Rez trte

Strokovnjak je radgonskim vinogradnikom prikazal pravilno rez vinske trte


PRAVILNA REZ VINSKE TRTE ZA BOLJŠI PRIDELEK

    Čeprav je v minulih dneh tudi nad pomurskimi ravnicami in vinorodnimi goricam pritiskal močen mraz, in se nas je večina raje zadrževala v bližini toplih peči, pa radgonsko – kapelski vinogradniki niso počivali. Poleg, da je potekalo kar nekaj ledenih trgatev, se je več kot 20 članic in članov Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, skupaj z aktualno in prejšno društveno vinsko kraljico Andrejo Plohl in Klavdijo Rauter, zbralo na posebne strokovnem predavanju ter prikazu rezi vinske trte. Zanimivo in aktualno strokovno usposabljanje je izvajal vinogradniško – vinski strokovnjak Ernest Novak, univ. dipl. ing., s Kmetijsko – gozdarskega zavoda Murska Sobota. 

    Da pa prisotnem ne bi preveč prestrašil mraz, so jih že ob prihodu pričakale domače dobrote iz peči ter kuhano vino, ki jih je okrepčalo in ogrevalo roke, kljub že nadetim rokavicam. V vinogradu predsednika Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, Milana Kolariča, tako imenovanem "mrzli studenec" na Plitvičkem Vrhu, jim je Ernest Novak prikazal rezi vinske trte 9. in  15. letnika, v drugem vinogradu pri zidanici pa še rez 4. in 7. letnika vinske trte. Po zaključenem prikazu rezi, ko jim je mraz pa tudi že kakšna snežinka do dobra zlezel za ovratnike in pod rokave,  so bili prav vsi veseli tople sobe in prijaznega sprejema Kolaričevih kateremu je sledilo še predavanje Ernesta Novaka o oskrbi tal  s poudarkom na gnojenju.

    „Vinogradniki vključeni v integrirano pridelavo (IP) grozdja so lahko navedeno predavanje uveljavili tudi kot del vsebin oz. eno od predavanj, katerih so se dolžni tekom leta udeležiti. S prikazom rezi in predavanjem pa se naše druženje ni zaključilo. Sledil je še najbolj sproščen a kljub temu prav koristen del našega druženja. Po malici, ki nam je vrnila moči, smo se podali na oceno žlahtne kapljice, vin letnika 2011, ki so jih s seboj prinesli naši vinogradniki. Zabrni smo skupaj, z ing. Ernestom Novakom, pokušali in ocenili vzorce zbranih vin. Imeli smo priložnost pokušati več kot 15 različnih vzorcev, od zvrsti do sortnih vin kakor tudi vse od suhih do sladkih vin. Kar nekaj jih je že sedaj prejelo pohvalo, za nekaj vzorcev pa so bila dana tudi priporočila kaj storiti, da se bo njihova kakovost  izboljšala“, nam je povedal Milan Kolarič, ki je prepričan, da bo tokratno strokovno usposabljanje pripomoglo vsakemu posamezniku, da bo v vinogradu in kleti še uspešnejši, saj tudi pravilna rez vinske trte vplival na kakovost pridelka.

    Sicer pa radgonsko – kapelskih vinogradniki v omenjenem društvu kmalu pripravljajo še občni zbor društva, nato pa sledi še društveno ocenjevanje vin – t. i. prerez letnika 2011.    

O.B.