Slamnato vino

V kleti Vinoreje Kaučič so predelali ťledeno slamnato vinoŤ renski rizling, saj so jagode zmrznile tudi pod streho.

LEDENO VINO IZ „VINOREJE KAUČIȓ BO NARED ČEZ TRI LETA
       
Čeprav letošnji mraz in tudi sneg niso prav vsem pogodu, pa so mnogi vinogradniki, ki so jeseni pustili kaj nepotrganih trsov le zadovoljni. Uspelo jim je namreč iz lastnega vinograda dočakati največ kar lahko ponudijo sladke grozdne jagode, ledeno vino – suhi jagodni izbor. In slednje bo imela tudi Vinoreja Kaučič iz Gresovščaka tik pod Jeruzalemom v Prlekiji, čeprav to zimo v vinogradu nimajo niti enega grozda. Zato pa so v času normalne trgatve, 8. oktobra 2011 s štiristo trsov sorte renski rizling porezali in obesili pod napušč okrog 600 kg grozdja katerega so pustili na šparonih. Sedaj, ko so jagode že nekaj dni neprekinjeno zmrznjene okrog 10 stopinj pod ničlo, pa so se sestali prijatelji, ki so grozdje obrali s šparonov in stisnili enkratne mošt.

„Za postopek sušenje pod napuščem smo se odločili zato, ker se potem grozdje počasneje suši in tako ohrani več primarnih arom. Sedaj smo grozdje obrali s šparonov in ga pričeli stiskati. Nabrali smo okrog 400 kg grozdja katero nam je dalo približno 100 litrov mošta s 185 Oe° sladkorja. Ker smo stiskali pri zelo nizkih temperaturah smo iztisnili le ekstrakt  saj so kristali ledu ostali v jagodah v preši. Iz mošta nameravamo vzrediti sladko vino z nekoliko višjim alkoholom, ki bi naj vinu dal več telesa in zelo dolgo življenjsko dobo. A pot do tja je še dolga, prve pokušine so predvidene čez poldrugo leto, medtem ko bo to slamnato ledeno ali kot smo ga imenovali "mojstroVINO" možno kupiti nekje čez tri leta“, nam je razložil vinogradnik Stanko Kaučič, katerega se mnogi spominjajo, ko je pred leti na ormoški ulici v Ljutomeru zanesljive smrti rešil kolesarko…

 Sicer pa, prvo srečanje z vinsko trto je družina Kaučič iz Gresovščaka 6 doživela že v davni zgodovini, saj so predniki živeli kot viničarji v Jeruzalemu in pozneje v Slamnjaku. Očetje so svoje znanje o trti prenašali na mlade generacije in tako je zrasla močna vez med trto in družino. Leta 1966 je Stanko Kaučič (oče) zasadil prvi trs v Gresovščaku, trs kateri še danes dela senco najimenitnejšemu prostoru družine "pod brajdami" in tam se še danes dogajajo najrazličnejša praznovanja, kakor tudi najlepše degustacije. V zadnjih letih se je vinoreja začela razvijati in tako danes gojijo številne vinske sorte, kot so: Renski rizling, Rumeni muškat, Muškat otonel, Laški rizling, Šipon, Savignon, Chardonnay in Gammay.

Za vinograde in klet skrbijo tri generacije družine, oče Matko z dolgoletnimi izkušnjami in znanjem, da vinu tradicionalnost in prepoznavnost, sinova dajeta vinu pridih mladostnosti in tehnološke modernosti, ženski del družine da vinu lepoto in ljubezen, otroci pa vse skupaj začinijo z njihovo igrivostjo in veseljem. Vsi člani so tudi ponosni Prleki in promotorji Prlekije zato je, kot radi poudarijo, njihovo vino pravo prleško. V kleti lahko poizkušate vino ob prijetnem vodenju skozi pokušnjo pa boste slišali tudi marsikatero zgodbo o Prlekih in vinih.
                                                                                                                                      
O.B.