Začetek akcije Sommelierji priporočajo: vina so izbrana

""
Izbrana so vina k ribjim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, ki jih priporočajo vinski svetovalci

Sommelierji priporočajo


V torek. 28. februarja je 25 sommelierjev profesionalcev na Zavodu SloVino izbiralo vina, ki idealno dopolnjujejo jedi. Akcija ťŠPargeljŤ se je po osmih letih aktivnosti za dvig kulture omizja preoblikovala v akcijo ťSommelierji priporočajoŤ in tako razširila kulinarično obzorje za povezavo vina in hrane še na vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem.


ťSommelierji priporočajoŤ je sklop aktivnosti, povezanih z dvigom vinske in prehranjevalne kulture v Sloveniji. Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci višjih stopenj izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. V komisiji sodelujejo sommelierji z nazivom sommelier vinski svetovalec druge ali tretje stopnje. Ti strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je ťslepaŤ, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine in vina k ribjim jedem. Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji ťSommelierji priporočajoŤ. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami ťSommelierji priporočajoŤ v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje. 


Vina, ki so prepričala zahtevno komisijo in lahko sodelujejo v akciji Sommelierji priporočajo 2012:


""


Sommelierji priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem


Sauvignon Pullus, 2011, suho, Ptujska klet


Bela zvrst (sauvignon + sivi pinot), 2011, suho, P&F Jeruzalem Ormož


Sauvignon, 2011, suho, Zlati grič


Sauvignon, 2011, suho, Vinogradništvo Senekovič


Rumeni muškat, 2011, suho, Vinakoper


Rizvanec, 2011, polsuho, Kapela


Rumeni muškat, 2010, suho, M-Vina


Sauvignon, 2010, suho, Vinag


 


""


 


Sommelierji priporočajo k ribjim jedem


Laški rizling, 2009, suho, Vinogradništvo družina Kos


Chardonnay Pullus, 2011, suho, Ptujska klet


Chardonnay, 2010, suho, Vinag  


Renski rizling, 2010, suho, Protnerjeva hiša Joannes


Rebula Bagueri, 2008, suho, Vinska klet ťGoriška BrdaŤ


 


""


 


Sommelierji priporočajo k jedem iz govedine in divjačine


Modri pinot, 2009, suho, Zlati grič


Merlot Bagueri, 2007, suho, Vinska klet ťGoriška BrdaŤ


Modra frankinja Pullus, 2006, suho, Ptujska klet


Metliška črnina, 2009, suho, KZ Metlika



V komisiji ťSommelierji priporočajoŤ 2012 je sodelovalo 31 članov, od tega  25 sommelierjev druge ali tretje stopnje. Delo v dveh komisijah je potekalo 28. februarja 2012, v profesionalni degustacijski sobi na sedežu Zavoda SloVino v Mariboru.


Člani komisij  (vsi Sommelierji II. stopnje ali Sommelierji III. stopnje)
Dejan Baier
Franci Pavli
Jernej Podpečan
Aleksander Šikar
Aleksander Bohinc
Jože Kamenšek
Edvard Kužner
Peter Pertoci
Igor Šušteršič
Jože Bagola
Robert Hirci
Bruno Windisch
Janez Štancer
Franci Mežič
Danilo Štumberger
Slavko Muršič
Dolores Fideršek
Polona Švab
Dušan Kelbič
Bogomir Remih
Amadeja Tacer
Tomaž Krajnc
Silva Zadnik
Katja Gobec
Alojz Cedula
Člani spremljevalne komisije
Mag. Darja Zemljič
Janez Verboten
Zdravko Anđelevski
Borut Godec
Slavko Podbrežnik
Matjaž Ledinek


V nadaljevanju akcije ťSommelierji priporočajoŤ se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se bodo nadaljevale na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi. ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini.


Akcija ťSommelierji priporočajoŤ izhaja iz devetletne tradicije ťŠPargelj vinŤ. Vse marketinške in kulinarične aktivnosti že od prve izbire naprej  usmerja in vodi Zavod Slovino. Pri izvedbi akcije aktivno partnersko sodelujejo še Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter mnogi gostinci in mediji, ki podpirajo eno-gastronomski razvoj.




""