Metliška črnina iz Krničnika

Iz tolmuna v Goriških Brdih so potegnili „kraljičin zaklad“, metliško črnino, ki je tam osem metrov globoko zorela leto dni

METLIŠKA ČRNINA LETO DNI ZORELA POD VODO

Izjemno veselo, prijetno in zanimivo je bilo konec minulega tedna na skrajnjem vzhodu naše države. Aktualna kraljica rebule Jana Drnovšek iz Vedrijana v Goriških Brdih, in Vinska kraljica Slovenije 2011, Simona Žugelj iz Čuril pri Metliki, sta se namreč v družbi potapljačev in v pričakovanju prijateljev, potopili v osem metrov globok tolmun Krčnik v Goriških Brdih po kraljičin zaklad; Jana je v globino odnesla kraljičino rebulo, Simona pa je iz globin prinesla metliško črnino.

Zgodba o potapljanju vina pod vodo, ki ga poznajo tudi v Gornji Radgoni ter še kje, se je začela leta 2010, ko se je takratna Vinska kraljica Slovenije Andreja Erzetič prvič potopila penino Quercus Vinske kleti Goriška Brda. Penina je imela odlične pogoje za zorenje in tako je nastala posebna briška penina, ki so jo poimenovali penina Krčnik, blagovne znamke De profundis. Leta 2011 sta se ponovno potopili tako Andreja kot takrat aktualna vinska kraljica Slovenije Simona Žugelj in isto leto so potapljači kluba Subrda na dno potopili tudi metliško črnino Vinske kleti Metlika. To je bilo prvič, da je belokranjsko vino zorelo v Goriških Brdih, pa še to pod vodo. Po letu dni so dozorelo metliško črnino potegnili na suho. 

V organizaciji potapljaškega kluba Subrda in s koncertom kvinteta Kvartin so tako obeležili kraljičin potop in na plano potegnili žlahtno kapljico. „Iz globin Krčnika je tako prišla metliška črnina. Vino je eno leto zorelo na konstantni temperaturi, v temi in v svojem miru in zagotovo je vse to je pripomoglo k žlahtnejšemu okusu. Metliška črnina letnika 2009 je tako z manj kisline in s svojo mehkobo prepričala briške obiskovalce in vinarje, kateri tisti večer niso posegali po rebuli, temveč so se pustili z rezino pršuta razvajati z belokranjskim vinom. Zagotovo to niso bile zadnje steklenice vina s sončne strani Gorjancev, saj se Brici že veselijo novih vinskih zgodb, katere pomaga ustvarjati ena najlepših in skrivnostnih lokacij v Brdih, tolmun Krčnik“, nam je razlagala nekdanja Slo vinska kraljica Simona Žugelj.
                                                                                                                                            O.B.