Iz P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer že več kot polovico vin prodajo na tujih trgih

V P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. so v letu 2011 v razvoj tehnologije vložili 4,3 milijonov evrov. Največji slovenski vinogradniki, z eno najsodobnejših fermentacijskih hal v Evropi in novo prešno hišo še bližje evropskemu vrhu pridelave belih vin.

""


Najnovejše investicije prinašajo v ljutomersko in ormoško klet najsodobnejšo tehnologijo, širitev kapacitet ter izjemne pogoje za pridelavo vin najvišje kakovosti ter pridelanih iz najboljših leg v Jeruzalemskih goricah. Med njimi je tudi danes predstavljena prestižna linija vin Mitjas, iz grozdja, branega na posebej izbranih legah, vino pa je pridelano na tradicionalen način, z zorenjem v lesenih sodih.


V družbah P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer, kjer že več kot polovico vin prodajo na tujih trgih, leto 2011 zaključujejo v znamenju številnih novosti, ki so posledica velikih vlaganj v razvoj tehnologije v vrednosti kar 4,3 milijone evrov. Kot najpomembnejšo investicijo so v Ormožu predstavili najsodobnejšo halo za pridelavo najkakovostnejših vin v tem delu Evrope, novo prešno hišo, ki nudi najboljše pogoje za predelavo obranega grozdja, novo prešo, ki nudi najboljši izkoristek obranega grozdja, ter njihov zadnji produkt – ekskluzivno in prestižno linijo vin Mitjas, pridelano iz najboljših leg po izboru enologa. Dogodek so izkoristili tudi za prednovoletno srečanje s poslovnimi partnerji, ki se je nadaljevalo na Dvorcu Jeruzalem. Tam so predbožične praznike obeležili še s prižigom več kot 3000 lučk na posebni novoletni jelki, v obliki ťstekleniceŤ, ki bo vse do sredine januarja krasila prepoznavno lokacijo sredi Jeruzalemskih vinogradov.


""


Najpomembnejšo letošnjo investicijo zagotovo predstavlja nova fermentacijska hala, v izgradnjo katere je bilo vloženih 3,1 milijona evrov. Z njo je podjetje pridobilo dodatnih 1,6 milijona litrov kapacitet ter izjemne pogoje za pridelavo vin iz najboljših leg. Posebnost te hale je veliko število cistern volumna od 3000 do 26.000 litrov, ki omogočajo selekcionirano trganje najboljših leg. Popolnoma nadzorovana in vodena fermentacija, ter sistem inertizacije, ki omogoča kontrolo in nastavitev koncentracije različnih plinov v fazi zorenja vina. Ob ohranjanju in povečevanju dodatne vrednosti vina, bo nova fermentacijska hala omogočala tudi popolno sledljivost produkta od mikrolokacije do steklenice. Na tem področju bodo tako naredili še korak višje in v prihodnje ponujali tudi vina najvišje kakovosti, pridelana iz grozdja posameznih, najboljših leg, negovana v manjših tankih, v kontrolirani atmosferi in ekskluzivnih, omejenih količinah.


Drugi največji delež investicij pa se kot že rečeno nanaša na prenovo prešne hiše, ki je skupaj znašala 0,7 milijona evrov. Najsodobnejša preša zagotavlja predelavo grozdja v zaščiteni – inertni atmosferi, ki varuje grozdje in mošt pred oksidacijo in posledično pred izgubo primarnih arom vin. Ob enem je zagotovljena dovolj velika predelovalna kapaciteta, ki zadostuje za dnevno predelavo do 300 ton grozdja.


