatorja ne delujeta več tako močno kot v preteklosti, zato ju je treba rehabilitirati. Tržni regulatorji so v preteklosti ravnali v skladu s profitno logiko, ki je pripeljala do tega, da je hrana izpraznjena, da so navade pokvarjene in peljejo v drug način življenja, kot si ga mi želimo, je dejal Lukšič. Podobnega mnenja je tudi minister za zdravje Dorjan Marušič, ki dodaja, da postaja zajtrk pomemben obrok pri mladini, po drugi strani pa se povečuje skupina, ki opušča zajtrk. Hrana ima po njegovih besedah pomemben vpliv na naše zdravje. „Zato se vrnimo h koreninam, k tistemu, kar nam daje naša dežela. Zdrava prehrana, ki jo imamo, naj postane pomemben del našega življenja, zato da bomo ohranili tisto, kar so nam dali naši predhodniki“,je dodal Marušič.

    Matej Gregorič iz Inštituta za varovanje zdravja je ob tem opozoril, da je uravnoteženo prehranjevanje v obdobju odraščanja pomembno, ker omogoča optimalno zdravje, rast in intelektualni razvoj, hkrati pa preprečuje nastanek zdravstvenih težav in z njimi v otroštvu ali odrasli dobi povezanih bolezni. Kot je dejal Gregorič, gre za dolgoročno naložbo, ki se pokaže v kasnejših življenjskih obdobjih. Med sedmimi vodilnimi dejavniki tveganja za umrljivost v EU jih je namreč pet povezanih z načinom prehranjevanja – visok krvni tlak, holesterol, debelost, premalo sadja in zelenjave ter telesna nedejavnost, je navedel. Osnovni cilj projekta je sicer izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranskih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena. Posebej bodo izpostavljene posamezne kmetijske panoge – čebelarstvo, prireja mleka, sadjarstvo in pridelava žit.

    Projekt je sicer nastal na podlagi pobude Čebelarske zveze Slovenije, ki letos že peto leto zapored organizira tudi akcijo Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih, ki je namenjena predvsem izobraževanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Rezultati in pozitivni odzivi otrok ter učiteljev so nad pričakovanji, pravi Tanja Magdič iz ČZS. Tako bo danes po slovenskih vrtcih in šolah skupaj dostavljeno 19.165 kg kruha, ki ga bo zagotovilo šest pekarn, 2.683 kg masla iz pet mlekarn, 53.663  litrov mleka iz pet mlekarn in 466 kmetij, 3.220 kg medu iz dveh podjetij in 190 čebelarskih društev ter 32.040 kg jabolk, ki jih bo zagotovilo osem kmetijskih podjetij (od tega dveh fakultet) in 244 kmetij. Ta živila bodo dostavili kmetje in podjetja sami, kjer pa to ne bo mogoče, se je projektu pridružil tudi Mercator, ki bo poskrbel za distribucijo živil.

     Boštjan Noč, predsednik ČZS je pojasnil, da je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prerasel okvire akcije Med za zajtrk, ki jo slovenski čebelarji izvajajo v slovenskih vrtcih že peto leto, s tem novim projektom pa so pobudo razširili tudi na ostale kmetijske panoge. ťCilj je, da ljudem predstavimo, zakaj je uživanje lokalno pridelane hrane tako pomembno. Izhajali smo iz dejstva, da je čebela tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hraneŤ, je dejal Noč in dodal, da smo s projektom tudi dokazali, da je v slovenskem kmetijskem prostoru sodelovanje možno. Vida Fajdiga Turk iz IVZ je poudarila, da je v obdobju odraščanja uravnoteženo prehranjevanje zelo pomembno. Po njenih besedah je redno zajtrkovanje del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. ťZ raziskavo HBSC, leta 2010 smo ugotovili , da v Sloveniji le 39 odstotkov mladostnikov zajtrkuje redno vseh sedem dni v tednu, medtem ko jih med tednom nikoli ne zajtrkuje kar tretjina,Ť je dejala Turk Fajdigova in dodala, da je spodbudno, da sicer glede na pretekla leta vse več mladostnikov zajtrkuje.

    Otroci vrtcev in osnovnih šol so se sicer množično odzvali tudi na nagradni natečaj, ki je bil objavljen v časopisu Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi to kaže na uspeh projekta, saj je na naslov ČZS prišlo ogromno število del. Sodelovanje pri projektu so potrdili tudi predsednik države dr. Danilo Türk, predsednik državnega zbora Ljubo Germič, nekateri ministri in drugi predstavniki Vlade RS, državni svetniki, župani in številni znani športniki. Vsi bodo v petek zajtrkovali v vrtcih in šolah, po svojem izboru…


Besedilo in foto: O.B.