Kislo tajersko upo so kuhali pod stoletnimi drevesi v Boračevi.
PRESENETILA STA MLADENIČA NIK IN URO!
V okviru praznovanja 16. radenskega občinskega praznika, so poleg tevilnih taknih in drugačnih prireditev, letos pripravili tudi 15. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle tajerske juhe (üpe) v kotličku na prostem. Letonje tekmovanje, ki ga je pripravilo Turistično drutvo Radenci je bilo na stari lokaciji pri lovskem domu "Je" v Boračevi. Na tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil mid, je nastopilo 13 ekip. Sestavljali so jih glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma, drutev in sploh javnega ivljenja občine in regije ter tudi znani gostje), vsem pa so vse potrebno (sestavine- meso, nogice, pljučka, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravil organizator, tekmovalci pa so si lahko kaj prinesli tudi sami, če so eleli lepe okrasiti delovni prostor, izboljati okus jedi ipd. Vsekakor pa je vsaka ekipa pripravila po 15 porcij juhe. Torej tekmovalci so potrebovali le dobro voljo ter malo kuharskega znanja
Organizatorji so na tekmovanje povabili goste, kot so predstavniki drutev in lokalnih oblasti, podjetniki, vodstva ustanov ter druge znane in manj znane osebnosti. Povabili pa so tudi vse druge prijatelje dobre volje in ljubitelje kulinarike, vse skupaj pa je spremljalo tudi lepo vreme. Skuhane juhe so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Sicer pa, hkrati s tekmovanjem kuhanja juhe se je na istem prizoriču odvijalo več prireditev, kot so dan odprtih vrat radenskih čebelarjev, ob tem je drutvo Radenska konjenica organizirala jahanje na konjih, Drutvo za reevalne pse Maribor (REPS), pa je prikazalo reevanje ljudi… Zraven je bilo tudi veliko drugih kulinaričnih dobrot, in tudi zaradi tega je poleg tekmovalk in tekmovalcev, zraven bilo veliko obiskovalcev, predvsem gurmanov.
Hkrati z začetkom kuhanja kisle juhe pa je tartal tudi pohod po Atilovi poti, in sicer najprej izpred lovskega doma Je v Boračevi, pozneje pa je izpred stare pree na Kapeli. Pohod se je končal na prireditvenem prostoru kuhanja üpe, v priblino treh urah, tako, da so se pohodniki vrnili na cilj v trenutku, ko so kuharji zaključevali s kuhanjem üpe in so jo lahko na koncu vsi skupaj tudi poskusili. Prav vsi prisotni so se prepričali, da so tekmovalci skuhali odlično upo. e pred tem pa so jo morali oceniti člani komisije, kateri je predsedovala Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva na SGT Radenci. In čeprav niso imeli lahkega dela so se odločili za tri najbolje. Zmagala je ekipa upa iz doze (Uro Mavrič, Nik Gorjak), pred ekipo Drutva za osteoporozo Pomurja (Darinka Sep, Cvetka Vajs) in ekipo Zdraviliča Radenci (Miroslav Matečko in hčerka Rebeka Matečko). Vse ostale ekipe so zasedle četrto mesto in so tudi prejele nagrade in priznanja. S podelitvijo priznanj pa se zadeva ni končala, saj so za dobro razpoloenje vseh prisotni, dolgo v noč, skrbeli ansambel tajerski fakini z gostom Adijem Smolarjem.
Besedilo in foto: O.B.