Chardonnay – na Kapeli trgatev za ledeno vino

Kapelski vinogradniki so ponosni na chardonnay – ledeno vino letnik 2011; Še Japonci so bili navdušeni nad trgatvijo pri – 12 stopinj

""



JUBILEJNO LEDENO VINO Z 220 OEKSLOV SLADKOBE
 
Potem ko so mnogi vinogradniki s skrajnjega severovzhoda države izkoristili izjemno nizke temperature, ki konec januarja in v začetku februarja pritiskajo prleške in slovenskogoriške vinorodne gorice in prekmurske ravnice, ter so natrgali zmrznjeno grozdje za ledeno vino, so to tik pred kulturnim praznikom storili tudi kapelski vinogradniki. V družbi Kapela – vinogradništvo in vinarstvo, kjer so lani obeležili visok jubilej, 90 – letnico obstoja in uspešnega delovanja, so namreč v svojem vinogradu tik ob cerkvi sv. Marije Magdalene na najvišjem vrhu radgonskega območja, pustili rekordnih 2000 trsov sorte chardonnay, tokrat pa je kakšnih 30 trgačev, zaposlenih v omenjeni družbi ter njihovih gostov, natrgali skoraj 1700 kilogramov suhih in močno zmrznjenih grozdnih jagod iz katerih so natisnili dobrih 250 litrov izjemno sladkega mošta. Po prvih ocenah je sladkoba znašala okrog 220 oekslov, kar pomeni dobrih 50 odstotkov sladkorja, a to bodo morali potrditi na Kmetijsko – gozdarskem zavodu Maribor.

In gotovo tudi tamkajšnji strokovnjaki bodo potrdili, da gre za izjemen pridelek, katerega bodo kapelski vinogradniki ustrezno došolali in napolnili v posebne jubilejne stekleničke volumna 0,20 litra. Sicer pa že pred trgatvijo, katero z lepo domačo pesmijo popestrili štirje fantje „Kapelskega kvarteta“, je vinograd, grozdje in bodoče vino blagoslovil domači župnik Tone Hribernik. Zanimivo je tudi, da so med berači bili tudi gostje iz Japonske, ki jih je iz Zdravilišča Radenci pripeljal tamkajšnji direktor Mladen Kučiš. To jim je bilo nekaj posebnega, in kljub mrazu so bili navdušeni. Kljub hudemu mrazu (12 stopinj pod ničlo) v samem vinogradu, kjer so se berači in gostje greli s kuhanim vinom in čajem, pa je bilo izjemno prijetno druženje v poslovnih prostorih, kleteh in drugih prostorih družbe Kapela, vinogradništvo in vinarstvo d. d.

Sama trgatev je spet imela predvsem promocijski pomen, saj so kapelski vinogradniki tudi tokrat povabili zraven mnoge poslovne partnerje in prijatelje, ter ob dobro obloženih mizah nazdravili izjemnemu letniku 2011, ki je sedaj zaključen, enako pa tudi praznovanje jubileja – 90. letnice družbe. Ledene, zmrznjene grozdne jagode, ki jih je dodatno pobelil sneg, so ob pomoči gostov, potrgali predvsem zaposleni v družbi Kapela, med njimi pa je trgala tudi direktorica podjetja Milena Rajk, ki je v omenjenemu podjetju v zadnjih letih marsikaj spremenila na pozitivno, in ki nam je o tej zanimivi trgatvi povedala: ťZadnjo ledeno trgatev smo v našem podjetju opravili pred  petnajstimi leti, torej že davnega leta 1997, sedaj pa nam je sreča namenila ustrezne vremenske pogoje, da smo jo imeli tudi ob jubileju. Sicer v družbi namenjamo vsako leto nekaj grozdja za pozne trgatve. Vina, ki jih na tak način pridelamo, so namenjena za reprezentančno promocijo. Letos smo, se zaradi ugodnih vremenskih razmer in dovolj nizkih temperatur, odločili za ledeno trgatev, na katero smo roko na srce čakali nekoliko dlje časa, saj smo običajno tovrstno trgatev imeli okrog božiča. Letos je grozdje, ki bilo zavarovano z mrežami, zelo lepo“.
Rajkova je tudi dodala, da v podjetju že vrsto let potrjujejo, da „pridelamo pri nas odlična vina, ki čedalje imajo večji krog pivcev in ljubiteljev po vsej državi in tudi izven naših meja“.
                                                                                   
Besedilo in foto: O.B.