27. januarja so pri P&F Jeruzalem Ormo in Ljutomer v Ljutomersko-ormokih goricah, ki spadajo med najbolje lege za belo vino v svetu, v okviru tradicionalne zimske trgatve pobrali e zadnje grozdje letnika 2011. Dve skupini po 25 obiralcev sta pod budnim očesom vodje trgatve Mitje Herga, direktorja za enologijo in razvoj vinogradnitva ter vinarstva, na vinorodnih legah Slamnjak in Kog ročno obrali dve najbolj zastopani sorti grozdja tega vinorodnega podokolia, in sicer Laki rizling in ipon letnika 2011.
Na legi Slamnjak, ki s svojimi lahkimi, pečeno ilovnatimi tlemi velja za idealno lego za Laki rizling, so obrali 3.000 trsov te vinske sorte in pridobili priblino 2.100 kilogramov posuenih grozdnih jagod – cibeb. Vinorodna lega Kog za katero so značilna nekoliko teja ilovnata tla je odlična za pozne trgatve. Obiralci so na 2.000 trsih pobrali 1.500 kilogramov najstareje in avtohtone vinorodne sorte tega področja – ipon. Vodja vinogradnitva pri P&F Jeruzalem Ormo in Ljutomer Robert Jambriko je povedal: Narava nam je s pomočjo suhe in tople a ne pretople zime omogočila, da bomo iz pobranega grozdja dobili e vijo kakovost vina, to je suhi jagodni izbor. Letnik 2011 je bil po klimatskih pogojih za pridelovanje grozdja vinogradnikom zelo naklonjen. Tako je v kleti izjemen letnik po količini in kakovosti. Tudi letos pa smo namenili del grozdja za predikatna vina.
ťNa grozdju, namenjenemu pridelavi v vrhunsko vino posebne kakovosti, mora biti prisotna lahtna gniloba, pred trgatvijo pa je pomembno, da grozdje dosega določene minimalne sladkorne stopnje,Ť je povedala Janja Klanjčar, vodja kakovosti pri P&F Jeruzalem Ormo in Ljutomer in dodala: ťIz pobranega grozdja bomo iztisnili priblino 450 litrov grozdnega soka sorte ipon s sladkorno stopnjo cca 240 °Oe in priblino 550 litrov grozdnega soka sorte Laki rizling s sladkorno stopnjo cca 260 °Oe. Kakovost je izjemna, kvasovke pa zdaj čaka teko, naporno in dolgo delo, da bodo del sladkorja pretvorile v alkohol pri tako visoki vsebnosti sladkorja.Ť
Glede na značilnosti pobranega grozdja pri P&F Jeruzalem Ormo in P&F Jeruzalem Ljutomer pričakujejo, da bo pridelano vino polnega okusa in ekstraktno zelo bogato. Sortna značilnost bo dopolnjena s posebnim značajem te kakovosti, ki spominja na fige, suho sadje, oreke, med pa tudi zeliča. V vinu suhi jagodni izbor pričakujejo visoko vsebnost nepovretega sladkorja, zrelo kislino in razmeroma nizko alkoholno stopnjo.
Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino posebne kakovosti, mora v vinogradu pred trgatvijo dosegati najmanj naslednje sladkorne stopnje:
– Za vrhunsko vino pozna trgatev: 92 °Oe, razen za sorte ipon, laki rizling in rumeni mukat, kjer mora dosegati 88 °Oe.
– Za vrhunsko vino izbor: 108 °Oe, razen za sorte ipon, laki rizling in rumeni mukat, kjer mora dosegati 105 °Oe.
– Za vrhunsko vino jagodni izbor: 128 °Oe.
– Za ledeno vino: 128 °Oe (pogoj, da je grozdje zmrznjeno in se tako tudi stisne).
– Za vrhunsko vino suhi jagodni izbor: 154 °Oe.
* * *
Dodatne informacije:
P&F Jeruzalem Ormo d.o.o.
Kolodvorska cesta 11
2270 Ormo, Slovenija
Katja Jurkovič,marketing
kjurkovic@pfwineries.com