Radgonske gorice praznujejo 160 letnico
Druba Radgonske gorice iz Gornje Radgone, ki v letonjem letu praznujejo 160 let klasične proizvodnje penine, in je kot takna najstareja v Slovenije, je v ljubljanski vinoteki Dvorni bar predstavile Divji cvet Srebrno radgonsko penino s cvetom divjega hibiskusa in napovedale trende za prihajajoče tople dni.
tevilne goste je ob tej prilonosti nagovoril direktor podjetja Radgonske gorice d.d., Borut Cvetkovič. Zadovoljen z rezultati poslovanja drube, je med drugim povedal, da se veselijo novih izzivov, med katerimi je tudi Divji cvet.
Sandi Brumen, Nuka Draček, Borut Cvetkovič
Z njim elijo pribliati kulturo pitja penin mlaji generaciji in vsem, ki so e vedno mnenja, da je penina rezervirana le za posebne dni. Kultura peničarstva na naih tleh sega v daljno leto 1852, Slovenke in Slovenci pa smo lahko zelo ponosni tako na Zlato radgonsko penino, največkrat nagrajeno slovensko penino, kot tudi na najljubo slovensko penino – Srebrno radgonsko penino., je e povedal Borut Cvetkovič.
Po uradnem delu je sledila e degustacija koktajlov na osnovi Srebrne radgonske penine, ki jih je pripravil predsednik Drutva barmanov Slovenije, Ale Ogrin. Za pravo energijo je poskrbela odlična Nika Zorjan, ki si tudi sama kdaj privoči kozarček mehurčkov: Srebrna in Zlata radgonska penina sta obvezni na vseh praznovanjih, sploh ne dvomim, da bo v tej kolekciji zdaj obvezen tudi Divji cvet in si ga bom z veseljem tudi sama privočila, je dejala mlada pevka iz Petanjcev v Prekmurju. In brez pretvarjanja in reklame, so si povabljeni gostje bili enotnega mnenja; kozarec penine prija vedno in polepa dan…
e zlasti v teh lepih pomladnih dneh. Topli dnevi namreč e kličejo po uitkih. Brez slabe vesti si jih lahkoprivočimo v največji meri in uivamo ivljenje! Obkroite se z dobrimi ljudmi in lepimi rečmi. Nikar ne skoparite z razvajanjem sebe in svojih najdrajih. V Radgonskih goricah e 160 let z vami in za vas ustvarjamo najlepe trenutke in poletje s podpisom 2012 jih bo polno! Najljubi slovenski penini, Srebrni radgonski penini, smo poiskali prijetno drubo. ivahne mehurčke bo v paleto bogatih tonov obarval cvet divjega hibiskusa, ki se v kozarcu razpre in pričara nepozabno vizualno doivetje. Razkona burgundsko rdeča na dnu podarja bogato ivljenje, neni odtenki ronate, ki pričakajo na vrhu kozarca, pa opominjajo na veselje do njega, poudarjajo v Radgonskih goricah, in dodajajo: Naj vam tople dni in večere popestri Divji cvet – Srebrna radgonska penina s cvetom divjega hibiskusa.
Divji cvet bo sicer moč uivati v boljih lokalih in restavracijah, lahko pa si ga privočimo tudi doma. Radgonske gorice bodo namreč na police trgovin postavile promocijska pakiranja z vsebino dveh steklenic Srebrne radgonske penine in brezplačnim kozarcem vloenih cvetov divjega hibiskusa Rosella Flowers. Divji cvet je uitek za vse čute, pravzaprav pri vsakomur zadovolji vseh pet čutov: Tip cvet primemo in ga neno poloimo v kozarec; Sluh ob dotiku s penino, mehurčki zapeljivo zaumijo; Vonj vonj penine in cveta mami in vabi; Vid cvet potone na dno, se razpre in obarva penino; Okus okusen cvet vsebuje veliko vitamina A, B1, B2, C, eleza, kalija, kalcija, magnezija in obilo antioksidantov. Srebrna radgonska penina neno poboa brbončice in vedno znova upraviči sloves najljube slovenske penine.
