P&F Jeruzalem Ormož in Ljutomer konec tedna v znamenju zimske trgatve

27. januarja so pri P&F Jeruzalem Ormož in Ljutomer v Ljutomersko-ormoških goricah, ki spadajo med najboljše lege za belo vino v svetu, v okviru tradicionalne zimske trgatve pobrali še zadnje grozdje letnika 2011. Dve skupini po 25 obiralcev sta pod budnim očesom vodje trgatve Mitje Herga, direktorja za enologijo in razvoj vinogradništva ter vinarstva, na vinorodnih legah Slamnjak in Kog ročno obrali dve najbolj zastopani sorti grozdja tega vinorodnega podokoliša, in sicer Laški rizling in Šipon letnika 2011.

Na legi Slamnjak, ki s svojimi lahkimi, peščeno ilovnatimi tlemi velja za idealno lego za Laški rizling, so obrali 3.000 trsov te vinske sorte in pridobili približno 2.100 kilogramov posušenih grozdnih jagod – cibeb. Vinorodna lega Kog za katero so značilna nekoliko težja ilovnata tla je odlična za pozne trgatve. Obiralci so na 2.000 trsih pobrali 1.500 kilogramov najstarejše in avtohtone vinorodne sorte tega področja – Šipon. Vodja vinogradništva pri P&F Jeruzalem Ormož in Ljutomer Robert Jambriško je povedal: “Narava nam je s pomočjo suhe in tople a ne pretople zime omogočila, da bomo iz pobranega grozdja dobili še višjo kakovost vina, to je suhi jagodni izbor. Letnik 2011 je bil po klimatskih pogojih za pridelovanje grozdja vinogradnikom zelo naklonjen. Tako je v kleti izjemen letnik po količini in kakovosti. Tudi letos pa smo namenili del grozdja za predikatna vina.”

ťNa grozdju, namenjenemu pridelavi v vrhunsko vino posebne kakovosti, mora biti prisotna žlahtna gniloba, pred trgatvijo pa je pomembno, da grozdje dosega določene minimalne sladkorne stopnje,Ť je povedala Janja Klanjčar, vodja kakovosti pri P&F Jeruzalem Ormož in Ljutomer in dodala: ťIz pobranega grozdja bomo iztisnili približno 450 litrov grozdnega soka sorte Šipon s sladkorno stopnjo cca 240 °Oe in približno 550 litrov grozdnega soka sorte Laški rizling s sladkorno stopnjo cca 260 °Oe. Kakovost je izjemna, kvasovke pa zdaj čaka težko, naporno in dolgo delo, da bodo del sladkorja pretvorile v alkohol pri tako visoki vsebnosti sladkorja.Ť

Glede na značilnosti pobranega grozdja pri P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer pričakujejo, da bo pridelano vino polnega okusa in ekstraktno zelo bogato. Sortna značilnost bo dopolnjena s posebnim značajem te kakovosti, ki spominja na fige, suho sadje, oreške, med pa tudi zelišča. V vinu suhi jagodni izbor pričakujejo visoko vsebnost nepovretega sladkorja, zrelo kislino in razmeroma nizko alkoholno stopnjo.

Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino posebne kakovosti, mora v vinogradu pred trgatvijo dosegati najmanj naslednje sladkorne stopnje:
– Za vrhunsko vino pozna trgatev: 92 °Oe, razen za sorte šipon, laški rizling in rumeni muškat, kjer mora dosegati 88 °Oe.
– Za vrhunsko vino izbor: 108 °Oe, razen za sorte šipon, laški rizling in rumeni muškat, kjer mora dosegati 105 °Oe.
– Za vrhunsko vino jagodni izbor: 128 °Oe.
– Za ledeno vino: 128 °Oe (pogoj, da je grozdje zmrznjeno in se tako tudi stisne).
– Za vrhunsko vino suhi jagodni izbor: 154 °Oe.


* * *
Dodatne informacije:
P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.
Kolodvorska cesta 11
2270 Ormož, Slovenija
Katja Jurkovič,marketing
kjurkovic@pfwineries.com