Trgatev „Treh kraljev“

Tudi laški riizling je lahko izjemno sladekBorkovi so opravili trgatev „Treh kraljev“
 
   Vinogradniško – turistična kmetija Borko iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni gotovo sodi med najbolj prepoznavne turistične destinacije na radgonskem območju. Poleg možnosti prenočevanja, ter domačih kulinaričnih dobrot, na lastni turistični kmetiji, pa jim prepoznavnost gotovo dvigujejo „Borkova“ vrhunska domača vina, katera že desetletja poznajo mnogi pravi vinopivci iz praktično cele Slovenije in tudi iz tujine. Po dogodku, ki se je na vinorodnem hribčku nad domačo turistično kmetijo v Črešnjevcih, odvijal ob letošnjih Svetih Treh kraljih, pa bo žlahtna kapljica iz Borkovih kleti, še bolj priznana in priljubljena. Šlo je za tradicionalno trgatev, ki bi morala biti 4. ledena trgatev laškega rizlinga, a ker je temperatura bila močno nad ničlo, vreme pa sončno kot če bi bilo ob veliki noči, od ledenega  vina ni bilo nič. Toda to ne pomeni, da ni šlo za izjemno sladko kapljico, ki bo najbrž Laški rizling – letnik 2011, izbor“.
    Gospodinja Dana Borko si je upala, da bo spet imela ledeno trgatev, a ker mraza ni, se je odločila potrgati dobro ohranjene grozdne jagode, saj verjame, da v tej zimi več ne bo mraza, ki bi ji pomagal zmrzniti grozdne jagode. In to se je zgodilo prav na praznik sv. Treh kraljev, ko se je kakšnih 20 trgačev, po izjemno toplem in sončnem vremenu, ter po ustreznem okrepčilu odpravilo med med trse. Nekaj srnic je pred prihodom beračev veselo poskakovalo, potem pa v bližnji gozdiček. Na njihovo žalost in na žalost ptičev, do sladkih jagod ni bilo poti, kajti šele ko so berači odstranili zaščitne mreže, so se pokazale prave jagode.
     In dokaj hitro so berači na okoli 600 trsih natrgali približno 500 kg grozdnih jagod.  Prve jagode so navrgle okoli 115 oekslov sladkorja, in že to je vse, brez čakanja na povprečje stotih jagod, da se prepričajo, kako gre za pravi eliksir, s katerim bo v naslednjih tednih in mesecih še veliko dela in šolanja. „Zadovoljna sem s pridelkom, saj je mošt  vidno zgoščen in meritev je pokazala lepo prisotnost sladkorja. Tudi količina mošta je odlična, saj pričakujemo okoli 100 litrov mošta. V letošnji trgatvi, ki je bila zelo zgodaj, vsekakor lahko govorimo o visoki kakovosti grozdja in vina. Vsekakor gre za enega boljših letnikov sploh, tako po kakovosti kot po kvantiteti“, nam je povedala gospodinja Dana Borko, čigava trgatev je ob sv. Treh kraljih 2012 pokazala, da je lahko tudi laški rizling izjemno sladek. 
     Borkovi sicer razpolagajo z okoli 33.000 trsov, in ker posebno pozornost namenjajo kakovosti, pridelajo letno dobrih 15.000 litrov vina, saj poleg lastnega stiskanja, dobri dve tretjini grozdja tudi prodajo, ker je z vinom veliko dela. V njihovi kleti so predvsem vrhunska bela vina: Traminec, Renski rizling, Sivi in Beli pinot, Sauvignon, Šipon, Laški rizling, Sauvignon ter Radgonska ranina. Tudi vse sorte vinskega letnika 2011 so bile izjemne, tako po kvaliteti in kvantiteti. Dana Borko nam pove, da tudi s prodajo pridelka nimajo težav, saj poleg na lastni turistični kmetiji, imajo tudi stalne odjemalce, ki prihajajo predvsem iz Ljubljane in okolice. „Pravi potrošniki, ki ne pijejo vino zgolj, da bi se opijali, cenijo kakovost. In dokler bomo pridelovali kakovostno vino, gotovo ne bo težav z njegovo prodajo“, nam pove Borkova…
                                                                                                             Besedilo in foto: O.B.