V kleti Vinoreje Kaučič so predelali ťledeno slamnato vinoŤ renski rizling, saj so jagode zmrznile tudi pod streho.
LEDENO VINO IZ VINOREJE KAUČIČ BO NARED ČEZ TRI LETA
Čeprav letonji mraz in tudi sneg niso prav vsem pogodu, pa so mnogi vinogradniki, ki so jeseni pustili kaj nepotrganih trsov le zadovoljni. Uspelo jim je namreč iz lastnega vinograda dočakati največ kar lahko ponudijo sladke grozdne jagode, ledeno vino suhi jagodni izbor. In slednje bo imela tudi Vinoreja Kaučič iz Gresovčaka tik pod Jeruzalemom v Prlekiji, čeprav to zimo v vinogradu nimajo niti enega grozda. Zato pa so v času normalne trgatve, 8. oktobra 2011 s tiristo trsov sorte renski rizling porezali in obesili pod napuč okrog 600 kg grozdja katerega so pustili na paronih. Sedaj, ko so jagode e nekaj dni neprekinjeno zmrznjene okrog 10 stopinj pod ničlo, pa so se sestali prijatelji, ki so grozdje obrali s paronov in stisnili enkratne mot.
Za postopek suenje pod napučem smo se odločili zato, ker se potem grozdje počasneje sui in tako ohrani več primarnih arom. Sedaj smo grozdje obrali s paronov in ga pričeli stiskati. Nabrali smo okrog 400 kg grozdja katero nam je dalo priblino 100 litrov mota s 185 Oe° sladkorja. Ker smo stiskali pri zelo nizkih temperaturah smo iztisnili le ekstrakt saj so kristali ledu ostali v jagodah v prei. Iz mota nameravamo vzrediti sladko vino z nekoliko vijim alkoholom, ki bi naj vinu dal več telesa in zelo dolgo ivljenjsko dobo. A pot do tja je e dolga, prve pokuine so predvidene čez poldrugo leto, medtem ko bo to slamnato ledeno ali kot smo ga imenovali "mojstroVINO" mono kupiti nekje čez tri leta, nam je razloil vinogradnik Stanko Kaučič, katerega se mnogi spominjajo, ko je pred leti na ormoki ulici v Ljutomeru zanesljive smrti reil kolesarko…
Sicer pa, prvo srečanje z vinsko trto je druina Kaučič iz Gresovčaka 6 doivela e v davni zgodovini, saj so predniki iveli kot viničarji v Jeruzalemu in pozneje v Slamnjaku. Očetje so svoje znanje o trti prenaali na mlade generacije in tako je zrasla močna vez med trto in druino. Leta 1966 je Stanko Kaučič (oče) zasadil prvi trs v Gresovčaku, trs kateri e danes dela senco najimenitnejemu prostoru druine "pod brajdami" in tam se e danes dogajajo najrazličneja praznovanja, kakor tudi najlepe degustacije. V zadnjih letih se je vinoreja začela razvijati in tako danes gojijo tevilne vinske sorte, kot so: Renski rizling, Rumeni mukat, Mukat otonel, Laki rizling, ipon, Savignon, Chardonnay in Gammay.
Za vinograde in klet skrbijo tri generacije druine, oče Matko z dolgoletnimi izkunjami in znanjem, da vinu tradicionalnost in prepoznavnost, sinova dajeta vinu pridih mladostnosti in tehnoloke modernosti, enski del druine da vinu lepoto in ljubezen, otroci pa vse skupaj začinijo z njihovo igrivostjo in veseljem. Vsi člani so tudi ponosni Prleki in promotorji Prlekije zato je, kot radi poudarijo, njihovo vino pravo prleko. V kleti lahko poizkuate vino ob prijetnem vodenju skozi pokunjo pa boste sliali tudi marsikatero zgodbo o Prlekih in vinih.
O.B.