ťOsnovni namen vseh investicij je brezhibna, visoka kakovost naših vin ter s tem nadgradnja konkurenčnih prednosti, ki jih s pridom uvajamo v boju na svetnem trgu. Takšen razvoj tehnologij nam omogoča, da se danes lahko pri buteljčnih vinih pohvalimo z eno najnižjih vsebnosti žvepla v vinu, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi ter ohranitvijo visokega števila antioksidantov. Tudi drugi priznavajo, da ustvarjamo nove svetovne trende, ki so Slovenijo zaradi naših vin zasidrali na vinskih zemljevidih Evrope. Vina so polna v okusu in ohranjajo svojo lahkoto, svežino in čisto sortno izraznost, z najvišjo možno dodano vrednostjo za kupca,Ť je ob tej priložnosti povedala mag. Andreja Komel, direktorica za trženje, finance in splošne zadeve.


Na teh osnovah v družbah P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer tudi gradijo svoje blagovne znamke, ki so jih iz znamk Jeruzalem Ormož in Ljutomerčan razširili še na vina puklavec&friends, Gomila in Mitjas. Vsaka od njih ima namreč točno določen prodajni kanal in zadovoljuje specifične želje ter potrebe potrošnikov. Kot zadnjo novost med njihovimi vrhunskimi vini, ki bodo nastajala prav v novi fermentacijski hali, pa je ekskluzivna in prestižna linija vin Mitjas, ki bo pridelana iz najboljših leg v Jeruzalemskih goricah – Kog, Ela ter Svetinje, in sicer na osnovi daljšega časovnega zorenja, na tradicionalen način – v lesenih sodih, z več telesa ter v manjših serijah po izboru enologa.


""


ťLinija Mitjas predstavlja najboljše lege Ljutomersko-ormoških goric s pečatom tradicionalne pridelave. Zanjo smo se odločili, ker smo v kleti hoteli ohraniti tudi tradicijo. Vino odlikuje bogat, kompleksen okus, aromatika pa je elegantna, sestavljena. Vina Mitjas so namenjena poznavalcem in ljubiteljem najboljših vin, ki si želijo zorjena vina. Zorjena so v velikih hrastovih sodih,Ť je najnovejšo linijo predstavil Mitja Herga, direktor za enologijo in razvoj vinogradništva ter vinarstva.


Ob nenehnem vlaganju v tehnologijo in proizvodnjo, se trudijo biti tudi čimbolj odgovorni do okolja. Do danes so tako na področju Ljutomersko – ormoških goric obnovili že 60 hektarjev vinogradov, s čimer njihove skupne površine vinogradov znašajo že 650 hektarjev. Z vsemi omenjenimi novostmi so še korak bliže svojemu cilju, postati eden od desetih najboljših vinogradnikov za pridelavo belega vina v Srednji Evropi. Pot si utirajo tudi z nenehnim povečevanjem izvoznega deleža, ki so ga samo v zadnjih dveh letih povečali za kar 3-krat. To tudi pomeni, da danes že več kot polovico svojih vin prodajo na tujih trgih, pri čemer so se doslej že uspešno pozicionirali na Nizozemskem, v Nemčiji, v Veliki Britaniji ter na Kitajskem. Cilj ki so si ga zastavili s prevzemom novega lastnika pa je doseči 70 odstotni prodajni delež na tuje trge.


Vina znamk P&F Jeruzalem Ormož se v letu 2011 ponašajo tudi s številnimi domačimi in tujimi nagradami. Med najprestižnejše zagotovo sodijo naziv šampion za najboljše suho vino (Mednarodno tekmovanje VinAgora 2011) in zlata medalja na mednarodnem tekmovanju AWC Vienna 2011 za Sauvignon Gomila 2010; dve zlati medalji (VinAgora 2011, Concours mondial de Bruxelles 2011) in srebrna (Decanter World Wine Awards 2011) za Mitjas Traminec 2009; zlata medalja (China Wine Awards 2011) za Chardonnay Jeruzalem Ormož 2010; srebrna medalja na tekmovanju Muscats du Monde 2011 za Muškatno penino ter številne druge medalje, odličja in uvrstitve.


Dodatne informacije:
P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.
Kolodvorska cesta 11
2270 Ormož, Slovenija

Sanja Majić, vodja marketinga
smajic@pfwineries.com
T: + 386 (0)2 74 15 705
F: + 386 (0)2 74 15 707