Kapelski vinogradniki so ponosni na chardonnay ledeno vino letnik 2011; e Japonci so bili navdueni nad trgatvijo pri 12 stopinj
JUBILEJNO LEDENO VINO Z 220 OEKSLOV SLADKOBE
Potem ko so mnogi vinogradniki s skrajnjega severovzhoda drave izkoristili izjemno nizke temperature, ki konec januarja in v začetku februarja pritiskajo prleke in slovenskogorike vinorodne gorice in prekmurske ravnice, ter so natrgali zmrznjeno grozdje za ledeno vino, so to tik pred kulturnim praznikom storili tudi kapelski vinogradniki. V drubi Kapela vinogradnitvo in vinarstvo, kjer so lani obeleili visok jubilej, 90 letnico obstoja in uspenega delovanja, so namreč v svojem vinogradu tik ob cerkvi sv. Marije Magdalene na najvijem vrhu radgonskega območja, pustili rekordnih 2000 trsov sorte chardonnay, tokrat pa je kaknih 30 trgačev, zaposlenih v omenjeni drubi ter njihovih gostov, natrgali skoraj 1700 kilogramov suhih in močno zmrznjenih grozdnih jagod iz katerih so natisnili dobrih 250 litrov izjemno sladkega mota. Po prvih ocenah je sladkoba znaala okrog 220 oekslov, kar pomeni dobrih 50 odstotkov sladkorja, a to bodo morali potrditi na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.
In gotovo tudi tamkajnji strokovnjaki bodo potrdili, da gre za izjemen pridelek, katerega bodo kapelski vinogradniki ustrezno doolali in napolnili v posebne jubilejne stekleničke volumna 0,20 litra. Sicer pa e pred trgatvijo, katero z lepo domačo pesmijo popestrili tirje fantje Kapelskega kvarteta, je vinograd, grozdje in bodoče vino blagoslovil domači upnik Tone Hribernik. Zanimivo je tudi, da so med berači bili tudi gostje iz Japonske, ki jih je iz Zdraviliča Radenci pripeljal tamkajnji direktor Mladen Kuči. To jim je bilo nekaj posebnega, in kljub mrazu so bili navdueni. Kljub hudemu mrazu (12 stopinj pod ničlo) v samem vinogradu, kjer so se berači in gostje greli s kuhanim vinom in čajem, pa je bilo izjemno prijetno druenje v poslovnih prostorih, kleteh in drugih prostorih drube Kapela, vinogradnitvo in vinarstvo d. d.
Sama trgatev je spet imela predvsem promocijski pomen, saj so kapelski vinogradniki tudi tokrat povabili zraven mnoge poslovne partnerje in prijatelje, ter ob dobro obloenih mizah nazdravili izjemnemu letniku 2011, ki je sedaj zaključen, enako pa tudi praznovanje jubileja 90. letnice drube. Ledene, zmrznjene grozdne jagode, ki jih je dodatno pobelil sneg, so ob pomoči gostov, potrgali predvsem zaposleni v drubi Kapela, med njimi pa je trgala tudi direktorica podjetja Milena Rajk, ki je v omenjenemu podjetju v zadnjih letih marsikaj spremenila na pozitivno, in ki nam je o tej zanimivi trgatvi povedala: ťZadnjo ledeno trgatev smo v naem podjetju opravili pred petnajstimi leti, torej e davnega leta 1997, sedaj pa nam je sreča namenila ustrezne vremenske pogoje, da smo jo imeli tudi ob jubileju. Sicer v drubi namenjamo vsako leto nekaj grozdja za pozne trgatve. Vina, ki jih na tak način pridelamo, so namenjena za reprezentančno promocijo. Letos smo, se zaradi ugodnih vremenskih razmer in dovolj nizkih temperatur, odločili za ledeno trgatev, na katero smo roko na srce čakali nekoliko dlje časa, saj smo običajno tovrstno trgatev imeli okrog boiča. Letos je grozdje, ki bilo zavarovano z mreami, zelo lepo.
Rajkova je tudi dodala, da v podjetju e vrsto let potrjujejo, da pridelamo pri nas odlična vina, ki čedalje imajo večji krog pivcev in ljubiteljev po vsej dravi in tudi izven naih meja.
Besedilo in foto: O.B.