Polsuha Srebrna radgonska penina se za svoj prepričljiv okus lahko zahvali sortam Chardonnay, Laki rizling, Sauvignon, Rizvanec in Ranina. Pravimo ji penina slovenskih src, saj po njej poseemo največkrat. Njen mladostni videz in okus jo uvrčata tudi med penine enskih src in mlade generacije, neno rumena barva z zlatimi odtenki pa kar kliče po uitkih. Najbolje se počuti v drubi hladnih predjedi in pisanih sestavljenih solat, pa tudi ob sladicah in sadju. Serviramo jo ohlajeno med 6 in 8°C. Cvet divjega hibiskusa: Divji hibiskus je 100 % naravni izdelek, ki raste v Avstraliji in jugovzhodni Aziji. Skrbno izbrani cvetovi se obirajo ročno. Polnijo in konzervirajo se samo z vodo in trsnim sladkorjem, brez dodatkov.
Divji cvet recept: 1 – 2 barski lički sirup divjega hibiskusa Rosella Flowers, 100 ml Srebrna radgonska penina-polsuha, 1 cvet divjega Hibiskusa. Priprava: V ohlajeni kozarec za peneče se vino nalijemo sirup in previdno dopolnimo s Srebrno radgonsko penino ter narahlo premeamo. S pinceto dodamo cvet divjega hibiskusa in občudujemo njegov razcvet na dnu kozarca. penina pa spreminja barvo od temno rdeče na dnu, do bledo ronate na vrhu. Cvet lahko na koncu pojemo, saj vsebuje veliko vitamina A, B1, B2, C, eleza, kalija, kalcija, magnezija in obilo antioksidantov.
KOKTAJLI POMLAD-POLETJE 2012
Vroče poletje: 30 ml Pampl Hibiscus liker, 1 barska lička sirup divjega hibiskusa Rosella Flowers, 100 ml Srebrna radgonska penina-polsuha, 1 cvet divjega Hibiskusa.
Priprava: V ohlajeno vinsko čao previdno nalijemo sestavine po receptu in narahlo premeamo. Na koncu dodamo cvet divjega hibiskusa namočenega v sirupu. Okrasitev: lupinica grenivke.
krlatni poljub: 30 ml sok rdeče grenivke, 10 ml Granatina sirupa, 1 barska lička sirup divjega hibiskusa Rosella Flowers, 100 ml Srebrna radgonska penina-polsuha, 1 cvet divjega Hibiskusa.
Priprava: V ročni mealnik damo nekaj kock ledu, dodamo vse sestavine po receptu, z izjemo Srebrne radgonske penine in dobro pretresemo. Precedimo v vinsko čao, v katero smo dali nekaj kock ledu. Dopolnimo z Srebrno radgonsko penino in z barsko lico narahlo premeamo. Okrasimo z rezino grenivke in cvetom divjega hibiskusa namočenega v sirupu. Okrasitev: rezina grenivke, cvet divjega Hibiskusa.
Rdeča vrtnica: 30 ml Rose liker (liker vrtnice), 10 ml limetinega soka, 1 barska lička sirup divjega hibiskusa Rosella Flowers, 100 ml Srebrna radgonska penina-polsuha.
Priprava: V ročni mealnik damo nekaj kock ledu, dodamo vse sestavine po receptu, z izjemo Srebrne radgonske penine in dobro pretresemo. Precedimo v vinsko čao, v katero smo dali nekaj kock ledu. Dopolnimo z Srebrno radgonsko penino in z barsko lico narahlo premeamo. Okrasimo z rezino limete, skorjico cimeta in cvetom divjega hibiskusa namočenega v sirupu. Okrasitev: rezina limete, skorjica cimeta, Cvet divjega Hibiskusa
O.B.