Ledeni traminec – trgatev pri minus 11 stopinjah

V Steyerjevem vinogradu v Plitvičkem Vrhu so imeli ledeno trgatev traminca

""
Sanilo Steyer ponosno v vinogradu



VINSKI DESERT Z 210 OEKSLOV NA MINUS 11!

Vinogradniško – vinarsko območje Gornje Radgone, torej Radgonsko – Kapelskih goric, premore veliko odličnih vinogradnikov. Med najpomembnejšimi, največjimi in najuspešnejšimi je vsekakor tudi Vinogradništvi Steyer, ki je isti dan (Svečnica, 2.2.2012), kot Radgonske gorice d. d.,  pripravilo eno izmed zadnjih zimskih dejanj v vinogradih na tem vinorodnem območju. Zgodilo se je prav na dan ko katoličani obeležujejo svečnico, in sicer so pri minus enajstih stopinjah Celzijusovih. V družinskega Vinogradništva Steyer iz Plitvice so sicer običajno trgali ob svetih Treh kraljih, a ker je takrat bilo toplo, se je izplačalo čakanje.

Tako so sedaj v svojem vinogradu na Plitvičkem Vrhu, pripravili tradicionalno ťkraljevoŤ trgatev, ki je dejansko bila ledena, saj je živo srebro že nekaj dni globoko pod ničlo. Nove ledene trgatve so se pri uglednemu in znanemu slovenskemu vinogradniku, še posebej veselili. Kako tudi ne, saj so tokrat natrgali nekaj dejansko posebnega, kajti več kot očitno je, da bo na 1200 trsov, traminca, katerega jagode so bile več kot zdrave, pridelali več kot 200 litrov vrhunske kapljice, ledenega Kraljevega traminca, ki je ob trgatvi ťtehtalaŤ praktično neverjetnih 210 oekslov, kar pomeni okoli 50 odstotkov sladkorja. Tega bodo došolali in kot unikate ponudili v manjših lepih stekleničkah. Večino pa bodo tako namenili za promocijo svojim poslovnim partnerjem in prijateljem. 

Kot nam je povedal mlajši gospodar Vina Steyer, Danilo Steyer, so letos bili pravi pogoji za pridelavo ledenega vina. Tri krljevo vino pa imenujejo zato, ker so leta 1997 opravili prvo posebno trgatev na dan sv. Treh kraljev. Zanimivo je tudi, da to še ni Steyerjeva zadnja trgatev v letošnji zimi. Naslednjo bodo namreč opravili pod streho, saj se doma na podstrešju že ťsušijoŤ  grozdi na šparonih, katerih trgatev je namenjene hčerki Vaneji (smolčki), ki praznuje rojstni dan vsaka štiri leta, torej 29. februarja. In to bo šele veselje…

 Sicer pa družba Steyer vina obdeluje 16 ha vinogradov in pridela od 80.000 do 100.000 litrov vina. Čeprav imajo kar nekaj sortnih vin, je večina vinogradov zasajena z sorto dišeči traminec, katerega vina šolajo v lesenih sodih po metodi baricqe. Vrhunska vina, njihova stalna znamka je dišeči traminec Exkluziv, prodajajo po vsej Sloveniji, zunaj nje pa  tudi v Angliji, Franciji, Italiji, na Nizozemskem, Švedskem, Japonskem, v Bosni in Hercegovini, Črni Gori in Srbiji. Ob tem pridelujejo tudi peneče vino na osnovi dišečega traminca…

Besedilo in foto: O.B.