Strokovnjak je radgonskim vinogradnikom prikazal pravilno rez vinske trte
PRAVILNA REZ VINSKE TRTE ZA BOLJI PRIDELEK
Čeprav je v minulih dneh tudi nad pomurskimi ravnicami in vinorodnimi goricam pritiskal močen mraz, in se nas je večina raje zadrevala v bliini toplih peči, pa radgonsko – kapelski vinogradniki niso počivali. Poleg, da je potekalo kar nekaj ledenih trgatev, se je več kot 20 članic in članov Drutva vinogradnikov Radgonsko Kapelskih goric, skupaj z aktualno in prejno drutveno vinsko kraljico Andrejo Plohl in Klavdijo Rauter, zbralo na posebne strokovnem predavanju ter prikazu rezi vinske trte. Zanimivo in aktualno strokovno usposabljanje je izvajal vinogradniko vinski strokovnjak Ernest Novak, univ. dipl. ing., s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.
Da pa prisotnem ne bi preveč prestrail mraz, so jih e ob prihodu pričakale domače dobrote iz peči ter kuhano vino, ki jih je okrepčalo in ogrevalo roke, kljub e nadetim rokavicam. V vinogradu predsednika Drutva vinogradnikov Radgonsko Kapelskih goric, Milana Kolariča, tako imenovanem "mrzli studenec" na Plitvičkem Vrhu, jim je Ernest Novak prikazal rezi vinske trte 9. in 15. letnika, v drugem vinogradu pri zidanici pa e rez 4. in 7. letnika vinske trte. Po zaključenem prikazu rezi, ko jim je mraz pa tudi e kakna sneinka do dobra zlezel za ovratnike in pod rokave, so bili prav vsi veseli tople sobe in prijaznega sprejema Kolaričevih kateremu je sledilo e predavanje Ernesta Novaka o oskrbi tal s poudarkom na gnojenju.
Vinogradniki vključeni v integrirano pridelavo (IP) grozdja so lahko navedeno predavanje uveljavili tudi kot del vsebin oz. eno od predavanj, katerih so se dolni tekom leta udeleiti. S prikazom rezi in predavanjem pa se nae druenje ni zaključilo. Sledil je e najbolj spročen a kljub temu prav koristen del naega druenja. Po malici, ki nam je vrnila moči, smo se podali na oceno lahtne kapljice, vin letnika 2011, ki so jih s seboj prinesli nai vinogradniki. Zabrni smo skupaj, z ing. Ernestom Novakom, pokuali in ocenili vzorce zbranih vin. Imeli smo prilonost pokuati več kot 15 različnih vzorcev, od zvrsti do sortnih vin kakor tudi vse od suhih do sladkih vin. Kar nekaj jih je e sedaj prejelo pohvalo, za nekaj vzorcev pa so bila dana tudi priporočila kaj storiti, da se bo njihova kakovost izboljala, nam je povedal Milan Kolarič, ki je prepričan, da bo tokratno strokovno usposabljanje pripomoglo vsakemu posamezniku, da bo v vinogradu in kleti e uspeneji, saj tudi pravilna rez vinske trte vplival na kakovost pridelka.
Sicer pa radgonsko kapelskih vinogradniki v omenjenem drutvu kmalu pripravljajo e občni zbor drutva, nato pa sledi e drutveno ocenjevanje vin t. i. prerez letnika 2011.
O.B.